用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友放左學做晒功課, 須唔須要溫習?
樓主: elaineeason
go

小朋友放左學做晒功課, 須唔須要溫習?

醒目開學勳章

MASAYA 發表於 15-1-11 21:11
咁大個之後會唔會可以改善? 如果唔得咪只可以選擇冇文字既工作?
記憶中李光耀都有讀障,佢後生嗰陣仲以為自己蠢睇書睇極唔明,所以好努力讀書,用多人幾倍時間讀,結果畢業時係全校首名畢業。

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+15-01-11+發表咁

原帖由 rean_chau 於 15-01-11 發表
有丫,我本身學過中國語法,對中文都有較多既認識,學校老師同心理學家都話我用緊既方法都岩方向,不過想識 ...
每人都真係有自己難處,你同小朋友都已好比心機,剩下就係等時間,日子有功!
我細個讀寫都係好差,當時無人幫,默書0分!好明白個難處!
但我識有D小朋友有呢方面問題,最後都上到大學!都係家長同小朋友一同努力!

引用:Quote:原帖由+rean_chau+於+15-01-11+發表

原帖由 wan_sosin 於 15-01-12 發表
每人都真係有自己難處,你同小朋友都已好比心機,剩下就係等時間,日子有功!
我細個讀寫都係好差,當時無 ...
係丫,所以都係努力。學習本身就無捷徑,希望佢透過我既努力轉化為自身既努力去克服困難。

回覆:小朋友放左學做晒功課, 須唔須要溫習

如果第日要默書,我會同佢溫習默書,

引用:唔駛溫,自然攞高分,信不信由你。 +

原帖由 dlee_ca 於 15-01-09 發表
唔駛溫,自然攞高分,信不信由你。
願聞其詳

引用:Quote:原帖由+dlee_ca+於+15-01-09+發表唔

原帖由 canies 於 15-01-19 發表
願聞其詳
我指世上沒有這樣的事情,講都唔好信。

引用:Quote:原帖由+canies+於+15-01-19+發表願聞

原帖由 dlee_ca 於 15-01-19 發表
我指世上沒有這樣的事情,講都唔好信。
我班啲家長都話自己無跟無理。但亞仔返黎話佢地媽咪逼佢地做好多練習。有時呢啲野真係唔好理咁多,自己盡左能力就算。

回覆:小朋友放左學做晒功課, 須唔須要溫習?

等於有人話冇溫書,次次攞滿分,咪鬼信。

引用:等於有人話冇溫書,次次攞滿分,咪鬼信。 +

有同感,話說明天考中文,whatsapp group的同學仔媽咪話死啦未溫過,但上一次考試佢仔係全班最高分。有可能咁叻唔奇嘅,難為我仔係讀幾日都唔識嗰d…

引用:等於有人話冇溫書,次次攞滿分,咪鬼信。 +

唔係絕對無,但少之有少,尤其依家課程教得深!點會真係唔溫!
隔離BK有家長話,有名校,8個同學全科滿分,咁我話,咁即係操卷啦,佢答我唔係,話人哋挑戰題都啱埋,呢個道理我唔明,挑戰題啱就係無操卷?唔信囉,應該話,連高一級嘅卷都操埋!
幾叻嘅小朋友,總會有DD唔小心,熟到爛先會唔錯,低年班90幾分話靠聰明都仲合理D,唔溫書一百分,唔信!
不過我都覺得,平日搵下,好過考試先溫,做功課可以講係溫書,但真係要用心去做,我都同個仔講,英文唔好只係見字母抄字母,抄完一堆字母,唔會識個字,要一路做,去記去串每個字,先會識!否則晒咗時間做功課都唔識!

引用:Quote:YolandaTam+發表於+15-1-10+13:24+功

原帖由 MASAYA 於 15-01-10 發表
咁功課既意義係咩?
識唔少人平日都冇溫書(包括我兩個仔),都冇入輔導組喎
讀書並唔係死做爛做,死操就得,係要小朋友朋白自己所學嘅野,懂得運用。其實小朋友返左全日學,放學又做功課已經好疲累,如果仲繼續補習或操補充,成個腦都實晒,點可能吸收得晒?吸收得好?尤得初小課程唔太深,建議小朋友留心上堂,佢能夠處理好家課,証明佢能吸收到日間所學,所以平日我情願將d時間給孩子玩下,睇下書,如果想加強孩子記憶/底子,我情願星期六返專科班,效果會更好。
真人真事,有家長為想小朋友考好試,每天放學再加補習及做練習,不停做,最後考試結果仲差過未操之前,所以死操唔代表一定有用。如果孩子能理解所學嘅,根本冇雖要再迫佢溫完又溫。

上次有媽咪同我講,個仔完全自己温習,完全無理他,無補習,她是全職媽媽,個仔考全级10名內,讀紧半傳统學校,吾知真定。

醒目開學勳章

每個小朋友特質唔同,

其他人話無溫,有溫,如何溫,唔重要,

最重要適合自己小朋友.

sheffield  yes!  發表於 15-1-20 10:55

個個小朋友都唔一樣,有d溫左到考試都唔記得,等如冇溫。有d上堂專心,老師講嘅都入晒腦,溫默書同小測時已可以背番課文出黎…再睇埋你有乜要求,100,95,90定8字頭都ok…
我女平時冇溫,也沒有做練習,測考前才做一點,做完功課上埋課外活動仲有時間都想佢輕鬆一下,做佢自己想做的東西

回覆:小朋友放左學做晒功課, 須唔須要溫習

當然須要溫習,一定要俾佢地消化下

引用:個個小朋友都唔一樣,有d溫左到考試都唔記

原帖由 sheffield 於 15-01-20 發表
個個小朋友都唔一樣,有d溫左到考試都唔記得,等如冇溫。有d上堂專心,老師講嘅都入晒腦,溫默書同小測時已 ...
我囡學校, 只靠上課同功課,合格都偷笑

回覆 wan_sosin 的帖子

我女女真係不用温英文串生字的,英默唔温到滿分。中默默前日兩天温,我一定迫佢默一次。數學我便盡量每天都比佢做,所以考前比份補充test佢做當温書。
中文我便一定有比補充佢做,特別考前一定要佢做份補充test, 主要等佢習慣做一份好長的中文卷。

我真係放手比佢自己温,不過會提吓佢該怎樣温習,當然我女不是100分。

其實我覺得中英是無得温,今次中文我叫左佢記熟d詞語,唔知佢考成如何!最可以溫習的一科便是常識。

YolandaTam 發表於 15-1-21 12:20
我囡學校, 只靠上課同功課,合格都偷笑
我又黎回覆你,其實我冇針對
因為我真係好奇,咁係你女學校功課唔到位,定係試卷太深,個個都低分?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:YolandaTam+發表於+15-1-21+12:20+我

原帖由 MASAYA 於 15-01-21 發表
我又黎回覆你,其實我冇針對
因為我真係好奇,咁係你女學校功課唔到位,定係試卷太深,個個都低分?
...
就事論事,你當然唔係針對

我囡學校,平時功課容易,上課講課本嘢,但測考完全另一回事 :中英默將課文改到七彩不在話下,英文仲有同課本無關嘅 vocabulary list。平時英文閱讀理解係普通補充練習可見嘅文章,測考係 Time for Kids , National Geography 嘅文,grammar 上課教小五程度,考中二程度。如果只靠上課,功課,一定死。大部份成績中上嘅同學都有補習。今次英文大考,全級100人得3個人9字頭,4份1人唔合格,我囡65分已是中等成績。