用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2012年5月B 可否遲一年再報K1呢?
go

2012年5月B 可否遲一年再報K1呢?

如日

回覆:2012年5月B 可否遲一年再報K1呢?

如題先啱

不可能吧,變了超超大B,好多幼稚園收生都有個年齡range,超大5月一定出左個range,而且上小學時冇左適齡分

引用:如題先啱 +

原帖由 siufeifei 於 15-01-06 發表
如題先啱
有無咩好特別原因有甘嘅決定?因為如果我係個b,讀k時唔識,但上到小中學都會唔開心,老人甘多

再遲已經唔係適齡入學啦。
名乎其實輸在起跑線。
何必為左所謂嘅名幼而犧牲小朋友學習嘅權利呢!?
大把讀所謂名幼嘅小朋友直/私小全軍覆沒,也有好多讀普通學卷幼稚園嘅小朋友升上津小名列前茅。幼稚園只係十幾廿年讀書生涯嘅起點!

megumiyu 發表於 15-1-6 09:47
再遲已經唔係適齡入學啦。
名乎其實輸在起跑線。
何必為左所謂嘅名幼而犧牲小朋友學習嘅權利呢!?
同意

5月b已經算當年的大b, 冇乜可能仲打算遲一年做超超超超大b。就算你可能唔需要那個適齡分,都要小心學校以為小朋友有發展問題先會延後入學。

我係幫朋友問的,佢個B無offer 所以考慮比佢遲一年,其實我都覺得有問題