用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇媽媽返兩間幼稚園?
樓主: Hailey88899
go

有冇媽媽返兩間幼稚園?   [複製鏈接]

引用:Sorry+仲未計宗教書功課同工作紙要做.+其實

原帖由 kittyland06 於 15-01-07 發表
Sorry 仲未計宗教書功課同工作紙要做. 其實唔難揀, 睇你想小朋友同你用咩語言, 就算補英文都不能日日補3個 ...
Sorry . 我認識Vic 畢業生,幾個也是英文好,外出Maths chi eng 又補,攞晒獎,不要說叩門,連直資私校也考不到。所以又應該不是語言有問題,但如present skill 好又唔會考不到

Also I have several friends double-schooling

Vic & cckg (quit vic in K2 1st semester)
esf & kcs (quit kcs in 2nd semseter)
vic & SH (quit SH in k2 1st semester)

You can see they usually quit local school, the kid eventually hates going to local as it's more discipline or not as fun

I am not so against double schooling, but I won't put my girl in two schools as she has to sleep a lot

回覆:ozduckie 的帖子

小朋友咁辛苦,好慘
沒快樂的童年生活

引用:Also+I+have+several+friends+double-schoo

Also I have several friends double-schooling

Vic & cckg (quit vic in K2 1st semester)
Wanna know any comments from the C C K G/Vic parent.  Is C C K G better?

引用:Quote:原帖由+kittyland06+於+15-01-07+發

原帖由 picture 於 15-01-07 發表
Wanna know any comments from the C C K G/Vic parent.  Is C C K G better?
cckg is also English teaching, might fit Victoria's parents

引用:Also+I+have+several+friends+double-schoo

good sharing

回覆:有冇媽媽返兩間幼稚園?

大家不停比意見,分析如何選學校,邊間教乜好,邊樣強,升小優勢,等等等等……

我不會批評別人將子女放入兩家學校係咪怪獸家長。

我只想到,小朋友咁細,最需要的不是學校的語景,活動教學,而係和父母相處的親子時間。

返兩家學校,小朋友放學後除了訓覺,還有精神和父母玩遊戲,親子,講故事嗎?佢可能連比你攬下錫下的精神都無。

我個女今日突然好掛住我,一日叫姐姐打了四次給我,我覺得溫馨之餘也覺心酸,好想即時攬下錫下個女。

不是說自己清高,唔擔心升小各樣,但父母係成年人懂分析,要學會平衡囉。世界上無野係無風險,完美的。不論vic, SH都係好好的學校,點解唔揀好一間,等囡囡專心讀好。

我的女兒也是非學券的幼稚園,語境好,師資好又近,但我最欣賞係學校為父母辦的講座。如開學前,校長同我們講,小朋友八歲前是父母和子女親子建立關係的黄金時間。錯過了,到反叛的發育期就係還債的時候。

我唔會想個女的童年回憶係不停返學,上雞精班……快樂的童年也是建立自信的重要原素。

cpychung    發表於 15-1-8 03:06

引用:大家不停比意見,分析如何選學校,邊間教乜

原帖由 helenmelody 於 15-01-07 發表
大家不停比意見,分析如何選學校,邊間教乜好,邊樣強,升小優勢,等等等等……

我不會批評別人將子女放入 ...
香港係一個特別既地方,好多小朋友係工人湊,香港亦係重視成績既地方,家長因為自己忙,冇時間教冇時間湊,鍾意幫小朋友係課餘時間填滿補習班同小朋友冇興趣既興趣班,美其名係等小朋友冇咁悶,實際係自己自私,唔放時間喺小朋友度,但又驚小朋友輸在起跑線,所以係咁報乜班物班死谷爛谷。我明白d家長要比2間幼稚園小朋友讀係想贏在起跑線,但如果因為咁而輸左親子關係同令小朋友唔開心,咁又值唔值得呢?

torunpoland  You got the point. Well said.  發表於 15-1-8 11:21

引用:小女考獲聖心幼稚園,聖心雖不保証直升小學

原帖由 Hailey88899 於 15-01-07 發表
小女考獲聖心幼稚園,聖心雖不保証直升小學,但成數也不抵,升小壓力相對減少。但本人著重英語,鼓勵兒童表 ...
你如果返兩份工感覺如何?不要對小孩太殘忍啦~

幼稚園啫,唔洗咁誇?唔好咁辛苦啦,要適應兩個環境,做雙倍功課,可能會令小朋友思想混亂,可最後可能得不甞失

引用:+本帖最後由+Hailey88899+於+15-1-7+14:53+

原帖由 Hailey88899 於 15-01-07 發表

回覆 keiasahi 的帖子
如你沒信心升好小一,我係你我一定drop victoria, 因為上到聖心小學已很好。你還想試其他小學?無問題,這個你咪留返k2尾k3才做野,英文要補唔難,自家教,同佢睇書,上phonics, 已有改善,無一間fit for all, 取捨啦。

其實你當初有(或者喜歡)Victoria為甚麼又考sh呢?目的是為了龍校?那現在得到了,又為甚麼要考慮呢?間間龍校都傳統中文,英文一定不及國際學校。那你不如想清楚讀這學校的目的是什麼吧!又或者讀書的目的是什麼吧。

依家有兩個男仔追你個女,一個係又叻又有錢既大醫生,另一個係風趣幽默,令你好快樂既窮看更。你依家既諗法其實就等於同你個女講,嗱你朝早就同大醫生一齊,晏晝先搵個看更....咁你覺得係咪解決左呢?咁你又會唔會諗住一直都係咁落去呢?其實去到一個位,你都總係要做出選擇....

唔通你諗住上到小學又一、三、五上聖心,二、四上國際學校?

回覆:Hailey88899 的帖子

孩子不是機器,身心健康重要還是學懂多些英文緊要?

hellomimi2070 發表於 15-1-8 07:34
孩子不是機器,身心健康重要還是學懂多些英文緊要?
這樣辛苦了小朋友,同時又辛苦了家長。

其實維記考小一的成績都好好,以每間畢業生的數量來睇.現在做家長一D都唔易,加油吧所有家長!

我剛剛還有想到一個point, 就係返兩家幼稚園, 對小朋友的歸屬感會有好大影響的...再大少少, 人地問你喺邊度返學, 小朋友答我返兩間, 其實對小朋友的角色會有混淆的

再想多一層, 除了功課, 現在每家學校都好重視校外活動, 我每日每星期幫阿女記底, 每日剔禮貌咭, 惜食咭...帶佢去學校表現, 出席學校的講座, 記底邊日每月生日會, 著便服....遲D又話影學校群體相....

咁對於個小朋友, 佢係VIC...定係SH的學生呢? 小朋友對自己的身份, 標纖係好重要的, 小朋友無我地咁複雜的, 簡簡單單其實就好

大家喺呢度傾得計, 大部份仔女都係2012年出世, 好慘地, 不停面試搵學校....複雜的心情, 有壓力, 大家都會好明白的

希望樓主同爸爸好好商量, 大家想小朋友將來變成怎樣的一個人...無話對或錯, 每人的選擇不同, 但應以小朋友的幸福為依歸。

我有朋友的大仔係普通一個細路, 無名校背景, 無上雞精班, 但爸爸有車都唔會同個仔出街開車, 會選擇周末周日坐公共交通工具, 講多D生活常識比佢知...小朋友叩門入到九龍的男名校小一 (喇沙級數), 面試全部識答...(比大家參考一下)

其實幼稚園教小朋友的, 都係生活化的知識, N 班學秋天冬天聖誕節, 食物, 天地人...其實全部父母都可以教到架

樓主或須研究一下聖心小學有幾demanding. 自己或女女可否接受。

嚴就一定的,樓主又覺得那些rules是否太荷刻。最緊要揀左就不要怨……針冇两頭利。

當然,龍校好吸引,但每個家對小朋友的期望不一樣。還有family planning, 要否搬屋,有冇细妹,financial resources...etc

引用:我剛剛還有想到一個point,+就係返兩家幼稚

原帖由 helenmelody 於 15-01-08 發表
我剛剛還有想到一個point, 就係返兩家幼稚園, 對小朋友的歸屬感會有好大影響的...再大少少, 人地問你喺邊度 ...
Agree 其實全部都可以自己教到。

眼見父母唔多理,只靠不停外補,不論那間名校,考小一都不理想!

我有朋友返兩間K1:

ESF AM  (ends at 11:30am)
Kentville PM (starts at 1:35pm)

有超過2小時相隔,小朋友不覺疲倦。

她用一年時間去選擇International vs Local. 最後她選了ESF。
K2 開始, 小朋友只上ESF AM

我認為這是可以接受的!
‹ 上一主題|下一主題