用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇媽媽返兩間幼稚園?
樓主: Hailey88899
go

有冇媽媽返兩間幼稚園?   [複製鏈接]

Hailey88899 發表於 15-2-18 09:28
回覆 tamagoosie 的帖子

I studied in St Paul Primary and Secondary myself... I don't see anything sp ...
which St. Paul? Catholic or Convent?

if you check on DSE result, Catholic and SH both are not bad

引用:Quote:原帖由+brrbaby2007+於+15-02-18+發

原帖由 tamagoosie 於 15-02-18 發表
妳咁講更令人覺得讀St Paul 上中學effective 過讀聖心!除非中學非女拔唔讀law

...
St. Paul 女校有兩間,St. Paul convent 同St. Paul catholic, 我自己讀St. Paul catholic ,一向st paul convent 俾人感覺係勁d嘅

回覆 sugarbun 的帖子

St Paul's Convent... Near home...
Nothing special really... as alumini

中學更多選擇如BPS, 女英華
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

引用:+本帖最後由+Hailey88899+於+15-2-18+20:09

原帖由 Hailey88899 於 15-02-18 發表

回覆 sugarbun 的帖子
如果convent收你就convent la, 始終母校,就算無甚特別,你也總有感情。

引用:+本帖最後由+Hailey88899+於+15-1-7+17:52+

原帖由 Hailey88899 於 15-01-07 發表

回覆 kittyland06 的帖子
樓主,反兩間對小朋友太辛苦,您想佢學好英文其實父母同佢講係最直接,預其要您小朋友甘辛苦,不如您由而家開始試下每日報上下午班英文班intensively搞好自己英文同體驗吓每日三個半中密集式嘅疲勞轟炸。希望您可以盡快醫好自己嘅選擇障礙症,吾洗甘小朋友甘辛苦

回覆:有冇媽媽返兩間幼稚園?

自己覺得對便成了。自己囝囝冇報其他K1,一心由PN直上算了。冇為他的小學入學想太多,也冇報任何龍校。我祗想他健康快樂,有良好語言基礎,有主動學習的態度,肯自己解決問題。我諗他這樣去任何小學也能應付得來。

引用:自己覺得對便成了。自己囝囝冇報其他K1,一

原帖由 Lovelebron 於 15-02-19 發表
自己覺得對便成了。自己囝囝冇報其他K1,一心由PN直上算了。冇為他的小學入學想太多,也冇報任何龍校。我祗 ...
作為一個理智及正常的父母,都會係甘稔。小朋友要適當休息及小休時間,一個正常人都會知…… 如果連甘基本嘅fact都搞吾清,其實個家長真係非常之有問題,比小朋友讀十間名校又如何……生活係這些家庭嘅小朋友惨

回覆:Hailey88899 的帖子

我唔係笑你,只不過覚得你問得出呢個問題,即本身會接納一日讀兩間的方案,但其實呢個世代父母點解會覺得呢個係可行的方䅁呢?因為看到別人也這樣做?我真心希望你只選一間,因為你這樣做是好心做壞事。如有冒犯多多包涵!

引用:小女考獲聖心幼稚園,聖心雖不保証直升小學

原帖由 Hailey88899 於 15-01-07 發表
小女考獲聖心幼稚園,聖心雖不保証直升小學,但成數也不抵,升小壓力相對減少。但本人著重英語,鼓勵兒童表 ...
Will you consider international school? They have longer school hour for reception year kids and by age of 5 , the school hours is from 8-2. The kids will have more than enough time to explore English.

我講一個我個女既例子比你做參考。
我每個禮拜日都會帶個女返爺爺嫲嫲度,而我個女一返去,因為可以同佢既堂哥堂姐玩,就好多時連午睡都唔訓,另外因為要食埋晚飯先返屋企,好多時8:30先離開爺爺嫲嫲屋企,10:00 先訓。平日我一直都係要佢9:00上床訓覺,我一直覺得冇問題,但有一日我去接個女既時候個老師問我星期日做左乜野,因為佢發現我個女原來一到星期一就有啲發夢,好似諗緊野咁,其它日子好正常,我先知道有問題出現。

好多人話小朋友返兩間冇問題,小朋友亦好鍾意返學,其實好多小朋友係會用盡方法去討好你,你叫佢返佢一定返,因為佢知道佢返學你就開心,你開心佢就多人錫啲...但返足唔代表可以學足...適當既休息時間係好重要既,本身香港三歲要識咁多野其實已經係好辛苦,仲要打孖上,其實佢係咪真係可以接收到哂?好似我個女咁,星期一上堂發夢,基本上星期一同唔返學分別唔大,當然可能我個女渣啲,但我只係講一個可能性,呢個可能性就係當上堂發夢變成習慣既可能性,如果你個女長期係咁,習慣性都上堂發夢,你就算比佢上足12個鐘都係白上....

回覆:cpychung 的帖子

同意啊~
學習應重質不重量。

回覆:Hailey88899 的帖子

Hello Hailey, just feel...what is inside your heart? which kindergarten can reach inside your heart, then just follow your heart with no regrets.

引用:我講一個我個女既例子比你做參考。我每個禮

原帖由 cpychung 於 15-02-21 發表
我每個禮拜日都會帶個女返爺爺嫲嫲度,而我個女一返去,因為可以同佢既 ...
絕對同意。我有幾位朋友打算或曾經讓小朋友番兩間,他們總有很多理由去說服大家去接受,最常說是小朋友番得好開心、又或小朋友谷得etc... 但始終我仍然覺得那樣做太自私及殘忍。我覺得一個穩定的學習時間及環境很重要,需要自細好好培養。

回覆:有冇媽媽返兩間幼稚園?

總有細路番兩間又唔攰又吸收ok
有啲細路天生唔要瞓晏覺,迫佢瞓似打仗
但係,呢種小朋友只佔好少數,大部份要番兩間,到家都會散哂,尤其係K1仲細時。

引用:總有細路番兩間又唔攰又吸收ok 有啲細路天

原帖由 siden 於 15-02-21 發表
總有細路番兩間又唔攰又吸收ok
有啲細路天生唔要瞓晏覺,迫佢瞓似打仗
但係,呢種小朋友只佔好少數,大部份 ...
就當小朋友真係頂得順,但我自已作為家長每日接送趕食飯換衫真係自己都頂吾順,如果你話工人會攪掂晒,就真係更加慘,個工人咁趕,仲會不會對你小朋友和顏悅色。

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-02-21+發表總有

原帖由 964000 於 15-02-21 發表
就當小朋友真係頂得順,但我自已作為家長每日接送趕食飯換衫真係自己都頂吾順,如果你話工人會攪掂晒,就真 ...
總之番兩間就利多於弊,長遠來說亦無必要

回覆:cpychung 的帖子

早有科學研究證明小朋友需要午睡,令大腦休息,從而吸收所學。

樓主待SPK出result再算吧! 升小去DGJS/SPCC的大有人在.
既然是alumni, 又點會甘心讀SH呢!  這怕是樓主不願放棄VIC的心結.
United we stand, divided we fall.

引用:我講一個我個女既例子比你做參考。我每個禮

原帖由 cpychung 於 15-02-21 發表
我每個禮拜日都會帶個女返爺爺嫲嫲度,而我個女一返去,因為可以同佢既 ...

‹ 上一主題|下一主題