用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人會放棄手上直資而去參加大抽獎呢? ...
go

有冇人會放棄手上直資而去參加大抽獎呢?

是否很傻?

karen55407  大有人在  發表於 15-1-8 22:24

fymamycy 發表於 15-1-7 13:47
是否很傻?
自己衡量下你抽獎個區入到間好過你手上間直資既機會

如果我係你, 當日係放你依家手上個間而唔係另一間
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-1-7 13:52
自己衡量下你抽獎個區入到間好過你手上間直資既機會

如果我係你, 當日係放你依家手上個間而唔係另一間
So you mean you will give-up DSS and try lucky draw?

當咩都抽唔到時,就覺得自己好傻!

supermmsuper 發表於 15-1-7 15:41
So you mean you will give-up DSS and try lucky draw?
真係好睇係邊區抽獎喎, 同埋要放棄邊間直資.

好似樓主, 手似LMC, 如果係放棄去抽34, 35, 40網既官津小學, 未必值, 因為呢D網入面好多所謂一線學校, 升中成績唔係好得過LMC幾多, 而且失敗率高; 但如果係抽11, 12, 14, 16, 31呢D網, 值.

supermmsuper  pls PM.  thx!  發表於 15-1-7 19:21
supermmsuper  If TSL and Net 41?  發表於 15-1-7 18:53
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

樓主放棄LMC? 其實見你之前喺WKF & LMC 之間決擇, 今年有朋友讀LMC P1辛苦到爆, 聖誕同我訴苦話功課又多又深, 同佢之前了解的LMC 完全不一樣! 可能你們一家因為你的決定而輕鬆很多呢^^ 決定了就不要後悔向後望^^

hkpapa852  佢之前好似放咗WKF  發表於 15-1-7 17:44

引用:樓主放棄LMC?+其實見你之前喺WKF+&+LMC+之

原帖由 sze0203 於 15-01-07 發表
樓主放棄LMC? 其實見你之前喺WKF & LMC 之間決擇, 今年有朋友讀LMC P1辛苦到爆, 聖誕同我訴苦話功課又多又 ...
樓主應該係手持LMC,對腳想1月尾去統一中心喎

hkpapa852 發表於 15-1-7 16:06

真係好睇係邊區抽獎喎, 同埋要放棄邊間直資.

好似樓主, 手似LMC, 如果係放棄去抽34, 35, 40網既官津小學,  ...

樓主的小朋友係千金?咁34網有協恩中學附屬小學、聖羅撒學校;35網有天神嘉諾撒學校
,俾著我一定搏。。。所以我係理解唔到樓主報果兩間直資為乜?!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

因開頭諗住LMC有英語環境,學費唔貴,但諗諗下佢升中成績始終未肯定,所以都想搵d 升中較保障的小學,所以心大心細好唔好博抽獎囉!
我都知自己好麻煩,得一又想二!

hkpapa852  睇下你係咩網啦!  發表於 15-1-8 10:33

引用:因開頭諗住LMC有英語環境,學費唔貴,但諗

原帖由 fymamycy 於 15-01-08 發表
因開頭諗住LMC有英語環境,學費唔貴,但諗諗下佢升中成績始終未肯定,所以都想搵d 升中較保障的小學,所以 ...
會唔會到時去叩理想津校,好過放棄Lmc咁大風險呢?始終依家學位難求,Lmc你又覺得讀得過。但認同之前嘅留言,喺34、35網有幾間好嘅女校,要考都只會考唔洗放棄抽獎嘅私校,或者俾果3間更好嘅女校

一定搏

都已諗定要叩門,但叩門更難,位更少

hkpapa852  其實你邊個網啫?  發表於 15-1-8 11:56

回覆:有冇人會放棄手上直資而去參加大抽獎呢

當初報嘅時候都應該會衡量呢樣嘢,考到先至諗有D本未倒置。

謝謝大家意見,我會仔細諗清楚,希望為小朋友作好的安排

回覆:有冇人會放棄手上直資而去參加大抽獎呢

你唔講清楚邊個網,好難俾意見