用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直私係咪一樣要谷TSA為學校爭排名?
樓主: MayBride
go

直私係咪一樣要谷TSA為學校爭排名? [複製鏈接]

引用:回覆+hkpapa852+的帖子 其實考pre-s1+班師

原帖由 CPLA 於 15-01-08 發表
回覆 hkpapa852 的帖子

其實考pre-s1 班師兄師姐都派完位,個試對自己冇乜影響,如果 hea 住考,班師弟妹 ...
冇錯,不過講真,讀左六年(轉校除外), 總會有歸屬感,唔想自己母校衰,老師亦會鼓勵佢地考好啲。當然,亦有可能影響自己分班,入唔入到精廿大班可能都係靠呢個試呢。
而家教署咁安排,可能唔想好似以前學能測驗,一試定生死,等六年級同學冇咁大考試壓力。可惜事與願違,家下考試壓力係last for 2-3years

回覆:chanwendy 的帖子

暑假也要操卷都幾忙

各師各法

醒目開學勳章 王國長老

mimi1102 發表於 15-1-8 15:09
我女讀直資, 學校冇特別操, 我諗應該係99%的家長都冇在意過TSA, TSA 本練習只當係其中一本功課作業. 我女被 ...
我知, 因為我仔笑晒返黎話抽中做聆聽有枝鉛筆, 好興奮

醒目開學勳章 王國長老

CPLA 發表於 15-1-8 15:24

其實考pre-s1 班師兄師姐都派完位,個試對自己冇乜影響,如果 hea 住考,班師弟妹 ...
所以老師校長要洗腦, 唔好話出面d學校, 就算我地龍校超過80%直升, 校長都一直提住班細路考pre s1要認真, 點去分配時間, 影響學弟學妹呀

回覆 Charlotte_mom 的帖子

我仔都係龍校,今年小六,呢屆又唔使考pre s1,所以都冇乜聽學校講過。至於TSA,就真係冇操過,考完都唔知。

回覆:直私係咪一樣要谷TSA為學校爭排名

咁TSA又唔影響自己,話之佢啦。定係學校要求做大量TSA 作業,強制性TSA補習。又會唔會直接或間接影響自己既校內成績? 所以d學生先至被迫谷TSA?

引用:回覆+hkpapa852+的帖子 其實考pre-s1+班師

原帖由 CPLA 於 15-01-08 發表

据我所知,好多学校pre s1=中一分班試,小学畢業生要顧及自己利益,仍是会認真对待pre s1的

naughtybj 發表於 15-1-8 11:03
In fact, TSA is used to demonstrate the acedemic standard of the schools, if it is not too good, it  ...
ic我仲以為年年出生率上升,面臨殺校嘅都復活啦,我知有間仲由一班加到五班!乜原來仲有學校會怕被減位架!?
隨遇而安

所以好多家長要揀一線傳統名校就係咁解,信老字號。學校好自然吸引叻學生報,90%入到去的學生keep住心態正確,整體考pre-s1都用心。

THANKS!

hea 住考, 起碼有七成力,
我有個朋友,因為間中學無精英班, 直情無去考pre-s1 , 快快樂樂去旅行.

Yanamami  好差!  發表於 15-1-10 07:23

AgapePa 發表於 15-1-9 10:22
hea 住考, 起碼有七成力,
我有個朋友,因為間中學無精英班, 直情無去考pre-s1 , 快快樂樂去旅行.
Hea住考甚至唔考都唔係好大件事, 最怕因為有人派得唔好, 發洩番係學校身上, 專登考差D..... 咁就多得佢唔少
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:AgapePa+發表於+15-1-9+10:22+hea+住

原帖由 hkpapa852 於 15-01-09 發表
Hea住考甚至唔考都唔係好大件事, 最怕因為有人派得唔好, 發洩番係學校身上, 專登考差D..... 咁就多得佢唔少 ...
會咁差?

我個人就覺得, 如果間學校本身學生既程度係高, 咁咪唔洗谷TSA囉, 隨時校內學既野比TSA既深得多, 只要當功課咁做一本練習, 熟悉下題目形式就OK. 但津校普遍都係水準好參差, 於是咪惟有谷囉. 於是出現既情況, 似乎就係直私唔谷TSA, 津校要谷啦.
http://era-central.blogspot.com/
‹ 上一主題|下一主題