用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 註冊左DGS,還可以進參加統一派位嗎?
go

註冊左DGS,還可以進參加統一派位嗎?

如果註冊左DGS,還可以進參加統一派位嗎?

回覆:註冊左DGS,還可以進參加統一派位嗎?

醒目開學勳章

yes, you can.

你等於問:「住緊『擎天半島』,還可以抽居屋嗎?」

回覆 lauwingtai 的帖子

可以

雖然好曬, 但都係一個valid question.
如住係12區, 以就近上學同平學費考量, 的確要想抽學校如Marymount.

政策每年可以有變, 不宜以學位為代價盡信網上意見
反正巳注册, 何不直接查詢學校有關事宜?

引用:如果註冊左DGS,還可以進參加統一派位嗎? +

原帖由 Chs0326 於 15-01-06 發表
如果註冊左DGS,還可以進參加統一派位嗎?
一係你有細佬妹跟尾。咁我唔怪你。好多人都係咁。但如只是一個女兒。我會很好奇點解仲要咁多心得一想二呢?因為想唔洗錢讀名校嗎?因為來自普通家庭怕付擔唔起?如係呢點我都唔怪你。只怕有些人咩都爭左先,唔爭唔舒服

回覆 lauwingtai 的帖子

可以抽。
咁你吾好咁講,津小都好多好學校,吾係居屋。

有妹跟尾,又有錢銀考慮,吾讀dgs,去st mary,maryknoll...吾出奇ga。

這個問題好正常,有乜問題?

如有妹跟尾,DGJS 不是直入吧。問這個問題好正常。

收入不是太充裕,錢銀方面只是borderline應付到,如有好津校offer就慳一筆選名津,讓家庭經濟寬鬆點,又有什麼問題?

我朋友剛最近跟我傾訴,說佢老細很有錢,仲有2間樓收租,而佢女女亦港大畢業社會做了三年多,可謂生活無憂,但佢問我朋友最新嗰d居屋入息上限幾多,因為息口低, 佢想用女女個名抽,代數年後可以轉手賣比綠表人士赚一筆唔駛補地價,其實佢又無錯, 息口太低只是想找物業保值, 而且居民本小, 不過真是苦了真心有需要熱鈉锅上螞蟻人士

可以抽, DGJS係私校, 每個人都有權利比小朋友參加抽獎, 大家又唔好咁講.
反而我認為樓主可確切去考慮一下, 有邊間津小你抽到係會放棄DGJS, 如果冇, 我覺得唔洗花人力時間去做野囉.

williskg  you are right  發表於 15-1-6 20:46

引用:+本帖最後由+GCG+於+15-1-6+11:05+編輯+\

去年可以;至於今年,建議你打去問問。

GCG 發表於 15-1-6 10:59

我朋友剛最近跟我傾訴,說佢老細很有錢,仲有2間樓收租,而佢女女亦剛港大畢業,可謂生活無憂,佢問我朋友 ...

放心,白表一人住戶都會排到在所有申請人的最後位置,真係難過中六合彩!

http://hos.housingauthority.gov.hk/mini-site/hos2014/common/pdf/application-form/application_guide_wf_c.pdf
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

其實只是一個普通問題,不需要對提問者的背景猜想太多,想幫忙能幫忙的就答。

Charlotte_mom    發表於 15-1-6 12:34

引用:收入不是太充裕,錢銀方面只是borderline應

冰封了兩年零八個月再重出江湖,果然不同凡響,讚!
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

我都覺得樓主動機係哂命多,若真心求助又怎會到現在或一開始都不把背景或苦衷說明呢?