用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 小西灣嶺南 / 杏花聖道明 / 上書房 請問點揀? ...
go

小西灣嶺南 / 杏花聖道明 / 上書房 請問點揀?

如題

冬日勳章

回覆 HahaJ 的帖子

我都有呢3間OFFER,我都想知~

回覆:小西灣嶺南 / 杏花聖道明 / 上書房 請問點揀?

聖道明,上書房我都好鍾意,不過上書房英文應該好d, 教letterland phonics,所以我應該選上書房

引用:回覆+HahaJ+的帖子 我都有呢3間OFFER,我都

原帖由 muimui120 於 15-01-06 發表

我都有呢3間OFFER,我都想知~
咁你最大機會揀邊間?

冬日勳章

上書房,因為聖道明已放左位。。。

求教, 我小朋友今年都要報, 想知哩3間有咩好同唔好, 請賜教

引用:上書房,因為聖道明已放左位。。。

咁請問佢派小學如何?

冬日勳章

咁你暫時選邊間?

回覆:muimui120 的帖子

我放棄左上書房,揀左聖道明,校舍大超過一倍,環境好好多,想囡囡返校玩得開心D。

回覆:hoblythe 的帖子

我自己in左上書房&聖道明, 2間比較雖然上書房新d學術d咁, 但聖道明比我印象好好, d老師好nice好有耐性, 所以我揀聖道明

其實聖道明環境真係幾好,但上書既配套(語環,小班)都好吸引

有無人會揀嶺南?上書房的語境真係好吸引,但小朋友讀緊嶺南好開心,老師又好好,如轉去上書房又要適應過…

回覆 Irenecys 的帖子

但嶺南N和幼稚園的校舍都唔同地方, 老師又唔係果班, 小朋友如果升返嶺南幼稚園都一樣要適應過, 所以我個人認為反正都要重新適應, 不如以師資/ 學校理念 / 學術/距離等等方面考慮選擇邊間幼稚園比較好...

嶺南n喺地下k喺一樓,同一座校舍喎......

引用:嶺南n喺地下k喺一樓,同一座校舍喎...... +

原帖由 Jupiter 於 15-01-15 發表
嶺南n喺地下k喺一樓,同一座校舍喎......
Exactly. 同埋間中活動也會到幼稚園部,所以應無需再適應。

有去幼稚園部活動咩? 我小朋友現在都讀緊嶺南N, 我又冇聽過老師講過喎!  

引用:有去幼稚園部活動咩?+我小朋友現在都讀緊嶺

原帖由 大太太 於 15-01-16 發表
有去幼稚園部活動咩? 我小朋友現在都讀緊嶺南N, 我又冇聽過老師講過喎!
我意思指聖誕節前的慶祝/同樂日活動/彩排,家教會活動等。雖然上堂是分開上,但可能習慣了幼兒園的老師,仔仔in嶺南幼稚園當日對著相同制服的幼稚園老師和校園、課室佈局一d都唔感陌生,還有有恃無恐亂咁講嘢,所以我估佢應該讀返就唔會有適應問題。唔知去第二間起初會否唔適應…

我囝n升k完全冇問題。日日返學經過樓下都見到以前老師,校長,門口叔叔,仲識講呢度係幼兒園,我而家返幼稚園了。如果樓上樓下都驚唔適應,會不會太過保護了?我唔想佢做港孩囉,我最想佢年年唔同老師同學,訓練佢適應力。