用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 囝囝將讀全日班,返到fulltime工嗎?
go

囝囝將讀全日班,返到fulltime工嗎?

自己本身冇咩學曆,只有飲食業經驗,可以有咩長工可以配合到囝囝返全日班?又唔想囝囝遲放學,要延遲到夜晚湊佢,我覺得返學咁長時間已經好慘,重要咁遲先返到屋企!各位比啲意見~thanks!

回覆:囝囝將讀全日班,返到fulltime工嗎

除非間公司係你開,否則邊搵到分full time返9點後,4點半前收工?

回覆:囝囝將讀全日班,返到fulltime工嗎

仲有學校長假期起碼旅兩星期,到時又邊個湊呢??

回覆:OsansanO 的帖子

Part time有,fulltime好難

回覆:囝囝將讀全日班,返到fulltime工嗎?

或者freelance、識得人知道你的狀況,會體諒而請你的。可以由有公司的朋友著手,問下佢地請唔請人!

回覆:囝囝將讀全日班,返到fulltime工嗎?

聖安娜

引用:自己本身冇咩學曆,只有飲食業經驗,可以有

原帖由 OsansanO 於 15-01-10 發表
自己本身冇咩學曆,只有飲食業經驗,可以有咩長工可以配合到囝囝返全日班?又唔想囝囝遲放學,要延遲到夜晚 ...
我奶奶隔離屋個鄰居,係屋邨餐廳返朝早九點至下午三點 ,放工買餸回家再湊放學。
另外我經常在屋邨餐廳食野,佢地係part time形式嘅full time,返朝早九點到下午五點 。
其實要求唔高都會有,如果又有要求人工高福利好又要去高級餐廳做就冇咩可能。
同埋我覺得你做兼職會比較好,因為初初返學一定會多病,你做長工嘅話冇可能隨時隨地比你請假同早走,兼職個時間會好好多

回覆:superlammy1031 的帖子

短暫都搵到人湊,長期我就唔想比人湊

回覆:liliankaykay 的帖子

我都係咁諗,否則都幾難有人體諒你請你

回覆:yanlaw0824 的帖子

Parttime真係戳動啲,謝謝你回覆,最初開學我都會返parttime先,都係擔心佢成日會病

回覆 OsansanO 的帖子

其實真係好難, 可以睇下仔仔學校附近有無餐廳食肆請人, 你帶完仔返學即返工, 放學去接, travelling time 好緊要, 要朝9晚4.30 仲要扣埋搭車接送時間, 一係在學校附近返工, 一係揾餐廳淨做lunch peak hour 幾粒鐘

我好好彩﹐
公司有彈性上班時間﹐
番早D就放工早D﹐
另外如果小朋友唔舒服唔番得學﹐
可以托佢去婆婆度﹐
我同老公都係雙職父母。

全職真係難啲,試下去勞工署揾家務助理既工,時間比較彈性,但係你要讀相關課程,不過有津貼的,否則就係餐廳既早市同午市。
如果有屋企人幫手湊放學會好啲。我都係全職仲要工作時間唔穩定同好長,個仔嫲嫲湊放學食埋晚飯,我放工先去接佢返屋企,有時太夜就响嫲嫲度過夜