用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 金文泰是band 1c 定band 2A?
樓主: 傑西
go

金文泰是band 1c 定band 2A?   [複製鏈接]

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 15-1-7 09:32
一年半年成績唔理想有乜出奇? 如果連續幾年都係咁就話有問題.

有D所謂神校連續幾年都唔敢公開DSE成績, 大 ...
可惜上年成績都麻麻。唔係話幫神校講說話,但稱得上神校嘅就唔單單睇成績,其他intangible assets好難衡量。。

王家爸爸    發表於 15-1-7 17:08

bobbob 發表於 15-1-7 11:42
可惜上年成績都麻麻。唔係話幫神校講說話,但稱得上神校嘅就唔單單睇成績,其他intangible assets好難衡量 ...
成績唔達標, 神校都幫唔到你入U啦!
唔通即刻去搵舊生會D人問有冇邊位舊間公司請人咩!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

回覆 CHKWAN 的帖子

一定不是band 2a.應該是band 1b.校風相當好.

回覆 CHKWAN 的帖子

民生: 1b鄧: 1b or 1c (都很多人爭,很難入)

CHKWAN  thx  發表於 15-1-7 16:43

回覆 connielam 的帖子

高主教 - 應是b1a, 因其小學是英文小學,教深一年, 故應多b1a生.

connielam 發表於 15-1-7 13:13

高主教 - 應是b1a, 因其小學是英文小學,教深一年, 故應多b1a生. ...
高主教無論收生質素同DsE成績點都唔係B1A,頂多B1尾

yekat169 發表於 15-1-7 13:40

高記係B1B-B1C,DSE 成績唔差

醒目開學勳章

yekat169 發表於 15-1-7 13:40

唔講唔覺,佢哋今年dse真係差咗唔少。。
如果淨睇今年DSE成績,3間應該唔差得遠。
Level 4 or above民生鄧肇堅高主教
Chinese  Language

38.2

35.1

34.6

English  Language

53.4

50.1

Liberal  Studies

56.6

52.3

43.3

Mathematics

77.9

66.7

57.7

Average

52.925

51.875

46.425

CHKWAN  thx  發表於 15-1-7 16:45

醒目開學勳章 王國長老

所以唔同人對唔同學校banding, 真係可以分別好大
亦真係好多人靠"感覺"去評分, 係, 選校可以睇好多方面, 但banding就指成績, 好straight forward, 校園大, 運動叻, 師資好, 名人多, 都應該同banding無關

wonglily    發表於 15-8-24 20:32
wonglily    發表於 15-8-24 20:31

happylogin 發表於 15-1-6 18:08
金文泰一定係Band 1啦
如果金文泰都叫Band1,咁皇仁是Band幾呢????

bobbob  即係咁,s級個range可以好大   發表於 15-1-7 16:22

Daddle 發表於 15-1-7 15:35

Band 1 都有分 1a, 1b, 1c

王家爸爸  坊間之分法,無須太認真   發表於 15-1-7 17:06
CFSS & SSGC

Daddle 發表於 15-1-7 15:35
皇仁一定係1A啦, 我個人認為金文泰係1c.

connielam 發表於 15-1-7 13:13

高主教 - 應是b1a, 因其小學是英文小學,教深一年, 故應多b1a生. ...
高主教前幾年成績應該是大約在B1C,去年DSE成績應該是大約在B1B,根據校長講話所言,言下之意(沒有直接講),她希望在她的任期內成為B1A。

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 15-1-7 17:04
高主教前幾年成績應該是大約在B1C,去年DSE成績應該是大約在B1B,根據校長講話所言,言下之意(沒有直接講 ...
佢舊年考得仲差過前年,距離band 1a仲有漫漫長路。
level 4  or above

Chinese  Language

48.1

34.6

English  Language

63.6

50.1

Liberal  Studies

49.6

43.3

Mathematics

62.5

57.7

4 major subj average

56.0

46.4

BAFS

60.6

38.5

Chemistry

56.9

Chinese  History

60.0

Economics

55.4

History

60.0

49.0

ICT

37.5

28.8

M1

62.5

M2

91.4

PE

50.0

67.3

Physics

57.8

51.0

Visual Arts

33.4

32.7

33222+

78.3

bobbob 發表於 15-1-7 17:31
嗱, 咩叫B1A無官方定義, 如果話33222超過60%就係B1A, 咁佢咪係B1A囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-1-7 17:49
嗱, 咩叫B1A無官方定義, 如果話33222超過60%就係B1A, 咁佢咪係B1A囉!
点解33222过60%就係band1a呀?33222又入唔到U,我覚得起碼要有九成先似d样。

bobbob  咁可能5隻手指數得晒  發表於 15-1-8 08:13

Yanamami 發表於 15-1-7 17:53
点解33222过60%就係band1a呀?33222又入唔到U,我覚得起碼要有九成先似d样。
我都話, 無官方定義, 咪各施各法囉. 好似人地D機構整果D甚麼學校排行榜咁之麻.
33222要九成咁就幣啦, QC都係話得85.5%

bobbob  so far我見spcc同鄧顯先過9成   發表於 15-1-8 08:14

bobbob 發表於 15-1-7 17:31
比較B1學校不能用 Level 4 成績,應比較5,5* 和 5**。
我說RC有B1B水平是基於:
5**:從2013年的61個上升至2014年年的73個,增長20%。
5*:從2013年的132個上升至2014年的165個,增長25%。

如果增長能夠持續下去,會在兩年內趕上港島區大部分B1A學校。

hkpapa852 發表於 15-1-7 17:58
我都話, 無官方定義, 咪各施各法囉. 好似人地D機構整果D甚麼學校排行榜咁之麻.
33222要九成咁就幣啦, QC都 ...
QC的5*率與RC相比,並不高太多。Reachable 的距離。
‹ 上一主題|下一主題