用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求請教,英華,瑪利曼
go

求請教,英華,瑪利曼

自行選了1聖士提反女子,2真光但給老師 rejected。問阿女點解選真光而不選如英華,瑪利曼?但我聽完之後覺得好似有d博。想請問下大家意見。

熱血勳章

引用:自行選了1聖士提反女子,2真光但給老師+rej

原帖由 tttw1 於 15-01-07 發表
自行選了1聖士提反女子,2真光但給老師 rejected。問阿女點解選真光而不選如英華,瑪利曼?但我聽完之後覺 ...
老師的提議明顯地好過你的選擇,自行當然應該進取些,唔得重可以抽獎呀。真光放乙2作安全位都得啦。

回覆:EASTCOAST 的帖子

但真光不是我本區。乙2會唔大風險左D?其實真光程度同上述的學校有幾大差距?謝謝

熱血勳章

引用:但真光不是我本區。乙2會唔大風險左D?其實

但真光不是我本區。乙2會唔大風險左D?其實真光程度同上述的學校有幾大差距?謝謝

...

他區情況難以估計。本區來說,她一般不是band 1 生的首選,放乙2都很大機會入到。我覺得她是好學校,只是吸引top student方面,在區內處於弱勢。

因為什麼原因呢? 即係話她最多只屬b1b。我可否這樣理解?

熱血勳章

引用:因為什麼原因呢?+即係話她最多只屬b1b。我

因為什麼原因呢? 即係話她最多只屬b1b。我可否這樣理解?
因為附近幾間女校,如MSS, BPS, SPCS 更受歡迎,搶走不少叻女。理解她為Band 1B,也算合理。

Thanks

要判斷下...真光中學 統一階段联繫位得21個...上年 真小 直上係57人
果36個位係經 自行分配 或 統一派位...分別頗大 ~~~

引用:自行選了1聖士提反女子,2真光但給老師+rej

自行選了1聖士提反女子,2真光但給老師 rejected。問阿女點解選真光而不選如英華,瑪利曼?但我聽完之後覺 ...
英華,瑪利曼 dse 表現不俗

回覆:mcl203 的帖子

理論上真中係夠位收哂真小之外還可收一班外來生。而我估計外生大多應該是來自自行。所以先選她作自行2。因她不是我本區。抽獎時選她會有風險。不過老師建議自行2間都選b1a令我有點擔心而已。謝謝。

回覆:elbar 的帖子

我其實對瑪利曼好有興趣。但她太神秘了。沒有簡介會,總令人有點不安。哈哈。不知可否給我多一點資訊?學校網頁的資料我有看過。但都是一般大路野。反而想了解她的日常學校生活方面但ek好像甚少有人提'及。而我個女就對英華沒興趣。唉,現今小朋友太有性格了

真光是灣仔區內b2a自行既首選..b1係吾多會選.自行時,真是要看排名先可佔上風.我估佢收區外生多,機會仍不少啦.朝朝7點坐地鐵,都見幾個真光女生,佢地可能係九龍or更遠住,因為那是東涌線啦...瑪利曼我都覺得好神秘....搵極都吾知間學校係邊度,又見吾到佢地d女生係條街度行..

ydoris 發表於 15-1-8 08:38
真光是灣仔區內b2a自行既首選..b1係吾多會選.自行時,真是要看排名先可佔上風.我估佢收區外生多,機會仍不少 ...
唔會瓜....MSS d學生放學後係CWB都唔難見到~~~

回覆 mcl203 的帖子

可能我太遲放工啦,5點幾....佢地好早返晒屋企掛??反而ST FRANCIS,ST PAUL CON就成日都見到係灣仔銅鑼灣....

回覆 tttw1 的帖子

You may PM me if you have questions or want to know more about MSS

引用:港島區+Band+1+升中+自行攻略+(1)問:每人

原帖由 999632 於 15-01-08 發表
港島區 Band 1 升中 自行攻略 (1)問:每人報兩間,應該點報?10間最熱門中學(有參加自行收生)

學校名稱  ...
請問有冇九龍的資料?