用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇媽媽返兩間幼稚園?
樓主: Hailey88899
go

有冇媽媽返兩間幼稚園?   [複製鏈接]

引用:十個人十個也知小朋友會辛苦,對我來說沒有

原帖由 Hailey88899 於 15-01-07 發表
十個人十個也知小朋友會辛苦,對我來說沒有value added

如能分享經驗讀學卷學校怎樣可補英語不足的方法會 ...
讀聖心再出去補英文,0係香港,有錢你唔怕學唔好英文囉,請私人英文老師又得,補習社又我2

引用:回覆+piggymonkey+的帖子 維記普遍人(只

原帖由 Hailey88899 於 15-01-07 發表

回覆 piggymonkey 的帖子
我相信沒有人會否認維記語境好這個事實,當然維記不會在處理小一升學上,可以合予你任何支援。聖心除了在龍校上優勢外,宗教德育也會是非常好。不過小學直升中學自行收生已經被學校放棄。所以小朋友的自己的實力不容忽視。

回覆:有冇媽媽返兩間幼稚園?

一生人流流長,係咪有需要迫得咁緊,小朋友想唔想返兩間?

小心不要讓聖心知你返兩間, 好似我孩子的學校, 試過有人返兩間, 被校長撞到, 訓示了那家長.

而且聖心是下午, 你的小朋友可能會唔夠精神, 唔集中, 表現不佳, 日後可能影響升聖心小學.

回覆:雲牛 的帖子

我唸唔止校長同bk jm會鬧,姨媽姑姐都會鬧

回覆 Hailey88899 的帖子

學校主張主動學習,train 小朋友思考,提升佢地自信心和膽量,唔係傳統要求死讀,如果你小朋友能在3年培養以上「條件」,我覺得真係唔駛擔心入唔到好小學喎,不過如果你覺得課程淺,入到小學之後追得好辛苦就另計啦

我都有間雙班主任的學卷校收我囡讀K1 (in fact 係佢有PN 位俾我下學期插班,下月才開始返,順理成章可以直上K1),但我同老公商量後決定K1 轉校讀救世軍幼稚園,覺得培養佢思考和自學能力重要過語言,同埋唔想阿囡死讀書,可以開心D,我都希望無揀錯

kufubaby  請問邊區救世軍?  發表於 15-1-7 20:43

雲牛 發表於 15-1-7 16:35
小心不要讓聖心知你返兩間, 好似我孩子的學校, 試過有人返兩間, 被校長撞到, 訓示了那家長.

而且聖心是下 ...

You are right, 到時表現差上不到小學咪仲唔抵。聖心私小著重英文,你讀完vic去考都有優勢
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

其實樓主,sh已經算係好大機會上小學,你真係驚玩k1個遊戲既話,就揀sh,放棄vic,我唔認為會有好多sh學生上兩間學校,咁你個女基本上同同班小朋友係fair chance,做人總係需要做決擇,而決擇總係有風險,呢個世界冇一樣野係冇風險,你揀sh有風險,揀vic有風險,兩間都揀你以為會冇風險咩,可能風險仲大...既然係咁就無謂搵自己同個女黎玩,我認為你應該揀sh,語境既野,小學再去追都未算遲...學校讀書風氣響度,如果咁都冇動力追,咁就真係可能唔適合讀書....

小女現讀聖心 K1, 真係超多功課! 日日畫線, 油顏色, 一星期一次閱讀報告, 仲有小肌肉練習 (要影相剪貼), 仲有 evi (係可以唔做, 但你要上小一, 個個做你做唔做?), 同埋 profolio worksheet (又係影相剪貼), 日日兩公婆做到暈. 仲未計交新年環保裝飾 (又係可以唔做, 但你要上小一, 個個做你做唔做?), 或者参加不同比賽 (又係鋪路上小一), 同埋家長義工(鋪路)...

雖然 vic 小功課, 但我唔係好相信小朋友頂得順!  仲有我個女返頭一個月响堂上訓着咗, 老師已即刻打比我問我上午係咪有活動 (即係返2間), 佢地好 sensitive.  

仲有 vic 返3個鐘聖心返 3 個半鐘, 共兩間6個半鐘, 辛苦過返工.  

聖心有好幾層, 每天上落樓梯好幾次, 有家長話頭兩個星期小朋友返到屋企食飯都冇力, 訓着咗.

純用家分享, 利申: 冇小朋友今年考 K1, 小女 pn 也是 vic 轉過去的, 我想小女學廣東話, 而在聖心3個月後, 小女明顯由英語溝通轉到廣東話, 而家 90% 廣東話 (半年前 90% 英語)

你諗諗!

引用:Quote:原帖由+Katrina@Chan+於+15-01-07+發

原帖由 picture 於 15-01-07 發表
呢個combo有什麽優勢呢?
好多人都揀呢個combo, 我都好想知有乜優勢。如果Vic + KV,Vic + KM 或者 Vic + voucher schools就比較易明白

Sorry 仲未計宗教書功課同工作紙要做. 其實唔難揀, 睇你想小朋友同你用咩語言, 就算補英文都不能日日補3個鐘, 何況有同學仔, 同學仔用咩語言佢就自然會用.  Vic 呢幾年 allocation 都好好, 有自信及英文國語好, 叩門嬴哂!  

回覆 kittyland06 的帖子

引用:小女現讀聖心+K1,+真係超多功課!+日日畫線,

原帖由 kittyland06 於 15-01-07 發表
小女現讀聖心 K1, 真係超多功課! 日日畫線, 油顏色, 一星期一次閱讀報告, 仲有小肌肉練習 (要影相剪貼), 仲 ...
Thanks for the informative sharing! May I know if the academic level is really a huge difference between Vic (IB) and traditional school like SH? Of course your little one is only K1 it's not easy to compare, but assume that you still keep contact with her PN classmates and knowing the progress of both schools? Thanks in advance!

3歲人要咁辛苦,你作為媽媽,真係唔心痛咩?

如果target聖心小學就返聖心幼稚園啦。如果target其他小學,就vic +大量閱讀中文書啦。英文真係好易學,我仔英文食老本食到p4都冇問題(當然要keep住睇書),至於發音… 一返左1年本地小學已經打回原形,即刻聽audio book救返。但係中文,我用左兩年時間係地獄爬番上來。好彩小學少功課,我有大量時間同佢閱讀。

好明你,但無計。以你個case, 讀聖心啦。呢個年代,龍校係家長的心靈綠洲,比我會忍痛捨棄維記,因為維幼考小都有可能全軍覆没,而且,學好英文唔難。

回覆:twk005 的帖子

支持樓上講話讀埋夜校,如果學校A中文好,學校B英文好,學校C數學好,學校D德育好,學校E係龍校,咁應該比小朋友讀晒5間,咁實冇死 la.   至於小朋友休息時間, 學校A只上中文,學校B只上英文,學校C只上數學,學校D只上德育,其餘時間咪可以休息 lor

如果要你返兩份工你會唔會覺得辛苦? 況且如果個個都返兩間幼稚園, 我諗真係會有人無書讀

kittyland06 發表於 15-1-7 17:30
小女現讀聖心 K1, 真係超多功課! 日日畫線, 油顏色, 一星期一次閱讀報告, 仲有小肌肉練習 (要影相剪貼), 仲 ...

不是吧,K1不算多工課了,我覺得SH好輕鬆呢。樓梯方面我覺得行多d對身體好
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

mamaishere 發表於 15-1-7 17:51
Thanks for the informative sharing! May I know if the academic level is really a huge difference bet ...
I think they are quite different in teaching style, Vic focus on self-development, creative thinking and languages, whereas SH focus on religious studies & discipline.  They have their designated spot to stand in 早會, and designated seat in the classroom with their class number and photo.  Vic will have free play time, but SH does not.  Academic side it's really hard to say, all students might learn different things, even they are in the same class in Vic (self development) and Vic does not have textbooks.  SH have several textbooks and homework so you get to know more what they are really learning.  As I said, they are very different schools, so I won't compare them, it's clearly not apple to apple.
‹ 上一主題|下一主題