用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (12網)佛教黃焯菴小學課程簡介日
樓主: terdy
go

(12網)佛教黃焯菴小學課程簡介日 [複製鏈接]

回覆:(12網)佛教黃焯菴小學課程簡介日

醒目開學勳章

我17號下午會返去(簡介會&參觀),但其實使唔使帶埋小朋友去(K3)?

醒目開學勳章 王國長老

有攤位遊戲, 我估唔係俾家長玩嘅
帶埋佢去啦

醒目開學勳章

引用:有攤位遊戲,+我估唔係俾家長玩嘅帶埋佢去啦

原帖由 Charlotte_mom 於 15-01-10 發表
有攤位遊戲, 我估唔係俾家長玩嘅
帶埋佢去啦
OK

引用:我17號下午會返去(簡介會&參觀),但其實使

原帖由 conniecheung 於 15-01-10 發表
我17號下午會返去(簡介會&參觀),但其實使唔使帶埋小朋友去(K3)?
其實我覺得可帶小朋友去看看,看他喜歡與否。老師會同小朋友做勞作,外籍老師也會有個英文攤位,了解如何發電,環保種植,lego機械人,還有扭汽球,小朋友玩時家長可聽校長介紹和了瞭解,之後再回來接小朋友,爸媽在攤位區也可和老師互動,作多方面瞭解。

引用:多謝資料。 +

原帖由 CherryCake 於 15-01-09 發表
多謝資料。
不客氣!其實推介的目的只是希望爸媽可以常試去瞭解和真正認識這所辦了55年的學校,老師對同學的關愛和關注,相信不會比不過同網的其他學校,學習和發揮的機會也相對多,升中的出路也不弱!
本週六(17號)下午還有一場學校簡介,可能未必是大家心中嗰間,但港島區學位緊張已是必然的情況下,有時間又何不多瞭解一點呢?

聽過陳校長的介紹, 覺得他很有心去攪好這所學校, 希望其他家長有時間多了解一下, 不要帶有色眼鏡看這所學校吧!!

希望每天開心渡過 ;-)

醒目開學勳章

引用:聽過陳校長的介紹,+覺得他很有心去攪好這所

原帖由 Jessy 於 15-01-12 發表
聽過陳校長的介紹, 覺得他很有心去攪好這所學校, 希望其他家長有時間多了解一下, 不要帶有色眼鏡看這所學校 ...
同意,未去了解,就評論人家是寶校,離譜!

引用:Quote:原帖由+Jessy+於+15-01-12+發表聽過

原帖由 conniecheung 於 15-01-13 發表
同意,未去了解,就評論人家是寶校,離譜!
其實當年阿仔抽中了的確有徬徨過,上BK又查唔到任何相關資料,一問大部分人只有一句到尾:「搵定學校啦」「叩門首選」類似句子,但點解咁講就一直無下文。後來經過向學校瞭解,知道只要小朋友讀得理想升中也不必擔心!回想起這校在2-30年前也是很不錯也有點名氣的學校,不過出生率低,學位供過於求,大家選擇也就多了,差的學校早已被殺,她還能堅守住,而且還有一班真正為教育而留下老師守護著,過了55年時間也不倒下,背後一定有她的因由。
12網是很奇怪的網,當時好多在他區獲派頭一二志願的小朋友家長,也喜歡一起來湊熱鬧,6佰多人為的只是這區內大家所説的名校的數個後補位!但派至這所同屬12網的學校,卻要千方百計跨區跨網,每日用一兩小時過海也不計的把小朋友帶走!
12網的K3家長如果這週末下午有時間真的可以帶小朋友到這處走一走看一看,一定會有所發現!

我仔是用家,今年由12網某校轉到黃焯菴小學插班。
考插班前,我有詳細看學校的三年學校發展計劃,學校報告及計劃,十今認同學校的教學理念,所以好放心讓仔仔入讀。
我仔十分適應新的校園生活,以前老師要費一輪時間攪秩序才上課,縮短了上課時間,有不明白也不便發問;現在的老師有經驗,仔仔話上堂安靜,老師有耐性,教完的東西真的完全明白!上課較多group discussion, 同學間遇到不明的地方可以互相發問。與以前的學習環境相比,我認為黃焯菴小學更適合我兒子!

醒目開學勳章

都係個句, 如果唔係宗教問題, 我都可能會去了解下
但我唔知點同小朋友解釋不同宗教既分別....
當年真係派得唔差得
TOP既有QC,英華,張祝山,BPS....
而我呢D就入左TSK....好多人都入TSK的
而TSK以家亦係一間不錯的中學
所以人地話寶校...真係有少少唔開心.....話晒我同老公都係呢間畢業

ha8mo 發表於 15-1-14 20:13
當我瞭解到黃焯菴同嘉道理的特質後
覺得果D爭崩頭幫仔女逼入邦邦間學校的人真好笑  ...
請問邊間係邦邦間學校?

ha8mo 發表於 15-1-15 10:42
喜歡收幼稚園數學精英的邦邦校長
都係唔明......

引用:Quote:bopui0607+發表於+15-1-15+10:28+請

原帖由 ha8mo 於 15-01-15 發表
喜歡收幼稚園數學精英的邦邦校長
聖經人物學校?

[img align=right]http://as-luv2-454139179.blog.ocn.ne.jp/nova/images/tamama.jpg[/img][img align=left]http://game.21cn.com/zhuanti/comic/keroro/images/keroro.jpg[/img]

引用:當我瞭解到黃焯菴同嘉道理的特質後覺得果D

原帖由 ha8mo 於 15-01-14 發表
當我瞭解到黃焯菴同嘉道理的特質後
覺得果D爭崩頭幫仔女逼入邦邦間學校的人真好笑  ...
請問你覺得嘉道理既特質係??

[img align=right]http://as-luv2-454139179.blog.ocn.ne.jp/nova/images/tamama.jpg[/img][img align=left]http://game.21cn.com/zhuanti/comic/keroro/images/keroro.jpg[/img]

引用:Quote:小花子+發表於+15-1-15+12:33+聖經人

原帖由 ha8mo 於 15-01-15 發表
一定唔係若瑟同瑪利
我估到了……男女校既聖經人物………佢自從環境舒適左後,成日上報紙接受訪問。

‹ 上一主題|下一主題