用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請幫幫忙分析下! 已交2間留位費, 好唔好交埋第三間 ...
go

請幫幫忙分析下! 已交2間留位費, 好唔好交埋第三間 [複製鏈接]

請大家幫忙,

仔仔係大b今年己有2間收左佢如下:

(1)  近家, 行過去就係, 但新校無comment 都唔平 (下午offer已交轉上午既信) 己交留位費
(2) 要撘車幾個字, 但語境好好但貴d (上午offer) 己交留位費
(3) 都要撘1個站車, 村校舊d細d, 但comment話有愛心, d miss都年紀大d, (上午offer) 下星期交留位費

因為心儀既2間學校仲要等到3月先考, 都多人競爭, 未必考到, 如果交埋第三間學校又好似好多咁, 咁係咪應該放棄第三間學校唔交呢? 同埋k1都仲有好多學校選都未必原校讀番k1 如果比大家選, 你地會唔會選番間平既學校(村校)呢? 留番d彈藥k1先呢? 但(2)又語境好好又想佢讀, 不過係幾貴, (1) 又貪佢近行過去就得, 其實3間都係有少少好少少唔好, 希望大家可以幫下手幫我諗下啦!

因為(1)及(2)都已經交左費, 諗咁多都無謂, 因為都係等最尾都知讀唔讀, 但想問下大家(3) 好唔好再去交錢呢?
   0    0    0    0

回覆:請幫幫忙分析下! 已交2間留位費, 好唔好交埋第三間

唔交

唔交

回覆:moledy 的帖子

3、唔交留位費
1丶近屋企方便D

引用:請大家幫忙,仔仔係大b今年己有2間收左佢如

回覆 moledy 的帖子

唔交, 你已有2間在手, 第3間又唔係最近, 又唔係最新 (又舊又細)

唔交

其實點解問大家係因為第三間學費平過(1)及(2) 1半, 所以衣個又係其中一個原因其他2間無架, 有時諗N班需唔需要比佢讀咁貴? 因為我想遲D大個K, 小學時要比佢學更多野, 所以又唔想咁快晒多左錢....

一係你排個次序, 假設未IN果幾間都吾收, 得呢3間比你個小朋友讀, 你會點排?
如果你都會將佢排第一, 咁咪交LOR..... 如果吾係就吾好交, 慳番D錢~

(吾好話決定吾到, 你遲早都要面對, 除非你錢多...)

1,2都有優點,反而3有保留,為何還要交?留番d位俾人啦

唔開名好難比意見你

If you prefer #3, then yes

寶寶常在心 發表於 15-1-15 15:46
1,2都有優點,反而3有保留,為何還要交?留番d位俾人啦

其實係因為IN既前後問題呀, (1) 係最早IN最早收又在屋企隔離所以會交, 但(1) 係新校好多野都UNKNOWN, 都唔知好唔好, 至於(3) 係第三間收我仔, 佢既優點係平同老師好好, 好有愛心有用家講, 只係1個車站車程同埋舊同細, 但佢優點又好似係平過其他2間1半, 所以又係我老慮因素, 但我心儀哥2間都未考, 又係一個未知知數, 不過只係心儀哥2間競爭大, 未必入到, 到頭來又係考慮番1至3, 不過又驚唔交錢, 番轉頭咪只有1同2 選, 所以先問大家, 但其實我都考區左成個星期應該會交埋(3), 謝謝大家幫忙呢...

其實如果大家一齊考一齊收生, 我諗好多家長都唔使比咁多間留位費, 因為梗係都會有1間心儀既....我都覺浪費好金錢....同埋HOLD住D位....

引用:其實如果大家一齊考一齊收生,+我諗好多家長

原帖由 moledy 於 15-01-16 發表
其實如果大家一齊考一齊收生, 我諗好多家長都唔使比咁多間留位費, 因為梗係都會有1間心儀既....我都覺浪費 ...
其實你交得第二間留位費,即係心儀第二間多過第一間,點解唔放左第一間?呢個唔係interview有先後既問題,而係你自己都未決定個priority。
仲要問人交唔交第三間留位費,交左你係咪會放晒之前果2間?

Hold咁多位做乜!好多人等offer!

引用:請大家幫忙,仔仔係大b今年己有2間收左佢如

原帖由 moledy 於 15-01-10 發表
請大家幫忙,

仔仔係大b今年己有2間收左佢如下:
你放榜前有排心儀次序嗎?我第一個offer 會留,到第二個offer,會比較是否喜歡程度比第一間高,較差就唔交。始終每個家長對學校排序跟據唔同情況,有喜歡近的,有喜歡語境,有喜歡愛心學校,也有人照顧上K1至小學。你問下自己想要乜至決定,其他人不清楚你標準。未想通唔介意就交埋,一決定到便通知另外兩間放番位囉

回覆 心急媽媽xxx 的帖子

回覆 心急媽媽xxx 的帖子

‹ 上一主題|下一主題