用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 優才書院家長交流區
樓主: onepigmum
go

優才書院家長交流區  

回覆:kc1016 的帖子

朋友個仔今年叩門讀中一,聽說他讀得輕鬆開心,功課量少,小班教學,師生比例少,所以老師較容易照顧學生都。

引用:朋友個仔今年叩門讀中一,聽說他讀得輕鬆開

原帖由 haomama42 於 15-11-23 發表
朋友個仔今年叩門讀中一,聽說他讀得輕鬆開心,功課量少,小班教學,師生比例少,所以老師較容易照顧學生都 ...
謝謝你的意見,請問除了學費外,還有其他雜費嗎?

回覆:kc1016 的帖子

暫時無收過什麼雜費

引用:暫時無收過什麼雜費 +

原帖由 haomama42 於 15-11-23 發表
暫時無收過什麼雜費
sorry, 請問interview會用咩語言,咩形式和咩問題呢?

kc1016 發表於 15-11-23 12:02
謝謝你的意見,請問除了學費外,還有其他雜費嗎?
Elective day, Talent Class和Clubs & Interest Groups會收材料費,不同項目不同收費,由幾十至幾百一年。我阿仔今年三樣加埋$700,因為Fimo(低溫泥)比較貴

kc1016 發表於 15-11-23 13:44
sorry, 請問interview會用咩語言,咩形式和咩問題呢?
阿仔從優小直上,Interview好簡單,可能無乜參考價值。

家長加小朋友 vs 一位老師,中文普通對話,唔夠十分鐘。

收咗要上四堂家長課(本校和外校新生家長一齊上)。另外,外校新生收咗會有幾堂補課,因為優小六年級已經教緊部分中學課程。

引用:Quote:kc1016+發表於+15-11-23+13:44+sorry

原帖由 iamderek 於 15-11-23 發表
阿仔從優小直上,Interview好簡單,可能無乜參考價值。

家長加小朋友 vs 一位老師,中文普通對話,唔夠十 ...
多謝你有用的資料

引用:Quote:kc1016+發表於+15-11-23+13:44+sorry

原帖由 iamderek 於 15-11-23 發表

家長加小朋友 vs 一位老師,中文普通對話,唔夠十 ...
想請教一下,你小朋友而加讀了幾個月,優才除了功課量少和多活動外,仲有咩係你鍾意和欣賞的?另老師懷愛小朋友嗎?謝謝!

kc1016 發表於 15-12-16 22:17
想請教一下,你小朋友而加讀了幾個月,優才除了功課量少和多活動外,仲有咩係你鍾意和欣賞的?另老師懷愛小 ...
小兒在優小讀咗六年,優中讀咗三個幾月,只接觸過兩位班主任(G7是雙班主任)。從家長日的對話,還有迎新營和旅行的分享,暫時覺得班主任也很關愛學生,感覺他們的關係比較像朋友,和小學時班主任比較像姐姐照顧弟妹不同。

我最鍾意優才的地方,就是they deliver what they said they would(優小肯定係,優中暫時都係)。你在新生家長課那四堂聽到什麼,學校真的這樣實行。例如你會聽到校長坦白同你講,初中係喜悅,俾時間你發展學業以外的興趣和才能,但去到高中,為咗考公開試入大學,一定要谷,一定要專心讀書。家長用幾小時的時間,了解小朋友未來六年的學習過程,我自己覺得超值。適合就入讀,唔適合咪再揾其他學校。

引用:入8+大機會率不錯

原帖由 ericby 於 15-03-21 發表
入8 大機會率不錯
請問有無入大學率數字提供,如入3大或8大?謝謝!

回覆:優才書院家長交流區

請問一般G7, G8要補習嗎?

Siumingmama 發表於 15-12-30 17:48
請問一般G7, G8要補習嗎?
以我所知,G7, G8唔多人出去補習,而我知道有補習的兩位同學,都只是一星期一次的全科補習。

學校一向強調初中係喜悅,如果成績真係唔理想,有課後補底班。

引用:Quote:Siumingmama+發表於+15-12-30+17:48+

原帖由 iamderek 於 16-01-05 發表
以我所知,G7, G8唔多人出去補習,而我知道有補習的兩位同學,都只是一星期一次的全科補習。

學校一向強調 ...
Thank you

引用:Quote:Siumingmama+發表於+15-12-30+17:48+

原帖由 iamderek 於 16-01-05 發表

學校一向強調 ...
想問下點解優中一至中三無通識,中四先有咪會讀得好辛苦?

kc1016 發表於 16-1-13 10:43
想問下點解優中一至中三無通識,中四先有咪會讀得好辛苦?

上年家長課老師有解釋,如果今年無特別講的話,你可以問。以我所理解的原因是:
(1)DSE通識唔係考factual,係考分析。初中生缺乏基本知識,太早教只係死背,而且中一你背完的時事分析,中六考試的時候都未必適用
(2)讀中史,Geog,I.S.的時候,會加入要求分析的題目。例如你覺得旅遊業為香港帶來好處多還是壞處多,請說明原因;井田制度對XXXX的影響是好還是壞。因為課文已經提供了大量背景資料,學生較為容易掌握。
(3)好似定期有時事問答比賽,唔知詳情,只知有日阿仔好開心咁話佢攞第三,開心係因為這是和高年級一齊比賽。(這招小學部常常用,寓學習於娛樂,估唔到中學部都有)

溫馨提示:2016年7月12日準G7考Pre-S1,8月18號就開學,如果安排旅行請留意。

引用:溫馨提示:2016年7月12日準G7考Pre-S1,8月

原帖由 iamderek 於 16-01-13 發表
溫馨提示:2016年7月12日準G7考Pre-S1,8月18號就開學,如果安排旅行請留意。
Thank you Iamderek 8月18日開學真係好早。係G7 定係全校同一天呢?

Siumingmama 發表於 16-1-14 09:58
係G7 定係全校同一天呢?
全校(G12除外)。G12仲早,8月1號已經開學

引用:Quote:Siumingmama+發表於+16-1-14+09:58+

原帖由 iamderek 於 16-01-14 發表
全校(G12除外)。G12仲早,8月1號已經開學
多謝你的資料iamderek. 其實優才這方面好似international school 他們有很多8月中已開課

請問有無人知有無保姆車會去優才?