用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 在外國讀書唔識做功課
go

在外國讀書唔識做功課 [複製鏈接]

我在香港受教育,外國的情況不太清楚,請問如小學生有功課疑難,可問邊個?

謝謝

0    0    0    0

回覆:Apple_Orange_T 的帖子

老師、HOUSE MASTER都得。

回覆:在外國讀書唔識做功課

如果在英國 Boarding School 食飯前都有一個鐘 prep time (功課時問間),有唔明就可以即問,不過放心,嗰邊好少功課,又無抄寫或作業薄,只係答幾條問題

Ding

回覆:Ding 的帖子

到初中boarding school有prep time嗎?

回覆:brother4 的帖子

每級都有

Ding

回覆:Ding 的帖子

thx

Apple_Orange_T 發表於 15-1-8 19:59
我在香港受教育,外國的情況不太清楚,請問如小學生有功課疑難,可問邊個?

謝謝
外國小學好少有功課,一般堂上做晒。

Tassie  Enjoy study  發表於 15-1-11 14:18
Tassie  Enjoy study  發表於 15-1-11 14:18

引用:在外國,老師放學後都會留低替學生補習。美

原帖由 the_insieme 於 15-01-09 發表
在外國,老師放學後都會留低替學生補習。美國叫extra help or study hall. 寄宿學校,有老師24小時駐校,隨 ...
謝謝
其實broading school 同普通學校有分別嗎?
如果太細讀,係咪好可憐,唉
但我唔想做太空人

引用:Quote:原帖由+the_insieme+於+15-01-09+發

原帖由 Apple_Orange_T 於 15-01-10 發表
謝謝
Sorry, boarding school

一般而言,英國的中學分私立及公立兩大類,另設有男女、全男或全女全日制,因應不同需要的學生選擇。

大體上除了一些貴族名校外,其他的中學無甚大差異。

英 國 私 立 中 學

私立學校(Independent School)適合海外學生修讀,需繳交學費。 目前全英國約有2400所私立中學,其中800所提供寄宿設施(Boarding),確保學生能全面參與學校的運動及社交活動,學會獨立並適應群體生活。 私立學校當中有不少是歷史悠久,校風嚴謹而且成績卓越的。 因此經濟許可的海外及本地家庭都會樂於讓子女入讀寄宿學校,私立學校於英國教育制度下一直佔有壓倒性的優勢,學生均於公開試考獲多個A級的優異成績。
英 國 公 立 中 學
公立學校(State School)由英國政府開辦,只接受持有居英權或葡藉護照的學生入讀,合資格學生可向我們查詢詳情。 雖然大部份公立學校沒有提供寄宿設施,本會可特別為海外學生安排專業監護人寄宿家庭,處理學生於生活上各樣事項,如與學校聯絡、定期向家長匯報學生進度、機場接送、安排機票等等。 所有寄宿家庭均必須鄰近學生就讀的學校並經過學校嚴格挑選。
學生往往需要花一段長時間才能適應學校及寄宿生活。而關心學生的學校,校長及老師更不會故亂任由學生離校或中途插班。

Tassie  Thx for the info  發表於 15-1-11 14:17

引用:Quote:原帖由+Apple_Orange_T+於+15-01-10+

原帖由 Apple_Orange_T 於 15-01-10 發表
Sorry, boarding school
香港的國際學校也可以呀!小學冇乜功課,冇測驗丶考試。

引用:Quote:原帖由+the_insieme+於+15-01-09+發

謝謝
幾細個?

Ding

回覆 Ruby1219 的帖子

冇乜功課,冇測驗丶考試。
sure?

引用:+本帖最後由+dsedse+於+15-1-10+15:28+編輯

原帖由 dsedse 於 15-01-10 發表

Sure for primary. That's my son's experience. Secondary 就開始多 d Work 同有tests. But no centralised exams till upper secondary. This is the reason why we chose international school

dsedse  thx  發表於 15-1-10 15:56

但係中學好鬼多功課同考試,差唔多個個禮拜都有

有after school tutoring架嘛...個D係幫做功課
D高年班會volunteer去幫D小學生...我以前都做唔少

不過真係concept上有問題就要老師 or tutor center先得啦~~

回覆 brother4 的帖子

Year 11都有
‹ 上一主題|下一主題