用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果直資收左
go

如果直資收左

請問如果依家已經有直資收左, 仲可唔可以報自行架?

可以吾使報,因為你已經簽左承諾書,放棄自行和统一派位,不過,你可以照入表去一D簡人in既學校,睇吓以個學生的成績,有冇得in, 有既未當去見識吓,羅吓經驗,冇得見即系話間學校走漏眼

醒目開學勳章 王國長老

政府派位要到7月至知結果, 換句話說, 所有7月之前公佈的直資你都唔可以留位, 所以只能2揀1, 一係報直資, 一係報政府, 否則收左你都只有lor lor luen

唔好意思, 唔係太明, 簡單d講, 如果我依家已經接受左一間直資既offer, 仲可唔可以入form報自行?

可以報, 亦可以考. 不過當這兩間自行如收你個小朋友, 通報給教育局時, 教育局便會CHECK 下你有沒有"直資"收你, 你如有直資OFFER, 那便沒有機會了.

到時唔要直資offer可以嗎?

醒目開學勳章 王國長老

政府派位係要到2015年7月至會一次過知道結果(自行及統一都好, 一次過), 所以如果你要知結果, 所有直資你都唔可以註冊
一但註冊直資, 就等於即時放棄政府派位

學校老師無解釋過升中流程嗎?

咁不如唔好讀直資, 出去派位算啦
我知道可以去直資道取消註冊, 羅番之個小六資料表正本, 但唔知要幾耐呢!
你只有2個選擇, 一系讀直資, 一系派位, 簡派位你系唔可以接受任何一個直資offer, 即系話就算直資收左都唔可以註冊

所以, 唔系真系想讀就唔好報直資, 比個機會比真正想讀既人, 同埋唔好唸住派位後去叩門, 就算間直資比人叩門, 而之前收左你唔讀, 我系學校都唔會優先考慮呢個學生啦啦!

回覆 Lovelybbs 的帖子

你係唔會知自行有沒有收你的!  如你接受了直資先, 你就要去留位, 那你就在"教育局"方面, 你已沒有自行和大抽獎的機會了, 如你是BAND 1 生, 就多了一個BAND 1 位給其他同學了. 因為你已拿了入場劵, 可以呈分三去旅行了!

anna59    發表於 15-1-6 13:50

醒目開學勳章

回覆:如果直資收左

有人直資收左, 照報自行及面試, 放榜後去自行的學校叩門, 博當初自行時表現出色, 有機會叩到, 有直資揸手又有機會入到官/津校

醒目開學勳章 王國長老

anna59 發表於 15-1-6 13:42
所以, 唔系真系想讀就唔好報直資, 比個機會比真正想讀既人, 同埋唔好唸住派位後去叩門, 就算間直資比人叩門 ...
除非企硬唔會讀, 純粹當俾小小錢去拎個面試經驗, 咁都OK嘅

明白了, 唔該晒

3b, 咁果個人結果去讀政府定直資?

我知好多人去 in 直資當去見多2份工, 比幾十蚊好過報面試班

moniquechoy  AGREE X 2. 我都係  發表於 15-1-6 13:57

若果到七月放磅後才去叩直資門,成功個案多嗎?

醒目開學勳章 王國長老

咁睇供求lor, 如果小朋友夠料, 就算龍頭學校都笑住收, 如果唔係.....睇下對手如何喇

引用:回覆+Lovelybbs+的帖子 你係唔會知自行有

原帖由 moniquechoy 於 15-01-06 發表
回覆 Lovelybbs 的帖子

你係唔會知自行有沒有收你的!  如你接受了直資先, 你就要去留位, 那你就在"教育局" ...
呈分三去旅行?唔會真係有人會咁做呱

引用:Quote:原帖由+moniquechoy+於+15-01-06+發

原帖由 beetle 於 15-01-06 發表
呈分三去旅行?唔會真係有人會咁做呱
直資收咗咪唔駛煩呈3

真架! 人家讀到死死下, 佢地之前佢去旅行, 係咁讀兩讀. 星期六, 日仲去睇戲行街!