用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 deleted
go

deleted [複製鏈接]

deleted
   0    0    0    0

頂唔順就轉校,另 自己同孩子講唔得留學可考慮香港12年免費school 回來

回覆 dsedse 的帖子
deleted

dsedse  就轉校  發表於 15-1-8 13:41

你區有三間學校,還有二間選擇可轉校,長痛不如短痛,自己想,開口定繼續

You're Right, But Which Two School Do U Mean...

其實點解要甘易就放棄呢?  當初是你自己要過去讀書還是屋企人迫你?   只是做運動, 就這麼大壓力, 實在不明白。  你返來香港又可以點,唔通讀書大壓力又
去逃避?  這不是辦法, 你應該想清楚一點才作決定。

回覆 polo819 的帖子

Agree, 將來出社會工作壓力仲大

引用:+本帖最後由+edisonsoyk+於+15-1-8+13:25+

原帖由 edisonsoyk 於 15-01-08 發表

我係一個喺新西蘭Wanganui 既留學生,十月中先過去讀,十 ...
我仔剛剛Xmas break 後返英國當天也呻不想回去,話就話吾捨得我地,其實係返到香港好食好住丶自然醒丶成日打機,當然樂而忘返。但我吾理佢,尤其是男仔,意志點可以咁薄弱?間中moody, 想偷懶係人之常情,但人人都有自己的本份同責任,工作時工作,遊戲時遊戲。呻下emotional 一下冇問題,但去到退縮丶逃避就不可取啦

好老套咁講,人生不時會遇到唔同挑戰,你可以選擇逃避,但如果你正面去面對,克服困難之後,你會發覺好似玩遊戲咁,已經升左另外一個LEVEL。

不過亦明白有啲挑戰並唔容易,好似我位小朋友佢游泳好差,每次有游泳堂,佢之前一晚都好擔心及好唔開心,幾年都係咁,經過無數次失敗,佢卒之掌握到當中的竅門,克服挑戰,後來仲考埋拯溺証書。

另外你提及的運動問題,是普遍香港學生面對的相同問題,你可以去外國讀書,正好有機會可以改善這個弱點呢:

20150106男手握力弱女柔軟度不足港童體能差礙發育

港童普遍缺乏運動,導致體適能大落後。香港大學分析10萬名中小學生數據,發現體適能較內地及外國差,隨着年紀增長,體能差距更越見顯著。其中女生柔軟度、男生心肺功能及手握力,表現之差令人關注。學者表示,港童體能差長遠會影響成長發育,多運動其實能加強血液循環及新陳代謝,記性加強,讀書也更醒神。

港大醫學院兒童及青少年科學系早前為學校體適能獎勵計劃建立電子平台,集合參與學生健康及體能測試數據。學系分析2013/14年度共173間本地中小學,涉及10萬名6至19歲學生的數據,發現約27%學童屬超重或癡肥,各體能數據均較內地、新加坡及歐洲遜色。

學業優先風氣影響

其中坐地前伸測試柔軟度,10歲本港女生平均可前伸約20厘米,柔軟度只及新加坡最差一群,內地同齡女生可前伸約30厘米;但至19歲,本港女生只有些微進步,平均前伸20多厘米,卻連新加坡最差一群也不及。握力計測試手握力方面,男生更遠低於全球水平,15歲本港男生的手握力較內地及歐洲低8公斤;另男生的心肺適能亦不及歐洲水平。

學系臨床副教授葉柏強表示,體適能表現差與運動不足有關。港大2006年曾估計本港只有6.1%兒童每日進行60分鐘體能活動,雖然數字於2011年康文署調查中上升至8.3%,但比例仍然極低。他指,問題在於着重學業的風氣,如家長要求以學業優先,餘下時間才做運動。有校長指,部份中學甚至會放棄體育堂,令學生進一步缺少做運動機會。

他指,體適能為重要健康指標,如柔軟度與關節協調及骨骼發展有關,手握力則等於上肢力量,亦代表整體肌肉健康程度,由於血管收藏肌肉內,故可看到心腦血管是否健康。他指,手握力好有助整體身體健康,讀書會聰明些,情緒也會好些。

港大醫學院院長梁卓偉指,在網絡時代,鍵盤戰士多於體能戰士,學童手指力隨時強過手握力。體能不達標,抗抵力也會差,長遠會令心血管病、血壓高等不同慢性病出現;要改變情況,應從小養成運動習慣,帶氧運動及肌肉力量運動缺一不可。

引用:好老套咁講,人生不時會遇到唔同挑戰,你可

原帖由 skIII 於 15-01-09 發表
好老套咁講,人生不時會遇到唔同挑戰,你可以選擇逃避,但如果你正面去面對,克服困難之後,你會發覺好似玩 ...
非常同意。其實運動除咗鍛練體格,仲可以鍛練意志。

edisonsoyk 發表於 15-1-8 13:22
我係一個喺新西蘭Wanganui 既留學生,十月中先過去讀,十二月頭因為放長假返左黎,一月尾先返去。但係就成 ...
唔好諗咁多, 頂硬上啦, 家人付出咁多錢比你去讀, 為父母,為自己,都要頂硬上, 
如果只係運動呢個原因,就唔好諗轉校,除非比人蝦/毒品就話要轉校姐,因為一轉校又要花好多錢, 

要諗下,父母為左供你讀書,都捱得好辛苦,好大壓力,你估父母又唔想逃避呀? 咪又係頂硬上。
你先岩岩讀左個 1.5月,就算我地上新工都要 3個月試用期啦,再比D時間自己啦,你後生細仔,
適應能力強,過度左呢個關之後,又海闊天高的了。 
好好享受在港的日子,再上征途啦。 

Yanamami    發表於 15-1-11 09:04
梁媽媽

回覆 Ruby1219 的帖子

非常同意,剛剛去系咁嫁啦,慢慢會习惯,加油

引用:好老套咁講,人生不時會遇到唔同挑戰,你可

原帖由 skIII 於 15-01-09 發表
好老套咁講,人生不時會遇到唔同挑戰,你可以選擇逃避,但如果你正面去面對,克服困難之後,你會發覺好似玩 ...
呢個就係重點,即香港教育制度及整個社會既錯誤觀念:學業=一生。所以既然有機會去外國讀書,無論那一方面,都係一個好好鍛煉自己既機會,除非生命受威脅,否則不可輕言放棄。

我細佬以前係肥仔,—个人閒閒地清—个pizza.初去澳洲讀中学,破逼同班鬼仔—齐操X-Country,想死吔~~但,當你不能改变环境時就唯有改变自己既心态,用積極既态度去面对啦。加油!(我細佬而家成曰去gym,不知我fit幾大隻)好多野視作鍛練自己意志,人人都—样要係自己个崗位頂硬上呀~学楼上話斎,你爸媽—片苦心辛苦供你,咪又係要捱。你有机会出国已比好多人幸福,得閒唱番句“少少苦楚等於激勵”啦!

再講,有無傾得埋既同学相約去做户外活动?一來鍛練番个体能,二來出国讀書係要去体驗當地生活文化,欣赏果度既风景氣候食物同人,唔係斎讀書禁少野㗎!

禁样睇!出去讀書,每隔两个冃到就番HK—次,唔係好慘啫。有限期既痛苦唔算得乜野,因為你知会有完結既一日,如果好似以前d美国黑奴,世世代代都為奴先至絶望!有得成曰番HK好好啦~我地果个年代有得年年番一次都好好,好多人讀哂禁多年先可以歸家呀~你可以mark係个月曆,倒數番HK既曰子。其实眨下眼又一曰,時间过得好快。要好好珍惜留学既曰子,-來唔係人人有机会,二來父母辛苦供你,都想你有所得著,見你唔开心会心痛㗎~加油啊!

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-1-11+10:46+編

原帖由 Yanamami 於 15-01-11 發表

我細佬以前係肥仔,—个人閒閒地清—个pizza.初去澳洲讀中 ...
完全同意,加油呀!好易解決啫!記住呢句,我都係咁樣同D仔講:呢個世界唔會遷就你,你只可以遷就呢個世界,適者生存,要改變自己來適應,以後重有好多好大既挑戰要面對,不能逃避,所以只能改變自己,樂觀面對,前途自然光明。

回覆 亮燈 的帖子

Agree,我地無辦法改變他人,只好改變自己,我想再睇幾個月先決定,每個人剛剛出國留學都要經歷呢個階段,加油!

引用:回覆+亮燈+的帖子 Agree,我地無辦法改變他

原帖由 Sheep006 於 15-01-11 發表
回覆 亮燈 的帖子

Agree,我地無辦法改變他人,只好改變自己,我想再睇幾個月先決定,每個人剛剛出國留學都 ...
所以各位同學、各位家長都要加油啊!

Are you in high school? It is quite normal for high schools in western countries to ask students to do lots of exercise.
Initially, it may be difficult to cope. But after a while, you will see that your body would get used to regular exercise. May be soon, you will even enjoy it.
Think positive.

回覆 edisonsoyk 的帖子

樓主,最好研究埋uni 選不g 野科有著數移民new zealand , 好多人以前讀完澳洲大學就攪獨立移民。係nz 攪埋獨立移民,可以之後做埋澳洲移民,同拎住個澳洲citizenship 去英國做野,我d 朋友就係咁係英國做左5,6 年。去到,唔好只諗辛苦,要諗機會。無人要你做一百分,但research on 機會,識人明燈指路選科。可以幫人補下習,咁可平衡下內心的pressure. 我以前去美國讀幾年high school, 每日每朝都喊。現在唔記得喊mug 但知係壓力,我地學校係force 每人都要入球隊,球隊係每日放學3:30 pm 後有2hr training. Every wed ,saturday 有比賽,超辛苦,breakfast,  lunch,  dinner都要tick 名報到唔可話瞓覺唔食,晚上5-7pm dinner time, 7-9 study hours, 9-11 可free 食燒野,11pm 一定要熄燈,去到出面讀書都辛苦,都有入大學試考,但唔好而家放棄,我就係有朋友放棄,番番香港,現在大了,每每講番佢地都超後悔。

自己承受自己的果實,別人中學畢業約17,自己要2x,—半時間留班,最後開竅,從自由自開心生活改為辛苦到死溫習,會考估全F,現ABCDE,心理精神身體到達極限,工作算不錯,比上不足,但現幾+年後病徵不能根治。。有得必有失,真要好好選擇!!
OR 有得讀,想讀,讀得上,當然讀。
讀得書多唔一定成就更好,但也未至於是 "冇用" 。
成就,要看個人性格,際遇。
另一方面,如果唔想讀,或讀唔上,咁就無謂勉強。
兒孫自有兒孫福。
做父母,可以做是配合仔女,看看他們的能力,幫他們找一條出路。(artie)
‹ 上一主題|下一主題