用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直私係咪一樣要谷TSA為學校爭排名?
go

直私係咪一樣要谷TSA為學校爭排名?

定係考還考,不會似官津咁谷?

點解你認為學校谷TSA是為了爭排名?

回覆:直私係咪一樣要谷TSA為學校爭排名?

naughtybj 發表於 15-1-8 07:35
TSA is used in Primary one admission POA only, so it concerns less in private schools.
可唔可以講詳細d?點解TSA會影響到小一入學嘅?!

隨遇而安

回覆:直私係咪一樣要谷TSA為學校爭排名?

是否大多私校唔太著重TSA、唔會小一小二開始操TSA卷?

醒目開學勳章

tam_bb 發表於 15-1-8 09:10
是否大多私校唔太著重TSA、唔會小一小二開始操TSA卷?
唔會掛...我見傳統教學私小搵TSA做補充練習,小一已經有,個個星期要做架!

阿女間私校都會有TSA補充練習做,但都喺當功課做下,唔會用個”操“字形容。唔多重視TSA,較重視呈分試同HKAT。

當然是爭排名, 關於BANDING嘛....
其實不只是直資..連津校都受影響!
我亞囡讀津校, 上年11月開始, 每星期1日要早半個鍾補課, 尾段仲有模擬TSA...
平時已經多功課, 加上正常既中, 英默, 仲要提早返學
而家既小學雞唔易做

naughtybj 發表於 15-1-8 07:35
TSA is used in Primary one admission POA only, so it concerns less in private schools.
好新既講法,真係好有興趣聽下係點?!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Chun_ng 發表於 15-1-8 09:41
當然是爭排名, 關於BANDING嘛....
其實不只是直資..連津校都受影響!
我亞囡讀津校, 上年11月開始, 每星期1 ...
影響Banding既係Pre-S1,唔係TSA
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Chun_ng+發表於+15-1-8+09:41+當然是

原帖由 hkpapa852 於 15-01-08 發表
影響Banding既係Pre-S1,唔係TSA
咁鬼多試我都亂哂,我囝今年升小ㄧ,我依家做下功課。咁pre s1(HKAT) and TSA 有咩分別?

回覆:直私係咪一樣要谷TSA為學校爭排名

另外,眾多小學時考既試,官津同直私學校既取向是否一樣?

我女讀直資, 學校冇咩操 TSA, 只係買過一本中文練習啫, 但係除了聖誕節功課做了其中一份外, 我都未見過其餘的, 可能平時在堂上做啩.  英文學校自己出題目, 當平時功課咁做, 印象中都係做過三次左右.

我女今年有個同學仔在同區出名私校轉過嚟, 該位家長話佢原校要求學生升小三的暑假日日返學校操 TSA.

回覆:chanwendy 的帖子

請問是那間?

lkf_leung 發表於 15-1-8 10:23
請問是那間?
你問邊樣? 我女讀緊的還是暑假返去操 TSA 的? 我唔直接開名, 只能說在深水埗區.

MayBride 發表於 15-1-8 10:07
咁鬼多試我都亂哂,我囝今年升小ㄧ,我依家做下功課。咁pre s1(HKAT) and TSA 有咩分別?

...

TSA會否影響升中派位? 睇下第8條問題:
http://www.bca.hkeaa.edu.hk/web/TSA/zh/Faq.html#Q01

至於Pre-S1, 呢度都算解釋得唔錯:
http://www.tutorboard.com.hk/blog/blog_article/sspa/pre-secondary-one-hong-kong-attainment-test

其實教育局話會因應TSA比現, 再供額外資助予有需要學校去改善學生能力..... 咁唔係應該做差D就可以攞多D津貼咩? 當然, 官字兩個口

其實直資同私校應該唔需要重視TSA吖, 反正TSA好唔好佢地都攞唔到教育局所謂既額外津貼. 如果呢D學校連個唔係太關佢地事既試都重視, 除咗為了出風頭, 我諗唔到有咩原因.....

其實好睇校長同辦學團體的取向。如果校長想向校董或辦學團體攞威/交待,狂谷都唔奇。

引用:Quote:naughtybj+發表於+15-1-8+07:35+TSA+

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 15-1-8 10:31
TSA會否影響升中派位? 睇下第8條問題:
http://www.bca.hkeaa.edu.hk/web/TSA/zh/Faq.html#Q01
嘩, D links好有用, 下次解釋TSA同HKAT打少好多字

TSA - 同升小一, 升中一都無關, 只係政府評估學校水準的一種工具, 本來係想睇下學校達唔達標, 可惜, 因為學校唔可以公佈banding, 但可公佈TSA水準(高於全港/遠高於全港), 好多學校就死操爛操, 務求為校增光, 什至聽過有學校為左拉高成績, 叫成績唔好的學生請假, 咁就唔會有份做, 簡直係悲哀

呈分試 - 就係將學生校內小5,6成績呈到EDB, 準備排banding, 上面條link會講得好清楚

HKAT - 即所謂pre s1, 係所有準中一生都要考, 今次呢個試同自己無關 (除左有d中學會順便利用成績分班), 更大影響係日後師弟師妹banding, 一間小學pre s1考得好, 第二時師弟妹亦會較多band one, 都係可以參考返條link有講解

醒目開學勳章 王國長老

chanwendy 發表於 15-1-8 10:16
我女讀直資, 學校冇咩操 TSA, 只係買過一本中文練習啫, 但係除了聖誕節功課做了其中一份外, 我都未見過其餘 ...
同我仔學校一樣, 一年會有一本順便做日常/假期練習, 好多時暑期功課又係佢, 一雞幾味

有d津校就好早就谷TSA, 一大堆要做仲要補課