用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍民生舊生
go

九龍民生舊生 [複製鏈接]

如果父親係民生舊生入民幼會唔會加分?如果入唔倒民幼, 將來選民小, 舊生加分可唔可以入到,因為大部份位比左民幼? thanks.
   0    0    0    0

引用:如果父親係民生舊生入民幼會唔會加分?如果

原帖由 (=.=) 於 15-01-10 發表
如果父親係民生舊生入民幼會唔會加分?如果入唔倒民幼, 將來選民小, 舊生加分可唔可以入到,因為大部份位比左 ...
今年有小朋友爸爸係成積好好的舊生,小朋友都無offer, 小學一年頂盡收10個外校生。我感覺民生真係收生係睇小朋友表現同問卷入面對學校嘅了解同配合。

一般私小,舊生都係冇分加,舊生唯一既優勢係當大家表現相同時,會收舊生既仔女....但如果本身表現就差過其它人,大部份都唔會有優待

回覆:cpychung 的帖子

係呀,今年有舊生仔女連waiting都無,表现最重要

回覆 hedhed 的帖子

問巻通常問乜野?可以預先準備嗎?

回覆 cpychung 的帖子

甘即係舊生計咩20分25分個D唔可以用享民生?

回覆 MELODY430 的帖子

甘即係舊生都無用, 甘其他小朋友父母讀其他学校反而可以計下分入小学,民生乜都無

唔止收10個外校生。民小offer俾民幼都係6成左右,未計有d唔註册。至於舊生或兄姐在學,在同分情況下先有優勢。

回覆 (=.=) 的帖子

官,津校only....

申請時學校都會問是否舊生,叫你交証明, 面試表現同問卷係主要考慮因素, 舊生分有無用,係學校內部先知道

(=.=) 發表於 15-1-10 21:47

問巻通常問乜野?可以預先準備嗎?
無乜嘢要準備, 如好想入果間學校, 就去了解間學校嘅價值觀, 同你家庭教育小朋友嘅方向同唔同, 間間都係想收返自己想收果類... 就民生泥講, 問卷雖然得幾條, 但問嘅嘢就幾全面,... 我覺得答嘢有重點就得, 無需要長編大論,
如果真係好想準備,就練下字, 寫得企理啲, 整潔啲,...

練字你好細心, lee樣好有難度, 中文太多錯別字
有幾多時間寫??

引用:回覆+hedhed+的帖子 練字你好細心,+lee樣

原帖由 (=.=) 於 15-01-12 發表

練字你好細心, lee樣好有難度, 中文太多錯別字
份問卷拎番去填,大把時間度點寫

‹ 上一主題|下一主題