用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九華生要幾自律?九華有幾自由?
樓主: mrsjacky
go

九華生要幾自律?九華有幾自由? [複製鏈接]

世事無絕對, 最重要仔女在學習中找到自己讀書的方法!

回覆 mymelody2003 的帖子

我仔都話太自由唔啱佢,佢話完全無壓力佢係唔會識自動去讀書,但佢亦話壓力太大唔啱佢,佢想中學自由d。總之,佢想老師會恩威並施,會鬧人但又可以同學生好friend果種。
培養自律能力,自發學習,絕對係我對佢初中既期望,但邊度先係對佢最適合既環境,我仲未想得好清楚。好似入去九華既都係本身好自律,唔知有有冇一d係入左去因著學校給予左空間而變得自律呢?希望有九華家長可以分享多d。我係真心求經驗分享,希望九華家長唔好見到個hea字就誤會我係先入為主,我只係quote我聽返黎既資料,想在此求證而已。

kachunpapa 發表於 15-1-20 17:00
世事無絕對, 最重要仔女在學習中找到自己讀書的方法!
true!

引用:回覆+mymelody2003+的帖子 我仔都話太自由

原帖由 mrsjacky 於 15-01-20 發表
回覆 mymelody2003 的帖子

我仔都話太自由唔啱佢,佢話完全無壓力佢係唔會識自動去讀書,但佢亦話壓力太大 ...
你仲未交表??

takeshita 發表於 15-1-20 11:57
感覺名校多數都係hea, 官校就管得嚴很多活動相對少。如果hea 係負面詞,我都照單全收冇所謂照入,少個競爭 ...

hea,或者說放任政策,我不認為是負面,只係學校取向,每間學校都有定位,只係大家找適合自己的入座。如果與九華無緣,我會揀聖芳濟多d, qe我感覺係唔夠活潑(學校簡介會的感覺而已),我同仔比較喜歡九華同聖芳濟。

232 發表於 15-1-20 19:43
你仲未交表??

交了,但其實我地只係1b,自行機會很微,我一心都係諗住抽獎。到時覺得適合就九華,唔適合就聖芳濟。聖芳濟又覺得唔洗自行交,所以都係報左九華先,buy time諗多兩個月。

mrsjacky 發表於 15-1-20 19:46
hea,或者說放任政策,我不認為是負面,只係學校取向,每間學校都有定位,只係大家找適合自己的入座。如果 ...
與九華無緣,就㨂聖芳濟?我捻你唔係幾識揀校。首先、聖芳濟一様咁hea, 唔啱你仔,我有朋友仔讀緊,日日着波鞋,放學就唔係打波就唔知參加乜嘢活動,玩多過讀。第二,你唔係教友又冇聯繫、大抽獎唔係㨂佢第一又冇特異功能實唔收,可能見都冇得見。你最好問下學校老師,如果唔係派到Band 2 就喊都無謂。

回覆:九華生要幾自律?九華有幾自由?

我囝囝是上屆自行收生其中一個,希望在這裡可幫到大家
九華是否 Hea?
我會答:不是
因小兒在短短幾個月,每科定時都有quiz及默書,功課每天1-2樣,反而最多是做閱讀報告

回覆:九華生要幾自律?九華有幾自由?

至於九華是否太自由?
的確是
自由意思,任何關於學校所有大小活動,全都是學生們自已策劃(師兄帶着師弟),包括明愛賣物會及開放日
我囝囝都參予當中,佈置、選材及一切,全是學生自由創作

Eddyvivi 發表於 15-1-21 00:53
九華是否 Hea?

謝謝你的分享!

引用:我囝囝是上屆自行收生其中一個,希望在這裡

原帖由 Eddyvivi 於 15-01-21 發表
九華是否 Hea?

唔知你的「自律」是用什麼來衡量。

我仔沒特異功能,在校只是參加童軍一樣活動,不過佢好有動力,只因是一個比他高一年的師兄鼓勵,我仔仲同我講他目標要在F2全力「衝章」,考到最高級那個章,可以有機會在童軍大會上與特首握手,因到了F3就要好好讀書準備揀科沒有時間了(這個應是師兄和他說的,我還未認真和他傾過揀科)。我仔每個月都自己上網找其他童軍區會攪的考章活動,就算考緊試都要求去上堂(那些訓練班會在平日晚上上堂7-10點),我要求他好好分配時間就俾佢去(其實好多家長唔肯俾個仔考緊試去上這些興趣嘢),學校阿 sir 也幫佢簽報名表。

只是小小的一個童軍活動,又唔係什麼威威的為校增光的比賽,但這學校就是四周都有這種氣氛鼓勵他們去試。我覺得阿仔正在學習如何平衡讀書考試和課外活動(是他想要參加的活動,不是家長要他參加的),當然夾雜在他日程裡的還有打機和一些他的短期打機目標。

和自動自覺去溫書無關,唔知算唔算「自律」呢。

引用:我囝囝是上屆自行收生其中一個,希望在這裡

九華是否 Hea?
請問你囝囝只是自行時報,没有参加大抽奬嗎?他小學成績如何?有特異功能嗎?可以分享一下嗎?

回覆:ahchufong 的帖子

囝囝自行選九華,在大抽奬中,甲部和乙部都只填寫深水埗校網,因囝囝小學是和長天聯系,故此我們都好保守。
小兒成績屬於1 b ,有多年奧數及數學比賽獎項。
但我就覺得面試都是加分因素,因囝囝有同學是1 a 成績,但自行都沒有取錄,故此在面試中表現是最重要

引用:囝囝自行選九華,在大抽奬中,甲部和乙部都

囝囝自行選九華,在大抽奬中,甲部和乙部都只填寫深水埗校網,因囝囝小學是和長天聯系,故此我們都好保守。 ...
你呀仔好叻子!自行入了,可否分享吓怎樣面試呢? thx

囝囝自行選九華,在大抽奬中,甲部和乙部都只填寫深水埗校網,因囝囝小學是和長天聯系,故此我們都好保守。 ...
你囝囝是讀边間小学?? 荔天??( 因善導去年冇人入九華),
請問當時自行考第?

你囝囝好叻呀

引用:Quote:原帖由+Eddyvivi+於+15-01-21+發表囝

原帖由 miaooo 於 15-01-22 發表
你呀仔好叻子!自行入了,可否分享吓怎樣面試呢? thx
九華面試著重即時反應,如小兒上年就考:如政府推行環保計劃,有什麼建意?
(英文)5分鐘内對答,上上年就給你3本圖書,問你會選哪一本書?同樣5分鐘内

‹ 上一主題|下一主題