用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇媽媽返兩間幼稚園?
go

有冇媽媽返兩間幼稚園?   [複製鏈接]

....
   10    0    0    0

引用:小女考獲聖心幼稚園,聖心雖不保証直升小學

原帖由 Hailey88899 於 15-01-07 發表
小女考獲聖心幼稚園,聖心雖不保証直升小學,但成數也不抵,升小壓力相對減少。但本人著重英語,鼓勵兒童表 ...
本校係邊間,忍痛放棄一間都要啦

回覆:Hailey88899 的帖子

vic am ?

回覆 gg33 的帖子

Yes Vic am
普遍人會選龍校出外補英文,但小朋友在遊戲中最易學習,吸收外籍老師的英語,有別於補習。

很難取捨

回覆:有冇媽媽返兩間幼稚園?

午睡時間呢?

Hailey88899 發表於 15-1-7 10:16
小女考獲聖心幼稚園,聖心雖不保証直升小學,但成數也不抵,升小壓力相對減少。但本人著重英語,鼓勵兒童表 ...

聖心train出來的孩子活潑有禮,Vic除Eng外其他又如何?價值觀培養會否有conflicts?
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

我都有唸過返上下午兩間,但上午放十二點三,下午返—點,連埋車程只有四五個字吃飯,對大人説很辛苦,何況幾歲小朋友。我先生不贊成。。。。

回覆 Hailey88899 的帖子

有認識讀聖心+另一間幼稚園嘅case! 不過呢度唔會有家長敢答你 (因為實比人狂鬧怪獸)!
所以好睇你自己點睇! Lunch預咗要在外換衫食飯!

smile_w99 發表於 15-1-7 10:32
回覆 Hailey88899 的帖子

有認識讀聖心+另一間幼稚園嘅case! 不過呢度唔會有家長敢答你 (因為實比人狂鬧怪 ...

而且學位巳少.....
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

幼稚園有必要咁辛苦嗎?

回覆:JRmnm 的帖子

太辛苦了吧

引用:小女考獲聖心幼稚園,聖心雖不保証直升小學

你有冇考慮過小朋友的生活習慣?全日幼稚園是下午有午睡時間和玩樂時間。你返兩間係全日都學術時間,仲要每日超趕午餐,响街到換校服。有必要令小朋友甘辛苦嗎?媽媽,每間幼稚園都有不同的優勝地方,總不能全部讀哂卦?!

MASAYA  仲有功課x2  發表於 15-1-7 11:26

十個人十個也知小朋友會辛苦,對我來說沒有value added

如能分享經驗讀學卷學校怎樣可補英語不足的方法會非常感激...

既然咁著重英文,倒不如直接讀全英文幼稚園,小朋友又唔駛咁辛苦...

Hailey88899 發表於 15-1-7 11:15
十個人十個也知小朋友會辛苦,對我來說沒有value added

如能分享經驗讀學卷學校怎樣可補英語不足的方法會 ...

其實英文好易孚學,上到小學便知中文幾咁令人頭痛

引用:十個人十個也知小朋友會辛苦,對我來說沒有

原帖由 Hailey88899 於 15-01-07 發表

如能分享經驗讀學卷學校怎樣可補英語不足的方法會 ...
我會幫小朋友報讀英文課程,如Cambridge course, English drama , phonics 等,另外每天和小朋友讀英文故事書亦有好大幫助。

引用:Quote:Hailey88899+發表於+15-1-7+11:15+十

原帖由 brrbaby2007 於 15-01-07 發表
其實英文好易孚學,上到小學便知中文幾咁令人頭痛
非常同意,英文從來冇擔心過,冇特別訓練亦應付到。但中文就大問題,單單學寫中文字已經想殺人

........................

連D教育專家都唔建議返兩間幼稚園. 就算兩間都係好好嘅幼稚園, 小朋友趕頭趕命, 無得午睡, 攰到根本無精神上堂學嘢. 得不償失. 仲要趕食午餐, 對腸胃唔好!!! 咁細個人仔, 點解要咁辛苦?
‹ 上一主題|下一主題