用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考試,父母訓練EQ的時候
go

考試,父母訓練EQ的時候

想死,琴日叫極都吾肯做D練習,隻手懶到出汁,長小小的問答都吾願做,又冇心機,同一個問題錯完十次都仲係要錯,講解完一次又一次,好灰。終於今日考試衰左!

跪求:EK好多人開帖分享如果教育子女成材,可否有人分享下如何接受子女是讀吾到書的那種人,將來會做低下階層,父母心態應如何調整丶接納,如何避免子女到了三十歳人仍窩在家中吃住父母的,不能獨立。

回覆:考試,父母訓練EQ的時候

小學生未開竅,現在是考父母EQ的時間,慢慢來,學業不是一生。。。

似乎個問題唔係讀唔到書,而係唔肯用功,同未明白做人要對自己負責任,佢要先知道讀書係為自己而唔係為父母,然後要知成績可以先擺埋一邊,但要盡力做左自己應負既責任,如果認真做過都真係讀唔到書,我相信未來就算讀書唔成,都唔會三十歲人仍窩在家中吃住父母
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

幫佢開竅、教佢做人的責任。無好用哦的方法,要實事求是,好認真同佢傾。

小朋友仲細,吾可以甘快放棄佢。就算讀書吾叻,都可以做個有用的人。

先了解,佢係唔聽你話定真的不明白。
似乎係唔聴話,找一些兇恨人物同佢做溫習。

MASAYA 發表於 15-1-9 12:59
似乎個問題唔係讀唔到書,而係唔肯用功,同未明白做人要對自己負責任,佢要先知道讀書係為自己而唔係為父母 ...
咁好似我果女咁, 努力負責任自己讀書, 都係高不成低不就, 係咪就疊埋心水等佢中六畢業搵嘢做呢? 我真係唔明點解佢啲數學永遠遲人一年先識, present tense third person singular永遠唔記得加s。ing前面又唔記得+ is am are。我真係唔明佢上堂做乜的。

其實, 如果佢讀書不成, 但努力工作, 係咪都唔應該太奢求呢? 佢話第時大個唔想出去做嘢, 想留响屋企寫書。我同佢講:阿囡, 寫書搵唔到飯食的

little_yolky 發表於 15-1-9 13:42
咁好似我果女咁, 努力負責任自己讀書, 都係高不成低不就, 係咪就疊埋心水等佢中六畢業搵嘢做呢? 我 ...
小二靠自己唔係幾好咩?亦差唔多代表已知最差成績去到邊,小五小六谷一谷上廿名應該唔難,你諗下而家要靠人先有既成績,小五小六仲可以點衝?衝得幾多?
寫書搵到食,不過應該要三十歲後閱歷多左機會先到
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-1-9 13:56
小二靠自己唔係幾好咩?亦差唔多代表已知最差成績去到邊,小五小六谷一谷上廿名應該唔難,你諗下而家要靠人 ...
我有信心如果我親自出馬操佢, 佢可以考10名內的 不過, 佢會好痛苦就是了

所以, 都係等佢開開心心做中游份子好了。第日讀好D英文, 就算讀書不成, 去律師樓搵份receptionist做下都好。

孩子會開竅,初中全級包尾,高中全級頭二十內,現真考家長EQ

brother4 發表於 15-1-9 14:47
孩子會開竅,初中全級包尾,高中全級頭二十內,現真考家長EQ,

...
呢D情況可能只會响男仔度發生。我老細就係咁, 佢當年小學考尾二, 初中又係衰到無輪, 到高中轉咗男女校讀文科(理科整係無佢份), 因為唔想衰俾D女仔睇, 點知就咁俾佢會考攞咗3條A, 大學First Hon 畢業添, 真唔到你唔信。我諗佢細個時阿媽都無諗到佢讀書咁叻。

dsedse  老細 is lawyer ?  發表於 15-1-9 15:23

回覆:little_yolky 的帖子

好準不是女仔

dsedse  老細 is lawyer ?  發表於 半小時前

No la。係我姨生女當年會考得幾分, 全靠個樣靚(似後生時既袁靚靚), 入咗律師樓做receptionist。可惜佢自己唔爭氣, 做嘢唔好, 3個月俾人炒咗。

引用:dsedse++老細+is+lawyer+?++發表於+半小時

原帖由 little_yolky 於 15-01-09 發表
dsedse  老細 is lawyer ?  發表於 半小時前
你姨生女咁靚,你應該都是靚女吧?

JJDBB 發表於 15-1-9 16:20
你姨生女咁靚,你應該都是靚女吧?

佢係似爸爸 我哋屋企唔知點解個個生頭一個都係似爸爸的, 我阿媽仲勁, 生7個都係似老公。

我囡囡都係, 細個時成日俾人話:哇, 好靚女喎, 然後隔2秒:似爸爸喎。當堂無晒癮

little_yolky 發表於 15-1-9 16:21
佢係似爸爸 我哋屋企唔知點解個個生頭一個都係似爸爸的, 我阿媽仲勁, 生7個都係似老公。

我囡囡 ...
我老婆都成日話無癮,因為兩個女都似老豆,冇計,基因太強

little_yolky    發表於 15-1-9 17:07

我小朋友未到小學,不過都知差差地,有時讀唔到書未必冇出路,為有睇開d,他自有他的命運

男仔,唔好話係初小、去到初中都仲發緊夢、遊緊魂啦,我細佬絕對係人版,遊魂直到高中先至醒,結果以優異成績大家畢業,所以家長唔使咁大壓力,做咗本份就得,最緊要唔好消滅咗小朋友嘅好奇心、唔好迫到佢對學習反感

引用:男仔,唔好話係初小、去到初中都仲發緊夢、

原帖由 Carsonsh 於 15-01-09 發表
男仔,唔好話係初小、去到初中都仲發緊夢、遊緊魂啦,我細佬絕對係人版,遊魂直到高中先至醒,結果以優異成 ...
咁女仔點算?佢仲未明白讀書的重要,佢唔係唔肯讀,但成日响度拖,心裏面諗住想玩,講極都唔明做完功課或讀完就可以盡情玩(六年級)

回覆:do-re-me 的帖子

不用太擔心,真人真事,是你學校師姐,當年俾老師話垃圾生,中學後留學,取第一畢業生,回來學校兼職老師,真係