用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 我好似唔係好識教我個仔仔…
go

我好似唔係好識教我個仔仔…

引用:我有時都真係唔係好識教我個仔仔…我本身有

原帖由 marlenekeng_ 於 15-01-06 發表
我有時都真係唔係好識教我個仔仔…我本身有份文員既工既…係平時收工又或者星期六日先可以陪到教到佢。可能 ...
其實凑仔唔關職業事,最緊要係你投放幾多時間同愛心陪佢,有耐性同恒心,每日半個鐘教育已足夠影響佢

引用:我有時都真係唔係好識教我個仔仔…我本身有

原帖由 marlenekeng_ 於 15-01-06 發表
我有時都真係唔係好識教我個仔仔…我本身有份文員既工既…係平時收工又或者星期六日先可以陪到教到佢。可能 ...
我仔之前都係超驚陌生人同地方。之後我帶佢上有gym元素的playgroup學習群體生活同加強信心。好左好多。多d鼓勵讚賞都有用。媽媽加油呀。

回覆:我好似唔係好識教我個仔仔…

每天有人帶去公園玩便會好好多, 但如果係姐姐照顧就唔好la

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

首先呢,要知道內向和怕陌生人係唔同,亦唔係病,唔好擔心。

如果小朋友好少機會見陌生人,咁天生保護意識下,害怕好正常,只要慢慢陪佢去多D公園,同朋友D小朋友玩,從旁教導小朋友如何與別人相處,打招呼,玩,慢慢佢便會有信心走入人群。

如何天生內向,就尊重佢地天生的性格,當然可以照去公園玩,不過唔好逼佢同其仔人玩,內向小朋友會比較喜歡寧靜,咁咪每日俾佢有靜處時間睇書,玩泥膠,玩玩具,當佢心靈得到滿足就會好開心。佢地學習社交技巧要花多D時間,最緊要慢慢來,不要逼。

我都係在職媽媽,時間的確有限,不過我相信每日半小時專注陪小朋友,已經可以教到好多野,令佢好開心。加油吧!

比多D機會比佢同其他小朋友相處~ 鼓勵佢多D~