用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 K2讀英文故事書能力
樓主: siumanma
go

K2讀英文故事書能力 [複製鏈接]

siumanma 發表於 15-1-10 22:36
請問K2小朋友能夠開始自己讀英文故事書未?例如Oxford reading tree level 3 水平

...
St cat k3 才用 level 3, 如K2讀到當然好,未得都不是大問題

引用:Quote:siumanma+發表於+15-1-10+22:36+請問

原帖由 識加無聊 於 15-03-30 發表
St cat k3 才用 level 3, 如K2讀到當然好,未得都不是大問題
我反而想知York K2 乜level.

picture 發表於 15-3-30 13:31
我反而想知York K2 乜level.
我朋友讀york 比過K3功課我睇,好深下。

回覆:K2讀英文故事書能力

我女pn暑假已自己讀到ort level 3 至 4,level 3其本上可自己讀到全本新書心,明白大部分意思,level 4 就要伴讀幾次先識,只明白一半意思。而家佢k1下學期,可讀level 5 至 6。其實小朋友一開始掌握到第一個字就開始好快識讀其他字,掌握到第一句句子意思亦好快會明白其他句子的意思

引用:我仔k2,讀ORT可以自己睇到stage+seven,咁

原帖由 edpo 於 15-01-13 發表
我仔k2,讀ORT可以自己睇到stage seven,咁當然有好幾個字係會問我點解,咁我就同佢一齊上網查字典,我平日 ...
May I know why your kid switched from letterland to OWI? What's the difference?

引用:我女pn暑假已自己讀到ort+level+3+至+4,le

原帖由 jenjenny 於 15-03-31 發表
我女pn暑假已自己讀到ort level 3 至 4,level 3其本上可自己讀到全本新書心,明白大部分意思,level 4 就 ...
到你去到ort level8 就會發現故事內容4嵗唔到!

係時侯explore 下ORT 以外的reader

引用:Quote:原帖由+jenjenny+於+15-03-31+發表我

原帖由 picture 於 15-03-31 發表
到你去到ort level8 就會發現故事內容4嵗唔到!

係時侯explore 下ORT 以外的reader
Correction.  i meant to say K1 K2 kids are still very small.  the fact that they can read level 8 doesn't mean he can understand the story.  

Mine does mechanical reading very well, a term that her English teacher used, but i was adviced to provide variety of books at that time when she could read all the words but cant relate to the story.

回覆:K2讀英文故事書能力

引用:Quote:原帖由+picture+於+15-03-31+發表到

原帖由 picture 於 15-03-31 發表
Correction.  i meant to say K1 K2 kids are still very small.  the fact that they can read level 8 do ...
有同感,唔係語言和認字問題,係個故事未必合適佢年齡。而且有些故事的message 不太好手,如昨天讀Chinese adventure, 講個國王要捉小孩入囚室,有人唔喜歡國王要炸個王宮,佢唔太明點解. 我覺得 I can read 會好點,故事類型多選擇,有把電影改編的故事,如hero6

引用:ORT+我地耐唔耐有睇,+小朋友k2平時唔會好主

原帖由 shevachevy 於 15-01-12 發表
ORT 我地耐唔耐有睇, 小朋友k2平時唔會好主動拎o黎睇, 但如果我叫佢讀比我聽, 佢讀到 level 5 我唔駛點提,  ...
請問哪裡有較多的audio book賣?可否推介幾本?thanks!

引用:每個小朋友唔同!我小朋友K2時,為要預備考

原帖由 mimics218 於 15-04-11 發表
每個小朋友唔同!我小朋友K2時,為要預備考小學,我停哂教英文,但他能自行閱讀老鼠記者英文版了(我家的藏 ...
勁!老鼠仔唔易明,要常識豐富至掂!

引用:每個小朋友唔同!我小朋友K2時,為要預備考

原帖由 mimics218 於 15-04-11 發表
每個小朋友唔同!我小朋友K2時,為要預備考小學,我停哂教英文,但他能自行閱讀老鼠記者英文版了(我家的藏 ...
好叻!

回覆:iamadc 的帖子

係呀,我仔睇到ort 8,9時,我都開始比佢自己睇其他經典故事,另外亦開始睇一啲趣味性高但字唔太深的chapter books,佢仲會睇好多小朋友版encyclopedia

回覆:iamadc 的帖子

其實當睇到ort高stage 時,基本上佢地已識睇好多唔同種類嘅書,咁就係時候開發佢地唔同嘅知識層面

引用:請問K2小朋友能夠開始自己讀英文故事書未?

原帖由 siumanma 於 15-01-10 發表
請問K2小朋友能夠開始自己讀英文故事書未?例如Oxford reading tree level 3 水平

...
我仔K2, ort 現在 level 7, 可以自己讀, 無上phonics, 自小親子閱讀中英文書, 一歲前開始杜曼中英文字咭, 每天半小時英語卡通。

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

能讀出來同comprehension係兩件事, 小朋友學左拼音, 可能可以讀D相對年齡較難的書, 但未必明.  我兩個小朋友讀 IS, 老師首重唔係佢地可以睇幾難嘅書, 而係睇完可唔可以retell, 答唔答到同書本有關得問題.  就算你有能力到level 20, 但comprehension 得個5, 老師都係叫你睇返 level 5.

我個仔5歲前已睇哂peter and jane level 12, 佢可以拼到好多字, 但comprehension都係追唔上, 所以老師反而要佢睇返淺D

另外我想指出, 唔洗執著小朋友睇左幾多本書. 數目唔重要, 反而係閱讀興趣, 而且小朋友係重讀又重讀的過程中, 會對故事更明白, 對語法同詞彙更了解.   

個個小朋友唔同, 只好慢慢來.  我家老大好鍾意睇書, 小時候唔識字就睇圖, 到識字時, 我非常記得, 佢第一本自己睇嘅書, 當時好似人地破解左密碼, 我地開飯, 佢仲攞住個本書係到唸唸有詞, 當然係讀得好唔順, 要慢慢讀, 佢讀完一次又一次, 我睇住都好感動.  我家老二係我自己教的, 但佢唔太鍾意睇書, 係我迫左佢學拼音, 結果佢有能力閱讀比老大早, 但到而家都係睇下唔睇下咁, 我都冇迫佢, 只係因應佢興趣去揀書, 另外我有D audiobooks, 比佢跟住一路睇一路聽咁, 但同老大就差好遠.

‹ 上一主題|下一主題