用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 金文泰是band 1c 定band 2A?
樓主: 傑西
go

金文泰是band 1c 定band 2A?  

王家爸爸 發表於 15-1-7 20:52
QC的5*率與RC相比,並不高太多。Reachable 的距離。
即使成績Reachable,聲望恐怕係Inreachable

王家爸爸  提升聲望需要幾輩人的努力   發表於 15-1-8 09:21
王家爸爸  這點非常同意  發表於 15-1-8 09:19
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如果計5/5*/5** 的數目,又可能只集中精英班先有好成績,而且,學生數目多又有着數。所以,點計band 1a/b/c 真係好難講。坊間嘅排名,笑下好啦。
[

ernestchow 發表於 15-1-7 14:04
高記係B1B-B1C,DSE 成績唔差

所謂B1A當然係收番B1A學生, 以校網嚟計, 中西區,灣仔全級名列前茅有幾多會放高主教係第一位?

就算B1B都好懷疑, 事實實在有太多好學校

就算連佢直資小學頭十幾名都未必會揀番佢

點可以叫做B1A-B呀?

ernestchow  我話b1b-b1c呀  發表於 15-1-8 00:10

王家爸爸 發表於 15-1-7 20:48
比較B1學校不能用 Level 4 成績,應比較5,5* 和 5**。
我說RC有B1B水平是基於:
5**:從2013年的61個上升 ...

九十年代恆商夠譽為AL狀元搖籃, 無他既, 果陣時商科仲未盛行, 全港考商科得個二三千人, 剩係佢一間學院都包左三分一考生, 每年出產三四個AL狀元有咩出奇

放諸而家世代, 都仲有好多冷門科, 要攞5**難度無咁大

如果要再客觀嚟睇, 應該以入八大, 什至係入神科既比率嚟分高低

yekat169 發表於 15-1-7 23:26
所謂B1A當然係收番B1A學生, 以校網嚟計, 中西區,灣仔全級名列前茅有幾多會放高主教係第一位?

就算B1B都好 ...

其實高記原校升番的原校生好多係b1b,高小程度都好深,總比一般中西.灣仔 中游的小學b1b 程度高,還有我冇話過佢係b1a, 佢係b1b-b1c 啦,今年都有人入到法律和醫科,又唔係甘差呀

ernestchow 發表於 15-1-8 00:18
其實高記原校升番的原校生好多係b1b,高小程度都好深,總比一般中西.灣仔 中游的小學b1b 程度高,還有我冇話 ...

論名氣, 高小同華仁,St.Joe, 軒小已有點距離,   原校升上佔大部分, 因為無一間小學會全部係B1, 有60%B1學生已叫神校, 所以估計當中一定有唔少係B2, 所以我話B1B係好值得懷疑

教得好深唔代表小孩一定就好叻, 此校多年前催谷一位神童, 結果會考敗北而回, 其實拔苗助長唔係一件好事

王家爸爸  高小比軒小好得多   發表於 15-1-8 09:25

yekat169 發表於 15-1-8 00:34
論名氣, 高小同華仁,St.Joe, 軒小已有點距離,   原校升上佔大部分, 因為無一間小學會全部係B1, 有60%B1學 ...

我覺得b1b同b1c又唔係太大分別,此神童現在去左邊?又請問聖類斯係你心中係band 幾?

Yanamami 發表於 15-1-7 17:53
点解33222过60%就係band1a呀?33222又入唔到U,我覚得起碼要有九成先似d样。
bobbob  咁可能5隻手指數得晒

禁又唔止。根據khmama個list,都有1X間(SPCC,DGS,鄧顯,曾記,SMCC,HY,BPS,YWGS,荃官,張祝珊,保一,LW,董玉娣,聖馬可,安柱,藍田SP),仲有好多有8x差唔多近90%的學校。

醒目開學勳章

比較B1學校不能用 Level 4 成績,應比較5,5* 和 5**。
我無話淨用level 4 or above嘅成績嚟斷定banding,只不過係用嚟比較高主教呢2年嘅成績。
講返banding,首先,我唔覺得band 1a校只睇5**嘅數量,一來考生同報考科目嘅數量已經可以令個數字提高,二嚟可能只代表某小撮考生成績理想,其餘學生未如理想,試問spcc如果得7成人考到jupas入U資格仲算唔算神校?

另外與其講5**數量,倒不如用人均5**或各科目5**比率衡量學校水平,至低限度可以撇除咗考生人數多寡嘅因素。據觀察所得,一間學校如果對自己成績有信心,通常會列明level 5 or above成績,而唔係只列出 level 4甚至level 3嘅成績。

醒目開學勳章

Yanamami 發表於 15-1-8 08:27
bobbob  咁可能5隻手指數得晒

禁又唔止。根據khmama個list,都有1X間(SPCC,DGS,鄧顯,曾記,SMCC,HY, ...

個list響邊度有得睇?
除咗spcc,SMCC,鄧顯同曾記有講而且過9成,HYS,BPS,YWGS,CCS,st mark,保一,LW,董玉娣,SPLT都唔過9成,其餘嘅唔覺有提過個比率,當然有理由相信DGS會過。

Yanamami  置頂khmama有個post  發表於 15-1-8 08:56

bobbob 發表於 15-1-8 08:54
個list響邊度有得睇?
除咗spcc,SMCC,鄧顯同曾記有講而且過9成,HYS,BPS,YWGS,CCS,st mark,保一,L ...

Sorry。喺elbar個post。
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2264159&extra=page%3D1

bobbob  ic thx  發表於 15-1-8 12:57

Yanamami 發表於 15-1-8 08:57
Sorry。喺elbar個post。
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2264159&extra=page%3 ...
其實呢個係前年DSE既成績, 唔係舊年

Yanamami  知~~assume唔會差太太太遠吧。   發表於 15-1-8 09:14
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:金文泰是band 1c 定band 2A

真有趣
明明個題目是金文泰
睇落似係高主教

CFSS & SSGC

醒目開學勳章 王國長老

點解淨係數5*/5**增長, 而忽略4以上都普遍跌左, 太片面了吧
而且成績唔會按"增長率"去每年遞增呀, 咁計法過多幾年咪全部都5**

bobbob    發表於 15-1-8 12:58

bobbob 發表於 15-1-8 08:33
我無話淨用level 4 or above嘅成績嚟斷定banding,只不過係用嚟比較高主教呢2年嘅成績。
講返banding,首先 ...
究竟e+ DSE level 4, level 3係咩? 5**又係咩, 我地年代用A, B, C,D, E好計分好多. E+完全睇唔明係咩, 可以解釋一下比我知嗎?

Charlotte_mom 發表於 15-1-8 11:56
點解淨係數5*/5**增長, 而忽略4以上都普遍跌左, 太片面了吧
而且成績唔會按"增長率"去每年遞增呀, 咁計法過 ...

所以我覺得好似QC咁, 係用入到UGC學士學位比例比較均真.

就算33222有100%, 入UGC如果得30%, 都唔係咁得.

5*/5**多, 但集中係同一班人身上都係無乜意義.

bobbob 發表於 15-1-7 14:37
唔講唔覺,佢哋今年dse真係差咗唔少。。
如果淨睇今年DSE成績,3間應該唔差得遠。

有冇聖類斯呢?

醒目開學勳章

ernestchow 發表於 15-1-8 12:16
有冇聖類斯呢?
sls 好少資料,33222+ 60.92%,UGC funded degree around 20%,比起前3間係爭咗啲。

ernestchow 發表於 15-1-8 02:01
我覺得b1b同b1c又唔係太大分別,此神童現在去左邊?又請問聖類斯係你心中係band 幾? ...

神童後來去左邊就唔知,  我心目中聖類斯同高主教差唔得幾遠

其實中西區,灣仔Band1A男都係皇仁, 英皇, 華仁, St, Joe,B1B好多寧願揀鄧肇堅;  剩番高主教,聖類斯已經係次選;  

聖類斯收生都好局限, 自己私小人數已唔多, 但大部分走去讀聖保羅,  唔似高主教有自己私小塾底

但聖類斯都有好處, 一地方大, 二學校校友支援充足,  三管理層上下有心攪好番佢,  論成績都偶有佳作, 有條件地區中學爆冷出狀元;  希望地鐵通車多d好學生入去讀

其實老師質素已平均左, 考得好唔好真係睇學生自己,

sum-yan 發表於 15-1-8 10:01
真有趣
明明個題目是金文泰
睇落似係高主教

我係廿幾年前校友,  老實講中中真係唔應該同英中混為一談, 中中就算上到大學全英教授時, 真係輸蝕好多, 讀得好辛苦