用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教
go

請教

如果心儀A名校,但想穩陣入到本區B學校,應否自行A 校放第一選擇,自行B校放第二選擇,或是自行只報A校?

credit9999 發表於 15-1-7 17:11
如果心儀A名校,但想穩陣入到本區B學校,應否自行A 校放第一選擇,自行B校放第二選擇,或是自行只報A校?

...

好複雜的問題!
1. 先要考慮A、B校是否本區學校。
2. 再要考慮B校是否一但成功被取錄你都唔會後悔,即是都係心儀學校之一。自行成功就等如不用玩大抽獎,那麼是否選B校的決定是非常重要。
3. 我估你應該是band 1組別的了,否則都唔會考慮名校吧!那請研究一下本區大抽獎時,Band 1學校的供求情況。如果確定學位是比較充裕,而A校又在本區的話,太早揀定B校就喪失大抽獎搏A校的機會。
4. 你還要清楚如果只顧住非君不嫁的話,假若最差的結果出現(就當你們是好區,最差都能派到1C學校的),自行和甲部大抽獎A校都唔得,乙部只能派到一間1C學校,你會否接受到?

想清楚後個答案都應該呼之欲出了!如果都係決定唔到,唯有擲骰仔來決定。

回覆:請教

A校是跨區1c學校,b校是本區band 2學校,小兒呈分排30/120,應如何選擇?

credit9999 發表於 15-1-7 22:08
A校是跨區1c學校,b校是本區band 2學校,小兒呈分排30/120,應如何選擇?
其實你唔應該只考慮你自己的情況,不論係邊緣人好,band 2又好,你應該考慮全面一些。正如上面我講本區的學位供求情況,或者最壞的情況將會是怎樣。你接受到的就搏,接受唔到最壞的情形的,就穩陣一點。

回覆:請教

如果呈分30/120,應該是band1,點解要選band2?