用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 學緊琴(五級)但冇考過試...
go

學緊琴(五級)但冇考過試... [複製鏈接]

點寫落Portfolio....謝....
   0    0    0    0

interest or hobby

MSTR 發表於 15-1-9 11:46
開一個 Section 叫:其他學習經歷

可照寫興趣或課外活動,由幾時至現在學琴(幾多級).

謝謝

是不是只寫鋼琴, 不要寫學緊級數?

MSTR 發表於 15-1-9 11:46
其實一日未考過試, 一日都唔能夠話佢能力/水平去到邊
仲有, 鋼琴今時今日真係無乜賣點
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我知...但本身已冇咩可寫, 睇下可以點寫落去...

課外活動囉- 5級程度, 到時INTERVIEW 問, 咪多一樣野講, 可以解釋下點解唔考級. 我囡都有兩種樂器, 一個琴, 一個長笛. 琴有考級, 但長笛真係無時間, 所以無考級, 但佢在小學在樂團吹長笛, 現在上中學一樣入左樂團的.

thank you!

MSTR 發表於 15-1-9 11:55
謝謝

是不是只寫鋼琴, 不要寫學緊級數?
原來係鋼琴。如果係鋼琴八級以下,基本上提也沒有用。如果係豎琴或揚琴之類, 還可一提。

moniquechoy 發表於 15-1-9 12:45
課外活動囉- 5級程度, 到時INTERVIEW 問, 咪多一樣野講, 可以解釋下點解唔考級. 我囡都有兩種樂器, 一個琴, ...
可以無考級的長笛對升中更有用。

TO BE HONEST, 我囡學野, 比賽不是為了升中, 因為一直由幼稚園都有學開. 我們基本上都有好多野下 (張FORM 係唔夠位填的), 所以並沒有特別要考長笛, 而且長笛在小學好後才學的, 為的是滿足老師的要求, 她說亞女好有天份, 只跟著樂團吹都已經OK, 並沒有特別去上堂, 所以無考過級.

王家爸爸  同我仔學法國號一樣,無考級。   發表於 15-1-9 15:33
王家爸爸    發表於 15-1-9 15:32

一個樂團一個琴,但好幾支笛同法國號,對學校嘅重要性緊係唔同啦。
‹ 上一主題|下一主題