用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 你地仲會唔會幫仔女分配時間?
go

你地仲會唔會幫仔女分配時間?

我女中一,我已經冇幫佢分配時間,比佢話事。但宜家hea左好多仲成日挽手機,鬧過但乖左一陣又hea返。你地點幫仔女分配時間?有冇收手機?一日比幾奈佢挽手機?幾點訓?

要睇性格既,不能一概而論。

你可以同佢講比自由佢,但要搞掂功課考試,成績要達標,如做唔到就要承受結果,包括跟返時間表,限制用手機時間等等。

玩幾耐手機或幾點瞓其實好難控制,夜晚關左房門佢偷偷玩你都唔會知,除非你每晚收機啫,咁又會搞到關係好差啦!

我建議睇埋考試成績先,到時有成績表揸手再慢慢討論啦。

TwinWong    發表於 15-1-7 12:12
dsedse    發表於 15-1-7 10:50

試过朋友囡囡挽得太过份, 家長嬲到向啊囡面用錘打烂部手机,
然后買部超低能沒得上网, 只可打出打入電話比佢, 至能平息啊囡挽手机
家中電腦上密碼, 家長收工反去至开机比佢做网上功課
但我覺得家長唔好效法, 唔係个个啊囡都受

YuYuMother    發表於 15-1-7 12:56

其實我以前在囡囡小學時, 就要佢有早瞓習慣, 小學無得用電話同上网, 講定升中學只可比電話佢用, 比電話佢用之前講明瞓覺前半小時才可复WHATSAPP, 每日最迟十点半瞓, 平日有1个鈡上网睇劇,  早好功課可加半小时上网,  未做完功課不可上网, 測驗/考試最后一天自由做什么都可以, 如果挽机太过份/成績太差, 我會換回普通電話佢用(只可打出打入过种), 暫時無問題
不过係好睇小朋友性格去平衡掂改善, 要續步改, 唔可以一次过要求全改

回覆:你地仲會唔會幫仔女分配時間?

你的朋友女都OK,我朋友個仔收手機及禁上綢,發瘋,將房門打破,朋友怕咗佢,怕孩子想多咗,現放棄了,但帶佢看專業醫生。。。

brother4 發表於 15-1-7 12:48
你的朋友女都OK,我朋友個仔收手機及禁上綢,發瘋,將房門打破,朋友怕咗佢,怕孩子想多咗,現放棄了,但帶 ...
係, 始終女好教过仔

見到你們講的, 睇返我仔真係算控制到. 唔太過份, 但我同我老公都覺得佢玩得多, 係唔係我地2個有問題LE ?

引用:見到你們講的,+睇返我仔真係算控制到.+唔太

原帖由 qkhui 於 15-01-07 發表
見到你們講的, 睇返我仔真係算控制到. 唔太過份, 但我同我老公都覺得佢玩得多, 係唔係我地2個有問題LE ? ...
點玩得多?

TwinWong 發表於 15-1-7 12:35
其實我以前在囡囡小學時, 就要佢有早瞓習慣, 小學無得用電話同上网, 講定升中學只可比電話佢用, 比電話佢用 ...
大大吓!!  有些約法, 都逐漸被小小的小小的地衝破.  又想佢學曉自制, 更唔想吓吓"叮"住佢, 大家有ARGUE!!
總之, 男生大多數自律性較低.由其是, 男生唔到DEADLINE要交都唔願做的PROJECT, 永遠遇到很急切至做.  叫佢早些做, 又話好易, 已有大鋼, 一做就很快完成.  我: 咁快可以完成, 點解唔得閒做左先?? 係都要拖吓拖吓...... 囝: O 咀 (依然故我), "好似"空有成竹!!  我心想: 男生的漏漏氣氣, 惟有忍吓佢.
ANYWAY, 時間是要分配, 但不要太大期望, 可如期如願按足SCHEDULE囉.

黃巴士 發表於 15-1-7 14:16
大大吓!!  有些約法, 都逐漸被小小的小小的地衝破.  又想佢學曉自制, 更唔想吓吓"叮"住佢, 大家有ARGUE!!
...
係, 女仔早熟, 男仔調皮

黃巴士  無錯!! 男生定力差!!   發表於 15-1-7 14:27

引用:但講到玩電話呢家嘢,我都滾滾地。我仔小六

原帖由 KT0603 於 15-01-07 發表
但講到玩電話呢家嘢,我都滾滾地。我仔小六下學期才正式擁有智能電話,機不離手,打機居多。平常, ...
唔聽電話唔覆whatsapp唔可以接受喎! 我囡試過掛住睇ipad將電話放埋一邊無聽,之後我要佢喺ipad裝line, 睇緊書時可以彈出黎,唔會miss左。

引用:Quote:原帖由+KT0603+於+15-01-07+發表但講

引用:但講到玩電話呢家嘢,我都滾滾地。我仔小六

原帖由 KT0603 於 15-01-07 發表
但講到玩電話呢家嘢,我都滾滾地。我仔小六下學期才正式擁有智能電話,機不離手,打機居多。平常, ...
我女唔見咗電話,我詐死唔買比佢住,唔好出聲呀

引用:Quote:原帖由+KT0603+於+15-01-07+發表但講

KT0603 發表於 15-1-7 18:09
咪係,電話正式用途為通訊之用,唔係玩樂愉樂玩意。仲係中一生,又誇區返學,來回車程咁遠,要求定時報到都 ...
最嬲佢地玩失踨

我有提議佢如何分配時間玩和做功課. 因功課有時很多.  佢又做得慢.  考試前還忙得很.  但佢沒有回應, 又不會時時接受意見. 我講東佢講西.  都以玩和看電視行頭.

引用:Quote:KT0603+發表於+15-1-7+18:09+咪係,

TwinWong 發表於 15-1-7 12:52
係, 始終女好教过仔
我養個女,由細到大都難過教仔,真係一言難盡,有幾辛酸、幾苦只有自己知,做媽咪的唯有包容再包容。