用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友放左學做晒功課, 須唔須要溫習?
樓主: elaineeason
go

小朋友放左學做晒功課, 須唔須要溫習? [複製鏈接]

功課同測考完全無關, 所以即使做晒功課都係要做補充, 否則等入輔導組啦!

YolandaTam 發表於 15-1-10 13:24
功課同測考完全無關, 所以即使做晒功課都係要做補充, 否則等入輔導組啦!
咁功課既意義係咩?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-1-10 13:25
咁功課既意義係咩?
人有我有.  根本課本啲嘢考試最多佔20%, 但同課本一齊嗰本作業又要買又要做, 係為做而做

YolandaTam 發表於 15-1-10 13:28
人有我有.  根本課本啲嘢考試最多佔20%, 但同課本一齊嗰本作業又要買又要做, 係為做而做 ...
咁好難認同學校既課程設計...

bobbob  agree  發表於 15-1-10 17:41
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-1-10 13:30
咁好難認同學校既課程設計...
我係舊生, 以前唔係咁, 呃咗入去....
津校嘅制度, 名私小嘅要求, 不倫不類

回覆 little_yolky 的帖子

就算你唔返工,佢都會睇閑書。
你迫到佢攞住本書温習都無用,佢個心都是係本閑書到。

醒目開學勳章

回覆:小朋友放左學做晒功課, 須唔須要溫習

冇溫習,只做兩篇練習代替溫。。

測驗考試先溫。
佢自己做完功課當溫左。功課係重溫當日所教。

2004107  Me too  發表於 15-1-10 19:42

我以前就係做完功課就無温,然後默書前温下,考試前又温下,好輕鬆。但到我個仔,徹底改變左!原來天資真係各有不同,以前我自己從來唔覺得默書有難度,宜家真係跟少眼都唔得,有温跟就八九十,佢自己温就十幾二十,真係放手就佢死,唔放手就我死,都唔知叫我點選擇。我都唔敢講係邊個既問題,總之有苦自己知。

引用:我以前就係做完功課就無温,然後默書前温下

原帖由 rean_chau 於 15-01-11 發表
我以前就係做完功課就無温,然後默書前温下,考試前又温下,好輕鬆。但到我個仔,徹底改變左!原來天資真係 ...
你辛苦嘅原因係,就算你去跟,你小朋友都唔易記得課書,還是什麼?
你小朋友幾大,如果仍在低年班嘅男仔,要跟一下都唔等於小朋友就係資質差,只係男仔真係比較慢!

引用:我以前就係做完功課就無温,然後默書前温下

rean_chau 發表於 15-1-11 17:27
我以前就係做完功課就無温,然後默書前温下,考試前又温下,好輕鬆。但到我個仔,徹底改變左!原來天資真係 ...
默書十幾二十, 係咪即係除新生字外, 連之前識既唔溫多次都唔記得?

引用:Quote:原帖由+rean_chau+於+15-01-11+發表

原帖由 wan_sosin 於 15-01-11 發表
你辛苦嘅原因係,就算你去跟,你小朋友都唔易記得課書,還是什麼?
你小朋友幾大,如果仍在低年班嘅男仔, ...
佢有讀寫障,啲字好快會唔記得左。我試過放手唔跟咁貼,等佢自己黎,但啲功課做錯曬,佢唔係唔肯做唔肯温,但要人坐住係度guide 住佢。

引用:Quote:rean_chau+發表於+15-1-11+17:27+我

原帖由 MASAYA 於 15-01-11 發表
默書十幾二十, 係咪即係除新生字外, 連之前識既唔溫多次都唔記得?  ...
係架,我有時都同佢溫到心驚膽跳,明明有啲字應該入左骨唔會唔識,佢真係會唔記得點寫。昨日作句,竟然連家庭兩個字都寫錯。我已經無左反應。

引用:Quote:原帖由+rean_chau+於+15-01-11+發表

原帖由 IloveJJ 於 15-01-11 發表
係咪你仔少睇書?識得少中文字?還是唔識phinics,唔識拆字?咁佢用既方法,同你以前係咪一樣呢?如果唔同,可 ...
我以前就咁串咋,邊識乜野phonics....我以前就咁串三五次都記得,佢串三個五次先大約記得。 中文字認讀無問題,係寫最大問題。書晚晚都睇,小二生,我對佢都無曬方向。

rean_chau 發表於 15-1-11 18:32
係架,我有時都同佢溫到心驚膽跳,明明有啲字應該入左骨唔會唔識,佢真係會唔記得點寫。昨日作句,竟然連家 ...
咁父母都好辛苦, 仲可能要面對其他只知結果, 不解內情既親戚多咀多舌, 確診讀寫障既話, 醫生有冇提供乜野方法可以幫到手?

引用:Quote:rean_chau+發表於+15-1-11+18:32+係

原帖由 MASAYA 於 15-01-11 發表
咁父母都好辛苦, 仲可能要面對其他只知結果, 不解內情既親戚多咀多舌, 確診讀寫障既話, 醫生有冇提供乜野方 ...
讀寫障唔係咁容易解決,我自己都有心理準備,同做左好多功夫。有時見到其他家長唔駛咁樣法跟真係好羨慕。自己以前返學都唔駛人理,依家仲慘過自己返學。至於人地既睇法,我自己都未顧得掂,仲理人點諗,所以我既壓力只係來自己唔關人地事。

rean_chau 發表於 15-1-11 19:54
讀寫障唔係咁容易解決,我自己都有心理準備,同做左好多功夫。有時見到其他家長唔駛咁樣法跟真係好羨慕。自 ...
咁大個之後會唔會可以改善? 如果唔得咪只可以選擇冇文字既工作?

引用:Quote:原帖由+MASAYA+於+15-01-11+發表咁父

原帖由 IloveJJ 於 15-01-11 發表
咁如果有讀寫障礙,當然好唔同啦!你有無去學呢方面既輔導方法?同埋有無得同學校備案,睇下有無野可配合?

...
有丫,我本身學過中國語法,對中文都有較多既認識,學校老師同心理學家都話我用緊既方法都岩方向,不過想識多啲我自己都報左課程學點教認知同技巧。學校本身都有調適,不過根據佢份報告,心理學家都覺得維持正常學習就得,唔需要特別遷就佢。

‹ 上一主題|下一主題