用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 金文泰是band 1c 定band 2A?
樓主: 傑西
go

金文泰是band 1c 定band 2A?   [複製鏈接]

yekat169 發表於 15-1-8 21:38
唔係第一志願, 說實話初頭派入去仔仔都有點抗拒, 佢英文一定唔係差, 但佢越讀越開心, 問佢仲轉唔轉, 佢好堅 ...

點解40人變2x人?其他人轉校?留校懶死唔走得唔得?

ernestchow 發表於 15-1-8 22:34
點解40人變2x人?其他人轉校?留校懶死唔走得唔得?

八十年代既事, 中四學期尾, 召哂半班同學家長, 一人一封推薦信...., 而家仲有無咁既事就不得而知,  仲有精英班

所以對官校印象平平, 讀名牌不一定開心, 家長有面子, 但細路跟唔上時都幾慘;  

要學校教到個個都係狀元就難者, 要趕走唔合格一定有辦法

yekat169 發表於 15-1-8 23:00
八十年代既事, 中四學期尾, 召哂半班同學家長, 一人一封推薦信...., 而家仲有無咁既事就不得而知,  仲有精 ...

什麽一人一封推薦信?

ernestchow 發表於 15-1-8 23:05
什麽一人一封推薦信? 如因成績唔好迫人走可以去教育局告佢喎

八十年代既事, 要走的是我同學...唔係精英班,  學校態度係半放棄, 待遇已差一截, 同學們都已滿肚怒氣, 其實今時今日d學校仲會唔會有呢d拿喳野

醒目開學勳章

yekat169 發表於 15-1-8 23:00
八十年代既事, 中四學期尾, 召哂半班同學家長, 一人一封推薦信...., 而家仲有無咁既事就不得而知,  仲有精 ...
F3定F4?當年應該仲係9年免費教育,F4唔係直升,我都聽聞過有學校會踢走半班人。

bobbob 發表於 15-1-8 23:27
F3定F4?當年應該仲係9年免費教育,F4唔係直升,我都聽聞過有學校會踢走半班人。 ...

但今時今日好多band one生都未必無驚無險到中六架

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2408448

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2475883

醒目開學勳章

ernestchow 發表於 15-1-8 23:33

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread ...
我無話唔會踢走人,不過今時今日踢走半班人你估駛唔駛向教育局解釋呢?

bobbob 發表於 15-1-8 23:27
F3定F4?當年應該仲係9年免費教育,F4唔係直升,我都聽聞過有學校會踢走半班人。 ...

F4, 我過陣時已無中三淘汰試, 其實由中二開始已陸續有人被踢走, 到中四時學期尾再嚟個大清洗

而家仲有邊幾間學校會攪呢d野?

yekat169 發表於 15-1-8 23:40
F4, 我過陣時已無中三淘汰試, 其實由中二開始已陸續有人被踢走, 到中四時學期尾再嚟個大清洗

而家仲有邊 ...

中三淘汰試唔知玩左两年定三年,你甘後生唔會係中三淘汰試個年代卦

醒目開學勳章

yekat169 發表於 15-1-8 23:40

而家仲有邊 ...
可能因為中三無得淘汰,所以中四先嚟個大清洗。咁間學校升U成績應該相當理想。

醒目開學勳章

ernestchow 發表於 15-1-8 23:50
中三淘汰試唔知玩左两年定三年,你甘後生唔會係中三淘汰試個年代卦
中三淘汰試響1981-1987年實施,佢響80年代讀中學,其實係有可能考過。

bobbob 發表於 15-1-8 23:53
中三淘汰試響1981-1987年實施,佢響80年代讀中學,其實係有可能考過。
我肯定無考過啦,我仲未老人癡呆

bobbob  我知,係解釋返俾佢聽啫   發表於 15-1-9 00:20

仲有會考年代,有d 學校要令A Level 成績好,趕走唔夠叻,但夠分嘅學生,好有辦法架。現在DSE 直接考大學,無得篩走唔夠叻嘅學生,但又要保住升U 率,一樣有佢地嘅方法。不過,未必會太大量。

ernestchow 發表於 15-1-8 23:33

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread ...
多謝你條link,真係發人心醒,應該要俾多D父母睇下

yekat169 發表於 15-1-9 00:18
多謝你條link,真係發人心醒,應該要俾多D父母睇下
係呀,個位家長的仔正正係band one 官校

ernestchow 發表於 15-1-9 00:30
係呀,個位家長的仔正正係band one 官校
我正諗緊而家半山紅磚官校校長正是來自屯官。。。

yekat169 發表於 15-1-8 22:06
讀中文大學就真係會全部用中文教?   香港什至內地都仍然係重英輕中
我無話過中大用中文教書喎!只不過現實係,不少專上學院依家似做生意多過辦教育,大量招收某國既學生,甚至連教學語言都遷就埋。
至於你話中國內地重英輕中?你瞭解實況嗎?當一個國家既法律,以及8成以上既商務文件,都只係接受中文,你又覺得係幾咁重視英文呀?

王家爸爸  紅頭文件全中文  發表於 15-1-9 09:21
王家爸爸  Agree  發表於 15-1-9 09:19
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 王家爸爸 的帖子

王家爸爸 紅頭文件全中文

你係中資機構做嫁? 連紅頭文件你都識?

王家爸爸    發表於 15-1-9 13:55
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-1-9 08:55
我無話過中大用中文教書喎!只不過現實係,不少專上學院依家似做生意多過辦教育,大量招收某國既學生,甚至 ...
好老實講,學好國語係應該,但中資機構高層會到香港人做咩,所以叠埋心學好英文博入外資機構好過啦

王家爸爸  Agree  發表於 15-1-9 13:55

yekat169 發表於 15-1-9 13:50
好老實講,學好國語係應該,但中資機構高層會到香港人做咩,所以叠埋心學好英文博入外資機構好過啦 ...
外資機構真正既高層, 你估又有幾多香港人可以做到...... 咪又係多數係外國空降落嚟為主;就算唔係, 佢地依家都prefer搵印度人多過香港人囉!
‹ 上一主題|下一主題