用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 金文泰是band 1c 定band 2A?
樓主: 傑西
go

金文泰是band 1c 定band 2A?   [複製鏈接]

醒目開學勳章

happylogin 發表於 15-1-8 12:00
究竟e+ DSE level 4, level 3係咩? 5**又係咩, 我地年代用A, B, C,D, E好計分好多. E+完全睇唔明係咩, 可以 ...

雖然考評局話唔可以直接compare AL 同 DSE grading,但都可以參考下呢度:
http://en.wikipedia.org/wiki/Hong_Kong_Diploma_of_Secondary_Education

醒目開學勳章

王家爸爸  高小比軒小好得多   發表於 4 小時前

why?我識人高小插軒小,但未聽過有人軒小插高小。

yekat169 發表於 15-1-8 13:19
我係廿幾年前校友,  老實講中中真係唔應該同英中混為一談, 中中就算上到大學全英教授時, 真係輸蝕好多, 讀 ...
極之同意!

bobbob 發表於 15-1-8 13:25
雖然考評局話唔可以直接compare AL 同 DSE grading,但都可以參考下呢度:
http://en.wikipedia.org/wiki/ ...
Level 4, 即係以前嘅D成縯績, 而Level 3係E.

happylogin 發表於 15-1-8 14:22
Level 4, 即係以前嘅D成縯績, 而Level 3係E.
禁数学同通識入U最低要起碼有level2,即係及格?Level2 定3先係及格?

引用:Quote:sum-yan+發表於+15-1-8+10:01+真有趣

原帖由 yekat169 於 15-01-08 發表
我係廿幾年前校友,  老實講中中真係唔應該同英中混為一談, 中中就算上到大學全英教授時, 真係輸蝕好多, 讀 ...
咁怪不得有說已成band two,咁band two 英中是否會更好?我自己心儀金文泰,但爸爸說怕中文中學英文差

傑西 發表於 15-1-8 15:08
咁怪不得有說已成band two,咁band two 英中是否會更好?我自己心儀金文泰,但爸爸說怕中文中學英文差

...
不過依家大學可能全普通話教授多過全英教授

王家爸爸  想起中大某物理系教授   發表於 15-1-8 15:42
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-1-8 15:18
完全同意你的看法

一個典型的例子:
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20140209/bkn-20140209194701467-0209_00822_001.html

Yanamami 發表於 15-1-8 14:40
禁数学同通識入U最低要起碼有level2,即係及格?Level2 定3先係及格?
雖然不能直接比較,但你可以大致這樣看:Level 5** 和 Level 5* 大約等於 A
Level 5 大約等於 B
Level 4 大約等於 C
Level 3 大約等於 D
Level 2 大約等於 E

Level 1 等於 Fail

bobbob 發表於 15-1-8 13:27
why?我識人高小插軒小,但未聽過有人軒小插高小。
高小B1生比例比較高。
其他小學(例如高小)插軒小可能因為看中軒小的QC位,但最終可能入維官(真實案例)。

醒目開學勳章 王國長老

王家爸爸 發表於 15-1-8 16:26
高小B1生比例比較高。
其他小學(例如高小)插軒小可能因為看中軒小的QC位,但最終可能入維官(真實案例) ...
我認同插軒小係睇中聯繫中學位, 可能插得班唔係都係過江龍嗎? 點解攪成咁.....

Charlotte_mom 發表於 15-1-8 16:29
我認同插軒小係睇中聯繫中學位, 可能插得班唔係都係過江龍嗎? 點解攪成咁.....
...
官校老師比較被動,如果學生面對問題(成長,情緒或學習等...),比較少主動提供協助。
所以讀官校有辣有唔辣。

wonglily  軒上,上年就有個很好學校教育輔導主任,不遏暑假後,就調職。  發表於 15-8-24 21:10

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 15-1-8 16:26
高小B1生比例比較高。
其他小學(例如高小)插軒小可能因為看中軒小的QC位,但最終可能入維官(真實案例) ...
你都識人高小插軒小?識嗰個最後入咗QC,咁高主教肯定無咁吸引。

王家爸爸  入咗QC或其他B1當然高興   發表於 15-1-8 16:55
王家爸爸  不是從高小入  發表於 15-1-8 16:54

yekat169 發表於 15-1-8 13:11
神童後來去左邊就唔知,  我心目中聖類斯同高主教差唔得幾遠

其實中西區,灣仔Band1A男都係皇仁, 英皇, 華 ...

你仔仔係第幾志願入聖類斯?第一志願KC?

點解個話題從東區的金文泰變成灣仔及中西區學校?
樓主一定睇到莫名其妙啦。

Yanamami  伸延閱讀  發表於 15-1-8 20:03

王家爸爸 發表於 15-1-8 15:48
雖然不能直接比較,但你可以大致這樣看:Level 5** 和 Level 5* 大約等於 A
Level 5 大約等於 B
Level 4 大 ...
但係Wiki 係咁寫.
HKDSE grade  HKCEE grade

5**                    A
5*                     B
5                      C
4                      D
3                      E
2                      F
1                      U

王家爸爸  wiki 資料有錯  發表於 15-1-9 08:58

happylogin 發表於 15-1-8 17:22
但係Wiki 係咁寫.
入U最基本係33222,禁無理由F都得㗎?

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:王家爸爸+發表於+15-1-8+15:48+雖然

原帖由 happylogin 於 15-01-08 發表
但係Wiki 係咁寫.
Wiki都好信?DSE 2係合格點可能係F?

王家爸爸  任何人都可以改 wiki 的資料   發表於 15-1-9 08:59

ernestchow 發表於 15-1-8 16:50
你仔仔係第幾志願入聖類斯?第一志願KC?
唔係第一志願, 說實話初頭派入去仔仔都有點抗拒, 佢英文一定唔係差, 但佢越讀越開心, 問佢仲轉唔轉, 佢好堅決話唔會

官校我都讀過, 我果陣時年代, 中四40幾人一班, 中五得番20幾人,  所以我唔係幾信果d學校公布學校咩入u率, 5**率

聖類斯由來到幾有良心, 唔會因為學生只係成績差, 怕拖低整體成績而趕你出校, 雖然低調, 但真係貫徹有教無類精神

hkpapa852 發表於 15-1-8 15:18

讀中文大學就真係會全部用中文教?   香港什至內地都仍然係重英輕中
‹ 上一主題|下一主題