用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友放左學做晒功課, 須唔須要溫習?
go

小朋友放左學做晒功課, 須唔須要溫習?

小朋友放左學做晒功課,大家小朋友有冇溫習架? 因為小朋友不太喜歡溫習

回覆:小朋友放左學做晒功課, 須唔須要溫習

一星期溫一次

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

elaineeason 發表於 15-1-8 16:41
小朋友放左學做晒功課,大家小朋友有冇溫習架? 因為小朋友不太喜歡溫習 ...
道理當然要溫, 但係佢哋通常意見接受, 做法照舊, 睬你都儍。

我細個時係每日溫書+預習的, 所以讀得好輕鬆。但阿囡就唔溫書, 所以只可以响中上游浮浮下。無辦法啦, 要返工, 無人睇實就係咁, 好似今日考中文會話, 我噚晚放工返到屋企居然見佢响度睇閑書, 真係火都嚟埋。

麥兜MaMa  仔K3, 好擔心上P1  發表於 15-2-13 11:21
麥兜MaMa  中文會話有得溫嗎??  發表於 15-2-13 11:10

睇下課外書吖~

回覆:little_yolky 的帖子

睇課外書 總比睇電視來得有益

回覆:小朋友放左學做晒功課, 須唔須要溫習?

唔駛溫,自然攞高分,信不信由你。

dlee_ca 發表於 15-1-9 11:27
唔駛溫,自然攞高分,信不信由你。
信, 一定

pooh仔 發表於 15-1-8 22:43
睇課外書 總比睇電視來得有益
睇課外書同睇電視結果都一樣 = 考試唔識!

引用:Quote:elaineeason+發表於+15-1-8+16:41+小

原帖由 little_yolky 於 15-01-08 發表
道理當然要溫, 但係佢哋通常意見接受, 做法照舊, 睬你都儍。

我細個時係每日溫書+預習的, 所以讀得好輕鬆 ...
請問你細個番學係全日還是半日呢?

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

醒目開學勳章

莫講話平日,連評估前夕都無溫,小學(尤其係初小)駛乜溫書

moondream3003 發表於 15-1-9 12:02
請問你細個番學係全日還是半日呢?
唔好咁講, 雖然我係返半日, 但佢响學校大部份時間都做晒功課, 所以返到屋企其實係有時間溫書的。只係佢無做。

自己做功課就唔駛溫書,功課已經係複習當日教既野

如果要依賴大人先做到功課,應該改善依賴習慣先

溫默書要認真,溫測驗旨在remind一次之前教過既野,到考試再remind一次

Yanamami    發表於 15-1-10 09:52
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

醒目開學勳章

温默書計唔計? 成日都默書, 有時間多就温吓書,預習, 睇吓課外書.

jc2009    發表於 15-3-6 12:02

回覆:小朋友放左學做晒功課, 須唔須要溫習?

我仔小一,多數在校做唒功課,回到家只是玩,我又覺得ok, 因為佢仲細,番完一日學其實好攰,我想俾佢放鬆下。

引用:Quote:moondream3003+發表於+15-1-9+12:02+

原帖由 little_yolky 於 15-01-09 發表
唔好咁講, 雖然我係返半日, 但佢响學校大部份時間都做晒功課, 所以返到屋企其實係有時間溫書的。只係佢無做 ...
我仔學校無做功課時間

引用:自己做功課就唔駛溫書,功課已經係複習當日

原帖由 MASAYA 於 15-01-09 發表
自己做功課就唔駛溫書,功課已經係複習當日教既野

如果要依賴大人先做到功課,應該改善依賴習慣先
上課專心,做功課認真,當然事半功倍。

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆:elaineeason 的帖子

功课都唔願做,点会温書呀?!
睇課外書就有

恐龍家

Save for the weekends

回覆:小朋友放左學做晒功課, 須唔須要溫習

上堂只要留心,功課自己做好,平時唔會再溫習,除了默書,測,考試。

每日即刻溫一溫係effective 好多,我當年自己讀書時也發現,但小學生cant expect that much la.