用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問填中一報名表如須附上成績表咁仲要做portfolio嗎? ...
go

想問填中一報名表如須附上成績表咁仲要做portfolio嗎?

醒目開學勳章

影印黑白定彩色?'

回覆:想問填中一報名表如須附上成績表咁仲要做portfolio嗎?

以我嚟講。。。。。彩色,因為係公司資源

引用:以我嚟講。。。。。彩色,因為係公司資源 +

醒目開學勳章

引用:以我嚟講。。。。。彩色,因為係公司資源 +

原帖由 JoeyJoey 於 15-01-09 發表
以我嚟講。。。。。彩色,因為係公司資源
咁面試都要準備profiolo?

引用:Quote:原帖由+JoeyJoey+於+15-01-09+發表以

原帖由 522kennis 於 15-01-10 發表
帶定

回覆:himhim0502 的帖子

想借問大家, 填中一自行入學申請表, 會手寫定用電腦打 ?

王國會長

522kennis 發表於 15-1-10 09:00

no, 面試係見學生唔係見profilio, 到時老師也不會有時間睇.

王國會長

夢妮 發表於 15-1-10 22:16
我懶, 所以用電腦打(早前介紹過用乜打), 方便修改copy.

醒目開學勳章 王國長老

夢妮 發表於 15-1-10 22:16
用電腦打, 我用 Adobe Reader XI, 可以直接係 form 度打野.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

學校唔會迫人交portfolio,就算係交都係交申請表時一起呈上。記得留意校網,看清楚學校有沒有特別要求,例如紙張的頁數這些。

portfolio不是叫你重覆張申請表的資料重寫一次。你應該利用portfolio來介紹同學的最強的「強項」給老師。舉個例,同學在校際音樂節有非常出色的表現,又屢次獲獎,那你應該集中講同學在音樂方面的造藝和發展方向。不要又夾雜著乒乓球、籃球、足球這些落去,你只需將這些填滿在申請表上就得。

自行階段,對學校來說真是分秒必爭,一份精簡而大方得體的portfolio或可吸引到人家老師參閱。一份像抄雜菜式的文件,誰也沒有興趣和耐性看得下去!