用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 優才書院家長交流區
樓主: onepigmum
go

優才書院家長交流區  

vicky719 發表於 16-6-18 22:02
請問有無人知有無保姆車會去優才?
中學部應該全部自己返學,無保姆車。

不知為何本年度把音樂會及才華班表演合併. 以往是免費欣賞的, 由於我兩個孩子都喜歡音樂及有份表演, 所以我每年都有出席. 今年卻要收費, 所以不出席.
我雖然對於收費問題有少許不滿, 但最大問題是兩個孩子今年對學校的音樂發展有很多不滿的地方.

引用:Quote:kc1016+發表於+15-11-23+13:44+sorry

原帖由 iamderek 於 15-11-23 發表
阿仔從優小直上,Interview好簡單,可能無乜參考價值。

家長加小朋友 vs 一位老師,中文普通對話,唔夠十 ...
請問優才小學有幾多升優中,如不升優中,會去邊和什麼原因走?另優中同學係唔係大部份升本地大學?如在外地升大學,考得好唔好?🙏🙏

回覆 iamadc 的帖子

2014-2015年度G6四班有81人,有11個沒有繼續升讀優中,幾個去咗HYS,亦有人去DGS、BPS、HKBUAS,其餘唔清楚。

升大學資料可參考有冇關於優才(楊殷有娣)書院資料

回覆:優才書院家長交流區

想請問高中選科怎樣?是按總成績名次作選科先後次序?還是按學生強科興趣作選擇?還是可以理想自由配搭呢?

iamderek 發表於 16-7-9 10:05
回覆 iamadc 的帖子

2014-2015年度G6四班有81人,有11個沒有繼續升讀優中,幾個去咗HYS,亦有人去DGS、BPS ...

只有81人,那中途也流失了好幾位同學,而小學以小班來說也不錯。

bkneon0088 發表於 16-10-21 19:48
想請問高中選科怎樣?是按總成績名次作選科先後次序?還是按學生強科興趣作選擇?還是可以理想自由配搭呢?
高中選科好難解釋,基本上可以話從11個組合中選擇。
1.文科班必讀Econ & Geog
2.理科班必讀Chem
3.Chem, Geog, Bio, Econ文理科班都可以揀
4.讀Phy, M2只限理科班
5.讀中國文學或中史只限文科班

會睇G9各科成績和學生興趣,例如G9 Chem唔合格,未必可以讀理科班。

下學年應該會開IBDP,唔清楚會有什麼影響。

引用:Quote:bkneon0088+發表於+16-10-21+19:48+

原帖由 iamderek 於 16-10-25 發表
高中選科好難解釋,基本上可以話從11個組合中選擇。
1.文科班必讀Econ & Geog
2.理科班必讀Chem
是否己定下年開IBDP ?

assado 發表於 16-10-26 15:20
是否己定下年開IBDP ?
已經成為IB Candidate School,但仲要等下年向IB request for authorization,同埋要睇今年G9有幾多學生會選擇讀IBDP。

如果兩樣都ok,下學年G10會有啲學生唔讀NSS,轉讀校本課程準備IBDP,到2018-19學年正式開始IBDP。

回覆:優才書院家長交流區

學校有中英文辨論隊嗎?

iamderek  唔清楚  發表於 16-11-6 16:16

乜優小唔係直上優中咩?要interview架?

我一心係想搵一條龍升中唔使煩架!

回覆 BCoLick 的帖子

優小升優中嘅interview好hea,基本上符合升中要求嘅都一定收。

iamderek 發表於 16-11-6 16:18
回覆 BCoLick 的帖子

優小升優中嘅interview好hea,基本上符合升中要求嘅都一定收。

Thanks!!

Hi! 我仔仔是2017-2018 中一外來生。留意到優才DSE成績不錯,活動多又強調愉快,想請教優才是如何做到呢?

衹要不強唂成績,孩子就會愉快啦!

請問外來申請interview  一般要幾多時間, 因為有之後的活動唔知要不要改時間.  

回覆 iamderek 的帖子

請教一下關於選科。如果各理科成績都合格,是否就可以順利選讀理科,還是有名額限制,要競爭?成績好的才可以讀?理科學生大概有多少人?
另外想請問,見到優才今年DSE的必修數學拿5分是21.9%,比其他理科(包括M1,M2)拿5分的%低很多,如物理78.3%,生物72.2%,化學69.2%,M1M2甚至88.9%。為什麼會有此現象?可否理解成,讀理科的同學有相當一部份也讀唔好必修數學,他們可能是選修生物化學?是否這原因呢?

想請問下你覺得學校的中英文教學,有令小朋友的水平提升嗎?見到理科好強,但四科主科比較弱,又有點擔心?

不好意思,問題太多。謝謝!

請問每年中一大約收多少校外生?

小黃豆B 發表於 17-12-14 21:59
請問每年中一大約收多少校外生?
其實可以推算出來,近三年優中也有五班G7,每班24-26人,總約125人,而每年大約九成優小G6會直升優中。根據校務報告,16-17年G5有113人,估計約100人會在18-19年直升,即下年收校外生大約25人。