用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 K2讀英文故事書能力
樓主: siumanma
go

K2讀英文故事書能力

引用:+本帖最後由+elmostoney+於+15-4-17+18:14+

原帖由 elmostoney 於 15-04-17 發表

bob books are short readers catered specifically to g ...
Many thanks elmostoney!! To be honest, my kid is learning letterland in her school. Her teacher teaches her phonemes but I find that she could not correlate letterland to phonemes. She is confused how to count phonemes.... As I dunno letterland I really dunno how to teach her...

引用:Quote:原帖由+elmostoney+於+15-04-17+發表

原帖由 樹熊包包 於 15-04-17 發表
Many thanks elmostoney!! To be honest, my kid is learning letterland in her school. Her teacher teac ...
想問下大家,坊間有jolly,letterland,rwi,三個有咩分別,如想小朋友可以讀,理解,對答,咁應該點選擇?因我係英文唔好,請指教

理解,對答同用物野教材學phonics冇關.  首先要多讀, 增加詞彙.  如果連字都唔明, 齋拼個字出來, 又何來理解?  所以讀書不能講識拼讀幾多個字, 完全冇意思.  phonics只係一種幫助孩子閱讀的工具, 但理解同講返個古仔出來, 答到相關題目, 甚至expand加自己個人意見上去, 就係兩件事.  

第一, 多讀書.  唔係個個字都要查的.  讀書有一種叫context clue, 就係睇上文下理, 你自然識解個個字.  如果下下查字, 小朋友會好悶.  所以最好唔好為求速度, 谷小朋友加快程度去讀d深嘅書,  比較邊個讀到幾深嘅書, 讀左幾多本, 呢d除左滿足大人外, 對小朋友學習係冇意義嘅.  慢慢由個小朋友遁住自己程度去發展, 佢想重讀一本書由佢, 佢重讀時, 理解會加深, 學的生字會自然多.

要求小朋友朗讀比你聽, 你亦要講故事比佢聽, 佢一邊聽, 會一邊問你問題 (點解個個人會咁? 呢個字點解?), 你讀比佢聽同時, 亦會提高佢嘅興趣.  不論佢朗讀或是你讀比佢聽的書, 可以抽一d相關問題問下佢, 呢d就係理解.  如果佢都講唔返比你聽, 就未必係好理解啦.  所以你要因應佢年齡的理解能力同閱讀能力去讀書.

琴晚我個女發現左一本佢唔知我地屋企有嘅書(我買到都唔知有物係屋企). 呢本係一本好簡單嘅圖畫書, 佢叫我讀, 我最初唔太想, 因為佢都睇到 Little House on the Prairie呢d, 點解仲要我讀d咁淺嘅書?  我最後都讀左, 後來上網睇返, 呢本書人地外國中高小(小三以上)的老師都用來教寫作呀!  因為個故事寫法好特別, 所以今晚我會攞出來同佢地重溫.  唔好睇少簡單的書, 睇書唔係闘勁, 切記呢點.  好在我琴晚冇dismiss呢本書, 叫我個女自己讀, 唔係我就錯過左呢本好書, 好攪笑又用對孩子來講好特別的手法去寫, 我個女剛好到左一個階段, 同佢分析呢種手法佢會明.

回覆:elmostoney 的帖子

多謝elmostoney的提點,phonics 只係幫助的角色,最緊要讀得開心!

引用:+本帖最後由+elmostoney+於+15-4-21+11:50+

原帖由 elmostoney 於 15-04-21 發表

琴晚我個女發現左一本佢唔知我地屋企有嘅書(我買到都唔知 ...
I just bought Peter and Jane. I was amazing. My 3 year old gal can read almost the whole book 1a after we read together for 2-3 times! The repetition does make sense! Thanks for recommending.

引用:Quote:原帖由+keep-calm+於+15-04-14+發表

Bob books, 我家2013年從美國買了回來,那時大孩子才三歲多。他不願看,因圖書醜,又不肯跟住讀。但從去年九月開始學phonics, 至今大半年,已經可以讀到ORT 有字最淺的書,不是記(難免)而是見字讀音,也算「學以致用」,於是拿出bob books, 看他如何,一口氣讀了level 1 的第一、二、三及十二本書。他也感到很高興。這幾天,我再看看他情況,盡可能讀畢level 1其餘書。順其自然, 但又刻意得不見鑿痕。

回覆:torunpoland 的帖子

供各位參考,size很小的一套書

引用:Quote:原帖由+sbux+於+15-04-14+發表我會推

原帖由 s.andp 於 15-04-26 發表
我女兒看DVD已識左A一Z發音(phonics ),現在可以繼續學上去,佢不足3歲,會否唔識?佢識的英文單字都多,但 ...
請問你用邊套phonics? 正常Owl唔應該出現喺26個 lettersound 嘅例子裏面。其實Owl 係屬於 "OW" sound,O lettersound 應該係近 “all",即 Orange, Oscar 類。Letterland 分得好好嘅

引用:Quote:原帖由+s.andp+於+15-04-26+發表我女

回覆:s.andp 的帖子

She is just two years old. Would it be too early for her to really understand phonics (the arbitrary relation between a letter [a symbol frequently seen] and a sound [an articulation made with a specific position of lips and tongue]?

回覆:K2讀英文故事書能力

引用:所以我都覺得學phonic太早,佢識letter+sou

原帖由 s.andp 於 15-04-27 發表
所以我都覺得學phonic太早,佢識letter sound 只因有一次我新買dvd原來有教,我只是播左1次,我已記得

...
我細囡都係兩歲,家姐只係播letterland隻CD歌,你可以研究下

回覆:jenjenny 的帖子

好叻女!

我只想講, 早學係冇必要的. 小朋友到適當時間學, 會水到渠成.  你太早比佢, 佢做唔到, 可能仲生挫折感, 過一段時間你想再試時, 佢如果associate呢樣野同之前挫折有關, 可能仲抗拒, 學得仲慢, 咁又何必呢?  個人認為, 視乎個別小朋友情況, 但學phonics, 最早都係3歲, 如果未ready, 再遲d都得.  早學d, 就學得慢d.  遲學d, 就學得快d.  我家老二, 四歲1一個月開始自己教佢, 八九個月嘅時間, 基本上已學哂所有phonics (包括blending), 睇哂peter and Jane, 但係佢讀到唔代表理解到, 四歲九個月, 佢有能力讀到Nate the Great (當然係我坐係到夾住佢讀), Magic Tree House比較簡單的 (後期的比較難), 但係佢根本心智未到, 只想睇圖畫書 (如Curious George), 咁又何必呢?  可以講比人聽我個仔未夠5歲就可睇到入門chapter books, 意義何在? 對佢長遠發展又冇幫助.  佢5歲幾時, 老師讀Flat Stanley比佢聽, 佢都覺得唔好聽 (唔洗自己睇), 但一年後, 佢又覺得幾好 (6歲幾), 甚至會自己睇下.  大家的目的, 都係想培養小朋友閱讀興趣, 唔係要佢死趕程度, right?  

而家睇返轉頭, 當時我個仔算學得好快, 一返Year 1, reading 係最勁個幾個, 但係(當然我中間放鬆哂, 唔想迫佢)而家佢7歲, 最後咪一樣冇快過人.  so what's the point?  我甚至唔係2歲叫佢學phonics了, 都過左4歲先開始.  佢有能力, 唔代表一定要做, 要佢係其他方面都能配合, 咁先可以持續.

torunpoland  God has a program for kids.  發表於 15-4-27 11:37
torunpoland  well said, again.  發表於 15-4-27 11:37

你所説的跟這本書第一章所説的一樣。這本小書教父母怎樣教孩子phonics.

elmostoney  just my own experience  發表於 15-4-27 15:39

回覆:K2讀英文故事書能力

引用:+本帖最後由+elmostoney+於+15-4-27+11:36+

原帖由 elmostoney 於 15-04-27 發表

我只想講, 早學係冇必要的. 小朋友到適當時間學, 會水到 ...

引用:我仔k2,讀ORT可以自己睇到stage+seven,咁

原帖由 edpo 於 15-01-13 發表
我仔k2,讀ORT可以自己睇到stage seven,咁當然有好幾個字係會問我點解,咁我就同佢一齊上網查字典,我平日 ...
請問你仔仔係幾大開始學Letterland?幾大轉去RWI?轉嘅過程中有無困難?
因為我小朋友幼稚園用letterland,我諗梗初接觸phonics,用letterland,其實係咪都無壞?