用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行如果唔符合果間中學嘅要求,是否不要申請呢? ...
go

自行如果唔符合果間中學嘅要求,是否不要申請呢?

如中學要求3科成績要有A/B,但小朋友冇,是否不應再申請該校呢?

醒目開學勳章 王國長老

直資定津校先? 如果直資一試無妨丫, 最多SIDE左D心機時間, 但多個實戰經驗

如果是津校,

不達標,有可能連表都不收。-- 這個可能是最好的結果,至少沒浪費額度。

是津校。

王家爸爸  會浪費了一張自行表格。   發表於 15-1-6 14:14

王國會長

SK3 發表於 15-1-6 13:46
如中學要求3科成績要有A/B,但小朋友冇,是否不應再申請該校呢?
那間中學這樣寫死要求3科成績要有A/B?

王國會長

1010mum 發表於 15-1-6 13:56
如果是津校,

不達標,有可能連表都不收。-- 這個可能是最好的結果,至少沒浪費額度。 ...
應不會拒收, 收表通常係校務處收, 一般只檢查是否交足文件, 不會(也沒權)看是否符合要求.

瑩瑩老豆 發表於 15-1-6 14:06
應不會拒收, 收表通常係校務處收, 一般只檢查是否交足文件, 不會(也沒權)看是否符合要求.
...
相信一定不會拒收,但拒收反而是好事,至少不會浪費了一個自行的機會。

我有聽過拒收 - 是朋友的朋友,可信性無從查證。

原因不是成續,是操行。
學校要求要 B 以上,她的孩子多了個負號。
校務處即場退回不收。

回覆:自行如果唔符合果間中學嘅要求,是否不要申請呢?

自行的兩個位很寶貴的,如成績和操行未符合中學要求,不要浪費quota。

CFSS & SSGC

請問邊間學校咁苯淨係睇學校成績表收生?

退回咪好,唔駛晒quota.津校唔符合資格就唔好晒料.
[

sisimama 發表於 15-1-6 15:56
請問邊間學校咁苯淨係睇學校成績表收生?
或者唔係用來收生,係用來阻隔一些未達標的同學來報名。這種情形以往出現在叩門時比較多,因叩門時間非常緊迫,跟住又要註冊、考PreS1等等。

如果唔符合中學要求,何來面試機會??

引用:如中學要求3科成績要有A/B,但小朋友冇,是

原帖由 SK3 於 15-01-06 發表
我又咁睇,睇下你報咩學校同小朋友平時咩成績,如果平時唔差只係失手,又唔係超熱學校,可以一試,b1學校大部份都寫明成績要B以上,但我識人失手一科拎C都入倒,因為你唔止遞交一個學期成績表,不過都好䏲彩數。

最終沒有報那中學。

回覆 瑩瑩老豆 的帖子

黃X南

回覆 Charlotte_mom 的帖子

agree,直资可試,尤其是二線直資!我試过中文要求B,我儿得C,其他达要求,
ok入到!
不過,可能行情有变,
但我依然觉得一試无妨……
add oil
(sorry,補充:我的案例反而是叩門階段!不過,自行也報了2間津中,有机会面試,当多个面試实战机会啫!我一早打輸数,可是5做嘢,唔安落!)