用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 爭掙中,好唔好補習?
go

爭掙中,好唔好補習?

小朋友下學期就呈分了,佢上學考試成績退步了20名,補唔補習好?佢平時放學會自動做功課的,但就做完功課就冇時間温書了,可能做得慢同在家始終會行來行來去,冇補習社一定要你坐定定.
問題在此,小朋友点都唔肯去補習社,因為知道一去便會好長時間,起碼有3個鐘連温埋書返嚟.咁佢可在家完成功課,我都唔知逼唔逼佢去好,,只係冇時間温書,我應該点做好呢...

一般黎講我反對補習,但你目標清晰,就係下學期呈分谷成績,而唔係冇目的純粹人補你又補,我覺得可以試下專為呈分既補習社/老師,不過你小朋友唔肯去,太抗拒去黎都冇用,你可以同佢商議,試補一期,一期時間唔長佢應該會首肯,試過都抗拒就唔好再補,但可以利用呢次經驗做推動力,再唔自己積極d溫習就又要去補習,希望佢可以自發努力,加油

有時小朋友未試過會抗拒,試過又唔係想像中咁差就會繼續
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 MASAYA 的帖子

謝謝你的回覆,我都唔希望去補習社,我有同小朋友講,嚟緊3月考試如果冇上返20名,又要去補習社,因為我都唔識教了,太深,佢有時做功課返嚟錯了,佢再改又錯,好明顯,去補習社警鐘響起了,唔去唔得.嚟緊呢兩個月我會密切留意佢功課進度,如有需要,真係要去.

自9月開學起,我比阿囡去左補習,原因係自已教覺得佢D成績好似冇咩大進步和不想和她在功課上有不快,所以决定去補習,但至現在只係補左三個月,佢D成績不但没有進步,反而每科的分數平均跌左20分,仲覺得阿囡比以前依賴,咩都講左吾識先,就吾駛用腦諗,仲會抄功課,補習社比試卷又吾肯做,所以都要睇下自已小朋友適吾適合去補習,以為可以輕鬆D吾駛睇功課,而家反而仲衰,我而家都睇緊或者會找私補,希望會好D。

MASAYA 發表於 15-1-7 10:54
一般黎講我反對補習,但你目標清晰,就係下學期呈分谷成績,而唔係冇目的純粹人補你又補,我覺得可以試下專 ...

差咁遠?係咪補習社問題.

我覺得補習社已經好盡責,阿囡會做齊功課温晒書先反黎,其實我都吾明點解可以退步甘多,同補習老師傾過,佢話阿囡個人比較心散,叫我地減少D課外活動,又可能P.3學架野深左,佢未適應,初初以為補習社可以令佢成績進步,原來吾係一定。

Yanamami  太累?  發表於 15-1-7 13:03

jkbb 發表於 15-1-7 12:16
我覺得補習社已經好盡責,阿囡會做齊功課温晒書先反黎,其實我都吾明點解可以退步甘多,同補習老師傾過,佢 ...
可能放學又要去補習, 雖然話做晒功課溫晒書, 但一直踩十幾個鐘無休息, 小朋友攰, 所以第二日上堂唔咁集中, 吸收無咁好, 所以成績差咗。

純猜測

回覆:maggie789 的帖子

我仔都係小五, 以往都無去補習班因為佢吾專心, 平時做功課超慢,我又要住佢至做(我係ftm)!所以你仔仔好乖啦! 暑假開始我請左個補習姐姐來家, 一星期兩次每次個半鐘, 同佢温書only, 星期六兩個鐘操卷班, 佢又好似幾受喎, 上次名次升左20名, 你都可以考慮下

回覆:littlelamlam 的帖子

同埋我買左D坊間補充來, 臨考試果兩個weeks操下時間同題目, 希望佢到考時注意時間吾好做吾切

逼佢去補習好

樓主搵個好的補習姐姐,幫小朋友清左d吾識既野,再温吓書,好過補習社。補習社人多又嘈,一去又幾個鐘,吾一定好有效。

Jane1983 發表於 15-1-7 13:00
樓主搵個好的補習姐姐,幫小朋友清左d吾識既野,再温吓書,好過補習社。補習社人多又嘈,一去又幾個鐘,吾 ...
私補都喺一個辦法~

回覆 Jane1983 的帖子

揾個好的私補也難

Jane1983  搵好的補習社都吾易  發表於 15-1-7 20:08

引用:回覆+Jane1983+的帖子 揾個好的私補也難

原帖由 maggie789 於 15-01-07 發表
回覆 Jane1983 的帖子

揾個好的私補也難
上午8時到校,做完功課加温習,七時完成已好叻!吃飯,洗澡後,已差不多9時!比你,一天12小時學習,仲要補習?

回覆:爭掙中,好唔好補習?

回覆:爭掙中,好唔好補習?

回覆:爭掙中,好唔好補習

我也面對同一問題,囡也小五,今年成績大跌,好擔心。甘耐以來,她未去過補習社,試過私補中文科。她十分抗拒補習,因為失自由,同D老師惡。私補作用不大,老師不了解小朋友,用她自己方法教,小朋友不接受。我在職,惟有辛苦D,每天教小小,多鼓勵方法。今年成績下滑,重提補習,她仍然抗拒,迫也沒用,她只會應酬式,不開心,怎能有進步。我也只能在思想上多影響她,有空便跟她温習,教她考試技巧。考試臨近,危危乎乎,她有D緊張,勤力左。

回覆:爭掙中,好唔好補習

回覆:二二三 的帖子

同意二二三

引用:小朋友下學期就呈分了,佢上學考試成績退步

原帖由 maggie789 於 15-01-07 發表
小朋友下學期就呈分了,佢上學考試成績退步了20名,補唔補習好?佢平時放學會自動做功課的,但就做完功課就冇時 ...
可以叫他用嘗試的心態去補,試左原來不太辛苦又成績好,可能佢唔會再反對!試左唔得再想其他辦法。