用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直私係咪一樣要谷TSA為學校爭排名?
樓主: MayBride
go

直私係咪一樣要谷TSA為學校爭排名?

回覆:直私係咪一樣要谷TSA為學校爭排名?

回覆:直私係咪一樣要谷TSA為學校爭排名?

即係有3個試:Tsa,呈分試同pre—s1?
但三個試裡面,只係得呈分試可以自己掌握成績,另外2個,要靠之前嘅師兄師姐?
tsa,同升中無關,只係影響校譽??

hkpapa852  可以咁理解  發表於 15-1-8 11:28

醒目開學勳章 王國長老

即係有3個試:Tsa,呈分試同pre—s1?<-YES
但三個試裡面,只係得呈分試可以自己掌握成績 ,另外2個,要靠之前嘅師兄師姐?  <-TSA都可以自己掌握, 不過嚴格黎講唔關自己事
tsa,同升中無關,只係影響校譽?? <- YES

naughtybj 發表於 15-1-8 11:15
HKEAA is responsible to run the test.  Of course, it's not because HKEAA would like to find some wor ...
是否殺校和縮班, 首要條件係睇下學校收生情況, 根TSA結果完全無關.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Charlotte_mom 發表於 15-1-8 11:07
同我仔學校一樣, 一年會有一本順便做日常/假期練習, 好多時暑期功課又係佢, 一雞幾味

有d津校就好早就谷TS ...
其實我真唔係好明點解要 "操" tsa.  我見亞女做的練習, 真係平時學的東西之嘛, 做一本練習, 知道係咩形式, 已經好足夠了, 平時英文堂老師教得好啲, 學生上堂留心啲, 已經應付得綽綽有餘啦, 有需要狂做咩?

回覆 Charlotte_mom 的帖子

所以人人話津校較直私谷就係因為TSA?

引用:回覆+Charlotte_mom+的帖子 所以人人話津

原帖由 myfanwy 於 15-01-08 發表

所以人人話津校較直私谷就係因為TSA?
同問。我都想知,現在的小學谷係因為測驗考試默書密、功課多、課外活動多、定係因為小一小二已經要開始操TSA卷、為TSA而要補課?

引用:Quote:lkf_leung+發表於+15-1-8+10:23+請問

原帖由 chanwendy 於 15-01-08 發表
你問邊樣? 我女讀緊的還是暑假返去操 TSA 的? 我唔直接開名, 只能說在深水埗區. ...
深水埗只有幾間私校,SFA一定唔係,如下好易估

hkpapa852  其實深水埗區有9間私校嫁!   發表於 15-1-8 12:21

醒目開學勳章 王國長老

個人估計姐

學校要sell得, 就要有實際數據出黎俾人睇, 包括升去邊, 得咩獎, 亦包括TSA成績, 家長而家揀學校睇咩? 睇成績嘛, 無野sell, 成績唔得, 慢慢就吸引唔到進取的家長, 讀得書的學生, 惡性巡環, 更無競爭力 (家長唔著緊, 老師教咩都無用, 教得深, 90%唔合格, 家長投訴多功課, 仲可以繼續嗎?)

利申:我無話深至叫好, 我講general picture咋

你估學校唔想整大大條banner講自己幾多% band one咩, 犯規丫嘛, 咪唯有整大大條banner講自己"學生於全港系統性評估中英數遠商於全港水平"lor

咁唔操, 學生點fit, 學校點lor彩?

個cycle就係咁

那麼是否全港的學校也要考TSA?

醒目開學勳章 王國長老

呢樣我唔肯定, 我仔讀直資都會考

myfanwy 發表於 15-1-8 12:20

那麼是否全港的學校也要考TSA?

以我理解, 所有受教育局資助既都要參加, 即係所有官津同直資學校, 私校就唔知啦!

其實TSA係考三次, 小三, 小六(和Pre-S1隔年考)同中三

myfanwy  明白了  發表於 15-1-8 15:05
Yanamami  私校都会考  發表於 15-1-8 14:57
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我女學校(直資)一向唔重視TSA,冇需要去「操」,我女考咗都唔覺有咩壓力。

佢哋慳返時間用嚟學多啲有用嘢(例如科學、社會、中史…)

至於爭排名…吓?今時今日你仲信排名?好Out喎…

引用:+本帖最後由+littlefaith+於+15-1-8+12:48+

原帖由 littlefaith 於 15-01-08 發表

我女學校(直資)一向唔重視TSA,冇需要去「操」,我女考咗 ...
排名是存在的,不关乎你信还是不信。

littlefaith 發表於 15-1-8 12:45
我女學校(直資)一向唔重視TSA,冇需要去「操」,我女考咗都唔覺有咩壓力。

佢哋慳返時間用嚟學多啲有用嘢( ...
無排名, 呈分成績又點分B1, B2, B3, 本區B1同全港性B1.
無排名, 升中自行時又點會有全港性次第.

只不過係無公開排名. 龍校學生預咗直上, 到高考做到成績就得, 中間真係可以唔理呢D無謂野; 但想跳船既學生就要自求多福!

回覆:hkpapa852 的帖子

請問根據咩數據(我一路以為TSA)去評每間小學有幾多band1生去派位(中學)!Thanks

kirstyau 發表於 15-1-8 14:53
請問根據咩數據(我一路以為TSA)去評每間小學有幾多band1生去派位(中學)!Thanks

...
小五小六呈分試+前人Pre-S1成績

我女讀直資, 學校冇特別操, 我諗應該係99%的家長都冇在意過TSA, TSA 本練習只當係其中一本功課作業. 我女被抽中考口試, 仲要係佢考左我都唔知.

回覆 hkpapa852 的帖子

其實考pre-s1 班師兄師姐都派完位,個試對自己冇乜影響,如果 hea 住考,班師弟妹咪弊?Banding 比例唔好,明明 band 1 分分鐘都變 band 2?

gigiic  係囉...唔明咩邏輯要咁做??!!   發表於 15-1-9 09:53
hkpapa852  係.... 所以我都唔明點解要咁做   發表於 15-1-8 15:25

回覆:直私係咪一樣要谷TSA為學校爭排名

tsa即係小學既成績表,教署睇啲細路考成點,就會評量到學校教成點,所以學校想成績表靚啲,咪谷囉。至於直資果啲應該會谷少啲,以我細路學校為例,小二開始有買一本咁大把tsa, 但全年過後,未必做得哂添。至於額外補課train tsa, 更加唔會有。

呈分試關乎自己成績,唔關學校事。pre s1就係啲師兄師姐考,考完影響佢地師弟妹banding, 亦有啲學校會按呢個試去分班。