用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油尖旺區學校
go

油尖旺區學校

小兒-兩次呈分-6-總平均分是83.是屬於band3?在油尖旺區可以選擇什麼學校呢?

hwwong2003 發表於 15-1-7 14:15
小兒-兩次呈分-6科-總平均分是83分.是屬於band3嗎?在油尖旺區可以選擇什麼學校呢?
...
有全級人數和子女名次嗎?
單看總平均分很難分辨是否 BAND 3。

第1次是61/122  第2次是49/122  (不過..學校的名次是計法是包括埋其他科).PE,普通話及IT..所以我都好混亂..

回覆 hwwong2003 的帖子

你學校冇提供banding?

第一次預測是BAND3 第二次預測是BAND 2.

總平均分是83分--- 已是BAND 3 ?

5年級下學期-第一次呈分...開家長會時..班主任給的資料是BAND 3..

引用:5年級下學期-第一次呈分...開家長會時..班

原帖由 hwwong2003 於 15-01-07 發表
5年級下學期-第一次呈分...開家長會時..班主任給的資料是BAND 3..
边間?

德信...

hwwong2003 發表於 15-1-7 15:56

61/122 已係 Band 3....咪全校超過一半係 Band 3生 ~~~

hwwong2003 發表於 15-1-7 15:56

122人..考60 已經係BAND3 ...咁考頭20 先係BAND 1?

hwwong2003 發表於 15-1-7 16:11
德信...

HA.....唔係吖嘛...

嗯~所以我都好混亂......雖然自行巳交哂表..但都冇乜信心入到..唯有考埋第3次呈分試..不求跌..但求保持現狀..巳心滿巳足..如果真係唔得..唯有4月時走去"九龍城"區..再博一博....

德信我知得三成b1,如果全級考六十几,可能系b2-3

考60幾是第一次呈分..跟著考到40幾是第二次呈分.......問題是第2次考到40幾的名次..是除了6科之外的成績..仲包括..其他科..如果只是睇呈分的6科...第2次呈分的總分數系高過第1次.所以我實在唔知亞仔D成績究竟是BAND幾......對唔住各位..我好似好麻煩咁..咁多問題...

回覆:油尖旺區學校

不考慮自己直屬那間直資嗎?

hwwong2003 發表於 15-1-7 16:43
考60幾是第一次呈分..跟著考到40幾是第二次呈分.......問題是第2次考到40幾的名次..是除了6科之外的成績.. ...

無咁少B1生瓜 ~~~

http://www.taksun.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php?menuid=2&refid=217&mode=published

chrischeung 發表於 15-1-7 16:31

德信我知得三成b1,如果全級考六十几,可能系b2-3
全級122人, 考61係B3真係幾難接受喎!

其實係咪主科分數低? 因為校內排名, 主科分數未必影響太大, 但呈分後因比重(各科按999622再調整)不同, 影響係好大.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 15-1-7 16:47
無咁少B1生瓜 ~~~

http://www.taksun.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php?menuid=2&refid= ...

係囉..好似都有44個入到BAND 1 學校.

德中是最後才考慮....