用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考試及測驗先至發燒, 真心求教平日應點樣保持身心健康? ...
樓主: 小時了了
go

考試及測驗先至發燒, 真心求教平日應點樣保持身心健康? [複製鏈接]

引用:Quote:JJDBB+發表於+15-1-7+16:55+sorry,

原帖由 little_yolky 於 15-01-08 發表
係, 感冒未清千祈唔好飲雞湯 (雖然, 老外話感冒飲雞湯會好, 但我哋始終係中國人), 感冒時會煲豬骨湯做湯底 ...
其實病時也不用吽湯,等病好了清晒再吃正常餐,其實以經好好。到時先吽朱骨湯仲易吸收也不怕燥!(個人意見)

引用:Quote:JJDBB+發表於+15-1-8+11:15+由於佢細

原帖由 MASAYA 於 15-01-08 發表
說起M到,我都擔心將來女兒發育時期撞正呈分或面試影響表現,不知怎樣避免,因為老婆是會痛得死去活來那種. ...
少飲冰冷飲品,在家多穿拖鞋,不要赤脚……其實仲有好多。爸爸能諒解女兒,實屬可貴!

JJDBB 發表於 15-1-8 12:34
其實病時也不用吽湯,等病好了清晒再吃正常餐,其實以經好好。到時先吽朱骨湯仲易吸收也不怕燥!(個人意見) ...
佢無胃口, 所以話要食美心米粉。咁你平時煮湯面/米用咩湯底架?

JJDBB 發表於 15-1-8 12:40
少飲冰冷飲品,在家多穿拖鞋,不要赤脚……其實仲有好多。爸爸能諒解女兒,實屬可貴!

...
少飲冰冷飲品 ----- 中醫師成日話傷脾胃

在家多穿拖鞋,不要赤脚 ------- 呢個真係無聽過, 唔識喎, 真心求教.

嘩! 上得 EK 多, 真心覺得原來自己識嘅野好少好少, 連皮毛都談不上, 自己唔識煮有營早餐, 選雞又唔識, 又唔識幫助小女處理壓力, 小女今學期開學時, 我自己仲要第一次搵學校社工查問小女情緒情況而得知小女可能已步入青春期..... 愈來愈覺得自己唔識做人阿媽, 真心覺得自己唔係好稱職嘅媽咪

小時了了 發表於 15-1-8 12:59
少飲冰冷飲品 ----- 中醫師成日話傷脾胃

在家多穿拖鞋,不要赤脚 ------- 呢個真係無聽過, 唔識喎, 真心求 ...
唔好傷心, 想想始終一定有人差過你, 咁就會開心啲。話說我老細, 佢囡囡9歲果年, 話胸部有硬塊, 一邊會痛, 老細好仇咁帶佢去睇醫生, 話驚係乳癌, 俾醫生笑到佢哋面都黃埋

小時了了  笑咗!衷心多謝支持鼓勵   發表於 15-1-8 13:10

引用:Quote:JJDBB+發表於+15-1-8+12:34+其實病時

原帖由 little_yolky 於 15-01-08 發表
佢無胃口, 所以話要食美心米粉。咁你平時煮湯面/米用咩湯底架?
基本上我囡咩湯都喜歡飲。魚湯最常煮烏冬,米粉,通粉等等。
有時肉碎湯,其實好随意的!

回覆:小時了了 的帖子

"諸病從寒起,寒從足下生"
病得多就知。

小時了了 發表於 15-1-8 11:00
分數我反而唔係真係好介意, 係我本人有個傻傻地諗法或者偏見:

1) 我以為考試係學校來說係一件好重要事,  ...
你有這些憂慮,令我有點奇怪,是否與校方的溝通出問題?

純經驗分享,希望勿誤會。

小女就讀的學校,清楚講明,有病千祈唔好返學,有醫生紙,補考不扣分

因此,在我的理解,萬一孩子在測考期間生病未能回校,對我的不便是,病好後要再溫習多一次應付補考(延長我的"痛苦"),學校有程序處理補考,不必擔心校方的想法

學校一定會檢查孩子體溫,所以,家長不會搏返學校測考,因為一旦測考中途被送回家,或勉強完成考試,後果仲麻煩

很多網民提供的強身健體方法都很好,但令媛的問題,似乎在考試壓力

發燒仍回校,其實已是無形壓力

除了強身健體,輕鬆溫習,若下次測考前生病,索性請假,讓孩子明白你的心意

祝令媛身體健康!

回覆 仔仔錫錫你 的帖子

唔洗sorry, 你只係緊張個女! 得閒諗吓阿女出世時你想佢點,你就會發覺好多野比佢學業更重要,自然小孩大人都會無咁大壓力。

回覆 仔仔錫錫你 的帖子

係男仔!揾女婿

其实我睇你果个“我女這样学典故/中史/……”既post已經覚得好有压力,以你女女P3先开始閱讀,禁短時間背晒禁多野,連中学書都睇埋,就算佢自己本身鈡意,我都覚得太急太多太快……腳步可以輕鬆d?

回覆:考試及測驗先至發燒, 真心求教平日應點樣保持身心健康

曾經聽過一個講座,講者話好多小朋友都會喺考試、測驗既時候病,原因係佢哋有壓力又唔識表達。我諗真係要學懂放鬆,唔好睇得成績太緊要!
至於游水,小女既情況跟您囡囡有啲相似,由P1學到宜家,又係仲欠蝶式未教。但係我哋又覺得冇所謂喎!因為我哋志在當運動咁做,唔計較其他野,目標希望可以游至升F1前。

我自己讀書時期都有焦慮: 考試當日朝早例必肚痛十五分鐘, 痛到行唔到, 一定要坐喺度.
我囡本身有焦慮症, 之前考試前三星期開始失眠.  今年小五反而冇, 可能同佢自己信心有關,  另外考試嗰幾日唔係開TURBO温書嘅好時間, 我方針係之前温咗, 嗰幾日做少少算.

佢今日考中文, 明日英文, 今日同佢去咗行街.

引用:我自己讀書時期都有焦慮:+考試當日朝早例必

原帖由 YolandaTam 於 15-01-08 發表
我自己讀書時期都有焦慮: 考試當日朝早例必肚痛十五分鐘, 痛到行唔到, 一定要坐喺度.
我囡本身有焦慮症, 之 ...
無錯,有压力,有焦慮,早些温左,考試行街當放松,我囡日日考試放早日日瞓午覺。

回覆:考試及測驗先至發燒, 真心求教平日應點樣保持身心健康

係la,平日多温習,考試前不要全日10-8作戰。早上早少少起來,吃個靚早餐,再溫習,下午又出去輕鬆幾小時行下,午睡下又好,再温多一陣咪吃飯,效率好D,無甘緊張。

回覆:JJDBB 的帖子

我囡也一樣,很會放鬆自己,考試期間一定午睡

真心多謝大家用您地寶貴時間分享您地見解, 方法及心得, 真係令我有支持及打打氣之感.

女人, 每個月生理上有幾日週期性情緒失調, 如果做人阿媽嘅女人, 一年又會多2測2考時有嘅超級情緒低落症候群+脾氣暴躁失調症, 唔好意思, 本人失儀了.

一個唔係好稱職而學緊做人阿媽嘅我, 不斷調較教養兒女步伐, 希望能開始及堅持唔再太急太多太快……腳步輕鬆d去陪阿女走一段人生路

好多謝 happy_lavender 網友名下面金句, 金句尋日不斷係我腦中不斷出現, 提醒自己, 教養兒女係要 "萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)" 我無聰明, 亦無智慧, 才能及耐性, 係呢個時候真係要搵返得力來源, 倚靠神、方能成事  (唔好意思, 如果唔係基督徒, 不喜勿插)

happy_lavender  感謝神就好。  發表於 15-1-16 17:13

醒目開學勳章 貢獻勳章

小時了了 發表於 15-1-8 12:59

在家多穿拖鞋,不要赤脚 ------- 呢個真係無聽過, 唔識喎, 真心求 ...
如果無記錯,馬悅淩 嘅 <父母是孩子最好的醫生> 中都係叫人最緊要唔好赤腳

恐龍家

引用:+本帖最後由+小時了了+於+15-1-8+11:02+編

原帖由 小時了了 於 15-01-08 發表
我仔小二,由一年級到現在共6次測考,其中有4次是病住考的。病的意思不是高燒,會是低燒(around 37.5) 但吃住退燒藥的,另外就是傷風咳等等。學校沒有補考機制。其實我也不太介意沒有了分數及排名,只擔心仔會習慣了用病來作藉口逃避唔想應考的科目。如果是考他喜歡的科目他說發燒也考,相反他就告訴我他應該會應考不到了

回覆 小時了了 的帖子

我覺得你是個很稱職的媽媽啊!
‹ 上一主題|下一主題