用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 K2讀英文故事書能力
樓主: siumanma
go

K2讀英文故事書能力 [複製鏈接]

引用:買左Letterland自己教

原帖由 mimics218 於 15-04-15 發表
買左Letterland自己教
請問你一直用letterland?有無轉其他?想聽聽你嘅使用心得。我都想去學然後配合學校教。

引用:+本帖最後由+elmostoney+於+15-4-15+10:43+

原帖由 elmostoney 於 15-04-15 發表

另外我想指出, 如家長能跟書自己教 (即是家長本身要有點 ...
請問你大概喺小朋友幾歲開始同佢睇peter and jane?我小朋友仲細,仲係陪睇圖畫書嘅階段。但我想做定準備自己睇下先^_^

引用:Quote:原帖由+elmostoney+於+15-04-21+發表

原帖由 lui 於 15-04-25 發表
I just bought Peter and Jane. I was amazing. My 3 year old gal can read almost the whole book 1a aft ...
好叻呀。請問平時有無共讀習慣?

引用:Quote:原帖由+lui+於+15-04-25+發表I+just+

原帖由 tomatojuice 於 15-05-08 發表
有呀,佢見字可以拼音。不過冇認字。依家用peter n Jane. Ort, Oxford songbird . 佢認到字。

引用:Quote:原帖由+tomatojuice+於+15-05-08+發

原帖由 lui 於 15-05-08 發表
有呀,佢見字可以拼音。不過冇認字。依家用peter n Jane. Ort, Oxford songbird . 佢認到字。

...
不過我不只讀這些,佢不太喜歡Peter n Jane.佢自己講的(昨晚)。我有各類書,不想為認字而讀。昨重看national geographic little kids. She like a lot!

引用:Quote:原帖由+lui+於+15-05-08+發表有呀,

原帖由 lui 於 15-05-08 發表
不過我不只讀這些,佢不太喜歡Peter n Jane.佢自己講的(昨晚)。我有各類書,不想為認字而讀。昨重看natio ...

想請教睇完ORT stage 9之後,有什麼英文書可以介紹?

回覆 elmostoney 的帖子

非常贊成!小孩的進度、興趣及吸收力都不同。個人認為只要他們喜歡看書,不論是伴讀或自主閱讀,一定好過睇電視。我小孩戒了常規性電視已一年了,發現他們已養成閱讀習慣,專注力也好些。多謝大家在這裡分享,讓我們看到有小孩讀到有幾高level, 某個stage時 既不用羨慕,亦不用驚慌!

引用:Quote:原帖由+lui+於+15-04-25+發表I+just+

原帖由 tomatojuice 於 15-05-08 發表
他在完成Peter and Jane level 1 後,對level 2喜愛了。開始讀左4曰,掌握了70%.進度比level 1快

‹ 上一主題|下一主題