用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考試及測驗先至發燒, 真心求教平日應點樣保持身心健康? ...
樓主: 小時了了
go

考試及測驗先至發燒, 真心求教平日應點樣保持身心健康? [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+小時了了+於+15-1-7+13:39+編

原帖由 小時了了 於 15-01-07 發表
小心,不是個個小朋友可以飲雞湯,我囡就是其中一個。小心處理。

回覆:考試及測驗先至發燒, 真心求教平日應點樣保持身心健康

我囡基本上由小一下学期到岩岩小五上学期都有唔舒服。小二,小三試過發燒,我自己以經會知点避,同会知一定keep住運動。我簡單講下。
其實我知佢對自己有要求,所以温習我會提前叫佢自己溫,者平時上課專心,提前考,測兩星期前的星期日温,數學就平日教完唔識5好問。曾

sorry,曾經試過傷風(發燒)吃完葯就zzz,温一個小時又zzz,到天光退燒回校考,那次佢做得好小心,成績好好。個次是最嚴重。
今次考試之前,大傷風,感覺温5切……。
食物方面,佢好熱底,基本由幼稚園到小二,薯片,條,炸物好少好少吃,就算雞湯,少少補湯都冇飲,我自己唔識,怕感冒菌系身體入面未清,所以我盡量唔比,但老人家比我又冇say No,所以每次都預左睇下點清。我由一年班到現在都好健康,帶水果,吃多左菜,病少左。我們有時会煲湯,涼茶等等。

唔係要你接受佢做BAND 3生, 而係要比到個信息佢, 讀書不是一切, 唔得就下次來過.  我仔試過數學測驗唔合格, 跟住考試就全級唯一一個100分的學生,  只要我知佢識,明白就得, 分數真係其次, 咁壓力就會無咁大.

游水係一種好好的運動, 但不是唯一的健康運動, 大人亦未必有時間每星期帶小朋友去游.  我自己閒日會帶小孩落街跑步每星期2次, 另星期六OR日就行山, 夏天先會1兩星期游下水.

其實壓力不是一朝一夕而成, 減壓亦要時間去過渡, 努力!!

小時了了  明喇!我原來理解錯,Sorry!   發表於 15-1-8 10:42
kerkermui    發表於 15-1-8 09:28
tutik  同意! 你既小朋友係咪男仔?我要   發表於 15-1-8 08:39

另外,游水真系好得,以前每星期游一堂,冬天停游,唔得。自從三年班游冬天,就算冬天到春天交接,三月定四月到五月,D水都是凍水,都照游,真系少左病。小四轉了每星期游兩堂,個面色都好左,食野多左……所以運動好重要。

平時放假,多D去郊外行下,踏单車……。

最後,最重要,如果考試有压力,咁就早D温習,作息正常,就算病去考試也不用怕5識啦。

唔好意思太長了,個人经歷。

點解發燒都要回校考試?是否補考扣分?

吾好介意,見到你說朝十晚八温習,真心覺得小朋友的定力真是很好,但對小四來說會否太累及形成壓力?我看中學,大學生,成人也未有甘的定力……,可否分開下,半天溫,半天出外行下。

引用:+本帖最後由+小時了了+於+15-1-7+13:45+編

引用:+本帖最後由+小時了了+於+15-1-7+13:39+編

考試前比D VITAMIN C 佢食, 不過唔好過量, 例如每天沖半片康鈣C
希望每天開心渡過 ;-)

MC1128 發表於 15-1-7 18:54
點解發燒都要回校考試?是否補考扣分?
就算補考無分,我都唔會比阿女發緊燒去考試!只係3,4年班,衰左沒有什麼大不了。

醒目開學勳章

小時了了 發表於 15-1-7 13:22
多謝您. 遊戲治療阿女幼稚園時我有上呢啲坊間幼兒心理學課程, 阿女係出面玩過一次 (課程免費送一次), 阿女 ...
最近剛上完中大校外進修部嘅遊戲治療簡介課程導師自己定期都去搵自己個mentor做一個session,特別係玩沙盆
play therapy 大人細路都啱,只不過人越大,越想收埋心底話,唔願放出嚟,比較難去到潛意識

“心病還需心藥醫“

父母無條件的爱是良藥了。

小時了了  好好的提醒,我會改下自己脾氣   發表於 15-1-8 11:23

醒目開學勳章

回覆 小時了了 的帖子

Nature's Way, Original Sambucus For Kids, Black Elderberry

如果想增強抵抗力,可以試試呢支嘢 (或其實elderberry產品)
我會係小朋友作病時,天氣轉,或考試前俾佢地食,試過哥哥病,細佬作病,細佬食咗兩次,第二日就精神返!
另外,少食西醫,我兩個病都係睇中醫,同食維C糖
响自然療法裡面,維C無過量問題(要過,可能係平時嘅幾十倍),特別係身體病時,需要比平時多嘅維生去打杖!

後註:呢枝嘢加埋Echinacea,對傷風感冒好呀!
超市無,見過citysuper裡面嘅healthquest有,我就响iherb定嘅

小時了了  我會試, 超市有得嗎?  發表於 15-1-8 11:04
MrBeast  益,不過我自已會選擇果over汁   發表於 15-1-8 09:50
MrBeast  Berries 有很多抗氧物,,多吃有   發表於 15-1-8 09:48

IloveJJ 發表於 15-1-7 23:58
如果你女平時無病無痛,只係考試先病,呢啲係壓力病,搵中醫都無用喎!唔好成日用keep到咩成績為目標,咁樣 ...
同意IloveJJ的意見。針對怎樣抒援考試壓力吧。

hkspiderman 發表於 15-1-8 07:34
就算補考無分,我都唔會比阿女發緊燒去考試!只係3,4年班,衰左沒有什麼大不了。 ...

分數我反而唔係真係好介意, 係我本人有個傻傻地諗法或者偏見:

1) 我以為考試係學校來說係一件好重要事, 最好唔好補考 (因為我自己從未補考過, 唔知補考後果係點),

2) 我驚學校標籤小女係麻煩學生, 需要學校額外安排試卷及人手,

3) 又或者以為我女詐病唔考試 (都係標籤小女係麻煩學生)

4) 我又驚小女心理上慣咗可以用病來逃避一啲野而唔去面對, 將來佢自己成長及出來工作咁點面對及處理呢?

Yanamami  病無得控制吧~佢係真發燒   發表於 15-1-8 15:08

JJDBB 發表於 15-1-7 17:06
另外,游水真系好得,以前每星期游一堂,冬天停游,唔得。自從三年班游冬天,就算冬天到春天交接,三月定四 ...

多謝您寶貴經驗之談, 我會認真參考及效法. 衷心多謝

引用:Quote:JJDBB+發表於+15-1-7+17:06+另外,游

原帖由 小時了了 於 15-01-08 發表
多謝您寶貴經驗之談, 我會認真參考及效法. 衷心多謝
由於佢細時成日病,小二時在想,功課越來越多,压力就越來越大,升小五呈分,又面臨發肉,女孩子攪得5好,m來影響心生,讀書会有心無力……於是我就盡量唔想佢偏食。压力其實可以預早做功夫,便可舒緩。

JJDBB 發表於 15-1-8 11:15
由於佢細時成日病,小二時在想,功課越來越多,压力就越來越大,升小五呈分,又面臨發肉,女孩子攪得5好,m ...
說起M到,我都擔心將來女兒發育時期撞正呈分或面試影響表現,不知怎樣避免,因為老婆是會痛得死去活來那種... 想起我都覺得痛...

Yanamami  太杞人憂天,唔係人人会痛   發表於 15-1-8 15:04
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

JJDBB 發表於 15-1-7 16:55
sorry,曾經試過傷風(發燒)吃完葯就zzz,温一個小時又zzz,到天光退燒回校考,那次佢做得好小心,成績好好 ...
係, 感冒未清千祈唔好飲雞湯 (雖然, 老外話感冒飲雞湯會好, 但我哋始終係中國人), 感冒時會煲豬骨湯做湯底。

細囡上次燒到39.8度, 夜晚係咁震(應該係發冷), 佢哋touch wood好少發高燒, 所以果晚我都好驚, 醫生話下次咁樣要入醫院穩陣D。第二朝, 燒退咗D, 話要食美心米粉(即早餐C4湯米粉), 咁我咪熬豬骨湯, 秘油做湯底, 煮美心米粉佢食囉。

雞湯底係平時好人好姐吃面條/烏冬時用的。
‹ 上一主題|下一主題