用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友放左學做晒功課, 須唔須要溫習?
樓主: elaineeason
go

小朋友放左學做晒功課, 須唔須要溫習?

YolandaTam 發表於 15-1-21 12:55
就事論事,你當然唔係針對

我囡學校,平時功課容易,上課講課本嘢,但測考完全另一回事 :中英默 ...
我唔明白呢個課程設計,考得深我唔反對,總有小朋友有能力學得深,但教同考既程度不一致係咩原因?睇你既回覆,已經唔係功課唔到位既問題,連老師教既內容都唔足以應付考試,即係逼小朋友出面外補,為咩?
我冇貶低你女學校既意思,因為我唔知佢邊間學校,不過真係唔理解教得淺考得深對小朋友有咩好處?如果係想小朋友有自學能力,我覺得只能補習應付考試,好似做唔到呢點...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:YolandaTam+發表於+15-1-21+12:55+就

原帖由 MASAYA 於 15-01-21 發表
我唔明白呢個課程設計,考得深我唔反對,總有小朋友有能力學得深,但教同考既程度不一致係咩原因?睇你既回 ...
我都好唔明 我同舅父舅母傾過,原來表弟當年讀英華都係咁

回覆 YolandaTam 的帖子

已高小了,處理方法肯定會有點不同!內容多了深,高小要溫下書了!

YolandaTam 發表於 15-1-21 12:55
就事論事,你當然唔係針對

我囡學校,平時功課容易,上課講課本嘢,但測考完全另一回事 :中英默 ...
真係慘!我朋友囝囝學校上年換左校長,都開始傾向你校既情況,啱啱既考試全班分數下滑,佢囝中文79、英文8十幾已係最叻果幾個,睇返d卷係深左好多,我朋友打算問下老師,學校此舉有何意思!

evacalbee 發表於 15-1-20 08:14
有同感,話說明天考中文,whatsapp group的同學仔媽咪話死啦未溫過,但上一次考試佢仔係全班最高分。有可能 ...
我地只有黙測考才溫。

我覺得學識拼音既小朋友,英文黙書冇溫攞一百分都有可能。另外小一二課程尚淺,唔溫而高分唔奇,我試過唔記得有英測但囝攞9十幾,平時突擊評估冇溫都高分(普通話除外),因為佢上堂留心,功課又識做之故。我有某些朋友囝囝唔溫書都可以攞好成績,只係溫左成績更加好。亦有朋友囝囝自己溫成績好過媽咪同佢溫。

回覆:小朋友放左學做晒功課, 須唔須要溫習

平日一定要專心上堂,每日完成功課後,温習當天學過的內容,這樣會比較容易入腦,持之以恆,到測驗考試時,也會比較容易應付

引用:唔駛溫,自然攞高分,信不信由你。 +

引用:Quote:evacalbee+發表於+15-1-20+08:14+有

IloveJJ 發表於 15-1-22 09:33
其實點解囝囝自己溫,會高分過媽咪同佢溫呢?
1)囝囝有留心上堂,所以識;2)媽咪講野\教太悶,亦可以話唔喜歡比人問問問既模式;
3)性格鍾意自主,唔想媽咪管、理,限時限刻;
4)自己有自己一套溫書方法.

小二開始媽咪冇再插手溫書,囝成績保持上游。

回覆 little_yolky 的帖子

我個仔運拿書睇到冇呀 ><

evacalbee 發表於 15-1-20 08:14
有同感,話說明天考中文,whatsapp group的同學仔媽咪話死啦未溫過,但上一次考試佢仔係全班最高分。有可能 ...

都唔一定既, 好似我囡一月底係下學期開始, 啱啱考完試, 大家鬆散, 突然老師提醒星期二要默書(當日係星期一), 囡囡話個個小朋友呆咗, 我睇吓schedule, 學校又真係派咗喎, 係爸爸唔記得提囡囡溫書, 果次真大鑊, 因為要默一課課文+一課詞語+課外默書。咁夜晚晚阿囡溫都未溫我就馬上同佢默一次先, 阿囡發晒顛咁, 我話默咗將錯既字highlight等你注意一下。

如此, 阿囡唔計課外果part, 結果只錯一個字, 我睇返, 果個字係之前預默時已經錯咗但我唔記得highlight。所以, 小朋友如果底子好, 中文呀、數學呀呢D科, 未溫但高分唔係唔可能的。

回覆:小朋友放左學做晒功課, 須唔須要溫習?

我自己只是要小朋友一個禮拜溫一次,其實只是要佢有個習慣而已,最緊要係上課專心,如果記性好,成績應該OK

魚兒小寶貝 發表於 15-1-21 22:56
我地只有黙測考才溫。

我覺得學識拼音既小朋友,英文黙書冇溫攞一百分都有可能。另外小一二課程尚淺,唔溫 ...
最搞笑係, 囡囡英文比較差D, 所以叫佢英默要提早溫, 一日溫D一日溫D咁, 同佢分開幾次預默, 錯字highlight等佢自己注意。今個禮拜英默, 好多範圍, 我見佢响D字下面畫咗好多橫線, 佢同我講:媽咪, 將D字拆散啲音咁記, 好快記得既。我心諗, 阿囡, 呢個方法我早半年已經教咗你喎, 做乜好似發現新大陸咁, 好似自己發現咁既

細路仔學嘢, 真係塞幾多俾佢都無用, 要佢自己「叮」一聲, 明咗就前途一片光明。

我今年1月開始整咗個每晚溫習 check list  俾小女嘗試自己跟住溫, 試了一個月, 有時都 OK, 當然有時唔得啦!

因為依家每晚預留及用多咗時間俾阿女行路當做運動返屋企(唔再搭巴士返屋企), 每晚嘅溫習時間少30-45分鐘了.(以前大約8:20分返到屋企就溫書的)

如果當日多功課做唔切功課, 當晚只溫 "每晚必須溫的事項", 如果補習社可以幫到手督促小女溫到中文及英文默書, 咁我及小女係屋企就可以有多少少時間溫書

每晚小女心情好, 又好合作的話, A + B 都可以做到7 - 8項架, 9:00溫, 大約10點鬆啲溫完. 我理想小女晚上10:00睡, 但好多時溫完後, 小女執書包, 對手冊, 刷牙之類, 係要成大約10:30-10:45 至可以上床

A) 每晚必須溫的事項

1) Listending & reading audio english books (約10分鐘)
2) Speaking some english passages (約7-8分鐘)
3) Reading & speaking english story books (約7-8分鐘)

B) 每晚有時間才溫的事項, 以下的溫習事項, 每日小女的"心情"大約做到 3 - 4 項左右.

1) 閱讀中文書 (呢個係小女每晚必須溫的事項)
2) 朗讀優秀中文文章 (3 - 4分鐘)
3) 聆聽教普通話拼音的書 (因為小女小學是廣東話教授, 故小女通普話考試拼音很差很差)
4) 朗讀普通話文章 (古詩/古文)
5) 做英文作文 (阿媽我想星期六,日,一及二呢4日作文)
6 ) 做中文作文 (阿媽我想星期六,日,一及二呢4日作文) (呢兩日改變策略, 要佢係學校小息寫)
7) 做數學練習工作紙 (打算測驗及考試那個月才做)
8) 做普通話練習工作紙/書 (打算測驗及考試那個月才做)
9) 媽咪教英文文法/作文之類 (好有時間先至教)
10) 媽咪教數學

C) 係補習社做唔切的功課及溫習事項, 晚上需要在家額外用的功課/溫習事項

1) 未做的功課 (功課在家所以未做)
2) 要改正, 但仍未改正功課
3) 溫中文默書
4) 溫英文默書

小時了了 發表於 15-2-11 13:31
我今年1月開始整咗個每晚溫習 check list  俾小女嘗試自己跟住溫, 試了一個月, 有時都 OK, 當然有時唔得啦! ...
請問囡囡幾點起身? 佢好似仲有學游水喎, A項可唔可以1-3 group埋做15分鐘, 全部A-C項好多嘢做喎。我囡囡只會自動自覺做B1項 我就日日陪佢做A2項, 約10分鐘。

little_yolky 發表於 15-2-11 13:44
請問囡囡幾點起身? 佢好似仲有學游水喎, A項可唔可以1-3 group埋做15分鐘, 全部A-C項好多嘢做喎。我囡囡只 ...

小女每朝大約 7:05 - 7:10 起身梳洗及食早餐(因為我7:10一定要出門搭村巴返工, 我出門口前佢要落床), 最遲返學7:55分前, 係屋企對面, 行返學5分鐘左右

A) 每晚必須溫的事項

1) Listending & reading audio english books (約10分鐘) ----呢個係聽及睇 Black Cat 系列, 每晚 2 個 Chapter
2) Speaking some english passages (約7-8分鐘) -----呢個係重覆又重覆朗讀一啲英文文章, 係學英文中心俾嘅文章
3) Reading & speaking english story books (約7-8分鐘) ---- 因為以前買落一堆只有書無 audio 新簇簇的 fiction 故事書, 唔睇好似好浪費, 如果小女睇晒堆書就會取消呢項了.

其實 A 1 - 3 加埋都係大約 十幾廿分鐘左右

游水星期日2:30 - 3:30 一粒鐘咋

B6 做中文作文 ------ 妳好似都有做到, 妳唔係每日都有同阿女 "交換日記" 寫心事咩!

小時了了 發表於 15-2-11 14:22
係暑假果兩個月咋, 開咗學, 囡囡8:30前要上床, 小二功課又多咗少少, 佢仲成日唔自律地睇閑書, 做嘢又慢, 食完飯七點幾, 又要沖涼、執書包、刷牙、做網上練習咁, 仲要讀英文書仔, 同埋同我傾閑偈, 真係無時間了。

今個暑假, 我又諗住整個plan, 俾佢溫番下啲數學、英文、中文咁。不過, 我好like你個B2, 諗下又同囡囡玩下先。

回覆:小朋友放左學做晒功課, 須唔須要溫習

一定要溫!

little_yolky 發表於 15-2-11 14:32
係暑假果兩個月咋, 開咗學, 囡囡8:30前要上床, 小二功課又多咗少少, 佢仲成日唔自律地睇閑書, 做嘢又慢, 食 ...

B2 朗讀優秀中文文章 ------ 小女第一篇係大約 2星期前的巴金嘅 "繁星", 尋晚先至換第二篇許地生篇文 "落花生", 因為唔係每晚都有時間重覆朗讀篇文, 一星期大約只 3 - 4 晚有時間可以做到這項, 所以我打算 2星期重覆一篇文章

優秀中文文章我用教育局呢個網址 (白話文+文言文有598篇) http://home.ied.edu.hk/~msho/articles.htm 中學中國語文學習參考篇章 內容結構解析

我鍾意佢有 "字數" 顯示, 我選字數唔太長的短短散文俾小女睇 (不過, 唔知點解每篇文都有啲字打漏咗, 空咗啲字位)

例如:
巴金嘅 "繁星" (編號569): http://home.ied.edu.hk/~msho/articles/569%C1c%ACP.pdf

許許地生嘅 "落花生" (編號472): https://home.ied.edu.hk/~msho/articles/472-%B8%A8%AA%E1%A5%CD.pdf