用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油尖旺區學校
樓主: hwwong2003
go

油尖旺區學校 [複製鏈接]

minmin 發表於 15-1-7 16:51
係囉..好似都有44個入到BAND 1 學校.
唔只, 起碼有48個, 加埋大約有40%

不過可能學生人數少, 有部份B2學生入咗一線中學都未定

minmin    發表於 15-1-7 17:04
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:油尖旺區學校

會唔會係老師想中上既同學選德信,特登講低個banding呢?同你講係b3,你唔敢博,會覺得b3讀到德信中學都好,純粹估下係咁咋。話時話,全級考中間已是b3,真係好難接受,咪只比寶校好少少?

應係B2喎....自己做吓功課....用舊年派位表計計派左幾多去B1/2/3
自行評估吓 ~~~

[youtube][/youtube]mcl203 發表於 15-1-7 17:04
應係B2喎....自己做吓功課....用舊年派位表計計派左幾多去B1/2/3
自行評估吓 ~~~ ...

係囉...真係嚇C人...

WinnieCatCat 發表於 15-1-7 17:01
會唔會係老師想中上既同學選德信,特登講低個banding呢?同你講係b3,你唔敢博,會覺得b3讀到德信中學都好 ...
老師要當埋自己中學係B3....先砌夠B3生人數

WinnieCatCat 發表於 15-1-7 17:01
會唔會係老師想中上既同學選德信,特登講低個banding呢?同你講係b3,你唔敢博,會覺得b3讀到德信中學都好 ...
不過德信係直資, 唔係直升喎.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-1-7 17:06
不過德信係直資, 唔係直升喎.
學校有聯繫小學:德信學校

mcl203 發表於 15-1-7 17:09
學校有聯繫小學:德信學校
聯繫/直屬學位, 只適用於參與中一統一派位既學校.

德信中學唔參加統一派位, 所以所謂既"直屬/聯繫"係點收生, 係唔可以用一般官津中學既概念去諗.

交自行表的時候..巳問過D其他父母..佢地都話可以博一博..聖方濟+唐乃勤.....至於德中..到冇辦法嘅時候會申請....其實..是有D焦慮..老公.又全權比我負責..感覺上有壓力..上BK是想搵人了解實際情況..多謝你地的回應...

德信是男校,在現行的派位基制下,男生較蝕底,未必是每個 BANDIING 各佔三份一學生。

故此,未必是 1- 40 名是 BAND 1,41 - 80 名是 BAND 2,81 - 120 名是 BAND 3。

以男校來說,考 61/122 可能己是接近 BAND 2 尾,班主任說是 BAND 3,相信是較保守的估計。班主任估 49 /122 是 BAND 2 應該是正確的。

成績表上,中、英、數和其他科目的比重是多少?是 99963........ 嗎?

回覆 hwwong2003 的帖子

听返黎,貴校考全級三十几,自行聖方濟冇得in,抽入左,老師說他是b2,希望幫到你。

回覆 憫父 的帖子

可以PM你嗎?

憫父  當然可以啦!  發表於 15-1-7 18:10

回覆 chrischeung 的帖子

請問聖方濟係唔係band 1果間? 咁係咪油尖旺區B2 都有機會可抽到B1?

回覆 TiffanyLing 的帖子

有D人話系B1尾..有D人話系B2頭..所以我都唔知是B1定B2...

引用:考60幾是第一次呈分..跟著考到40幾是第二次

原帖由 hwwong2003 於 15-01-07 發表
考60幾是第一次呈分..跟著考到40幾是第二次呈分.......問題是第2次考到40幾的名次..是除了6科之外的成績.. ...
你會攪錯左?

回覆 232 的帖子

可能系~

回覆 TiffanyLing 的帖子

我估老師為交數,所以話系b2,全級三十几b2過分左。但自行系冇机架,吾使試。

我覺得學校估的banding 吾駛甘認真, 有同學考3x /122 都估係band 2, 你想試SFXC 就試啦, 返正全 in.

利申, 我兒都是德小

以男校來說,考 61/122 可能己是接近 BAND 2 尾,班主任說是 BAND 3,相信是較保守的估計。班主任估 49 /122 是 BAND 2 應該是正確的.

那麼BAND 1 位未好少,61己BAND 3? 為甚麼男校就差? 如果是真,真係不易接受.

我小孩在同區學校考中間名次老師也叫去區外一間BAND 1 及SFX.  德信以印象中幾好,有人入皇仁,仲有頭20名學生有表推薦入華仁的. 有朋友讀緊五年級.

回覆 Marians 的帖子

我都覺得學校估的banding 吾駛甘認真.

‹ 上一主題|下一主題