用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請賜教,咩等級的操行才算是差?
go

請賜教,咩等級的操行才算是差?

如題🙏

醒目開學勳章 王國長老

引用:如題🙏 +

原帖由 t-rex 於 15-01-10 發表
如題🙏
個人覺得,B-會俾人問,C就危危地了

回覆:Charlotte_mom 的帖子

多謝意見!一般來說小學會用咩準則去計操行?如有缺點或小過?是否有缺點就B-或以下?

"FAIL"

t-rex 發表於 15-1-11 02:16
多謝意見!一般來說小學會用咩準則去計操行?如有缺點或小過?是否有缺點就B-或以下?

...
優點或缺點應該都會印在成績表了。

引用:多謝意見!一般來說小學會用咩準則去計操行

回覆:請賜教,咩等級的操行才算是差?

我仔學校操行由幾個科目老師比分,上堂表現,禮貌,友愛,整潔,準時,請假原因等等…滿分30分才有A+,29分是A,所以都好難有A

我個有得比較,以前私校最多b+,但三年內都系得二次,定一次,轉左政府學校,三年內全是a-,另每年也有優點記,上年有二個定三個
所以個人覺得間學校手吾手緊。

我覺得操行呢加野好睇咩老師同手鬆定手緊,有人記缺點都係比B, 我仔去年記優點都係比B, 所以好難講。不過通常女仔都比較著數,老師通常覺得女仔會乖d所以多數比高分d。

b-仍叫可接受,c就一定大件事

B已經係麻麻!升中時中學要求係起碼B+的!

醒目開學勳章 貢獻勳章

lojo11 發表於 15-1-18 16:20
B已經係麻麻!升中時中學要求係起碼B+的!
你意思係自行階段,好多好嘅學校有咁嘅要求?
但品學兼優嘅人唔多

恐龍家

引用:Quote:lojo11+發表於+15-1-18+16:20+B已經

原帖由 小曳人 於 15-01-18 發表
但品學兼優嘅人唔多
係!有d睇操行再睇成績!所以B+係最起碼的要求!我仔得B ,家長會時老師重點叫我地留意同要求我仔改善。

引用:Quote:lojo11+發表於+15-1-18+16:20+B已經

原帖由 小曳人 於 15-01-18 發表
但品學兼優嘅人唔多
的確我係到問自己,係咪要個仔「品學兼優」,但談何容易?

我地學校係睇成績俾操行的、如果上堂唔答問題都要扣操行分

我99做教書,佢話而家老師都怕家長投訴,如果個小朋友沒有特別行為,沒有特別野,一般都唔會比B-以下
因為99同事試過比B-乍,個家長第二日已經打去學校問,話會影響小朋友升中喎。

所以特別係高年班,一般都唔會比B-

今時唔同往日,我小學個陣拎丙-,我個女似我,可以好幾多?佢拎B+
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

全部寫 good or very good, 不過背後對照係

Good = C
Very Good = B

咁算唔算好??!

引用:我99做教書,佢話而家老師都怕家長投訴,如

原帖由 傻Y頭 於 15-01-20 發表
我99做教書,佢話而家老師都怕家長投訴,如果個小朋友沒有特別行為,沒有特別野,一般都唔會比B-以下
因為9 ...
我仔間小學B- 已經上唔到自己中學喇! 最低要求是B. 冇特別犯大校規真係唔好比B-. 累死人.