用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學卷vs冇學卷
樓主: smallpeachbb
go

學卷vs冇學卷 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+靚媽iris+於+15-01-28+發表唔

原帖由 pizzaheidi 於 15-01-29 發表
支持你丫!呢個 post 開左無耐時,我都屬於少人認同的,但我覺得vs, 點解不能發表意見都會有甘多迴響呢?我 ...
支持你丫!呢個 post 開左無耐時,我都屬於少人認同的,但我覺得vs, 點解不能發表意見都會有甘多迴響呢?我和你一樣信早教!但就被人認為谷,其實好無奈!老實講, 我覺得切合小朋友實際需要同性格及能力方面去選校最恰當!如果小朋友有能力同好學,選間英藝去打打底有乜壞?起碼升小學術上應付到,可以慢慢適應添!我識一個小朋友細 b 讀英藝好 enjoy , 好吸收又無跟唔上,學校課程同活動都非常豐富,好 happy ! 反而如果小朋友對學術無興趣,一教就走或健忘,甘就梗係去讀 d 村校啦,一般程度的學術唔會令小朋友抗距,又以玩為主和羣體學習為主!講真丫,小朋友主動學習係好重要咖,如果佢覺得辛苦,你估佢仲背到千字文咩?佢能朗朗上囗已經代表佢唔辛苦啦,佢唔學你點都迫佢唔到咖!我贊成比小朋友認識多 d , 因為香港就係甘,成日叫唔好谷,但叩門小學咪又係偏向收私幼學生?!

引用:Quote:原帖由+choichoibb2011+於+15-01-28+

原帖由 靚媽iris 於 15-01-28 發表
最大個問題我覺得唔係學卷同唔學卷嘅分別!對我而言,首要嘅係學校嘅教學方針同理念係咪適合小朋友同家長可 ...
有些現像經常遇到!聲稱唔谷小朋友嘅家長,佢地比小朋友返happy school 跟住又放學去學幾樣野,時間表密質質,其實咪即係覺得 happy school 達唔到學術上要求而外補!真係唔明點解讀非學卷無外補就會比人話谷,小朋友唔使學甘深學術!

回覆:學卷vs冇學卷

真的多謝你們的意見

引用:Quote:原帖由+Rabe1013+於+15-01-07+發表我

引用:有位九龍塘的學卷幼稚園校長,在迎新講座時

原帖由 lauwingtai 於 15-01-06 發表
有位九龍塘的學卷幼稚園校長,在迎新講座時說過:「我們學校會一直使用學卷,或一直使用政府津貼,不會因學 ...

1516中...

我囡囡將會讀有學卷的龍校。我們選學校不太在意是否有學卷, 著重校風、德育、小朋友是否開心上學。

引用:我囡囡將會讀有學卷的龍校。我們選學校不太

原帖由 YY_2011 於 15-01-30 發表
我囡囡將會讀有學卷的龍校。我們選學校不太在意是否有學卷, 著重校風、德育、小朋友是否開心上學。

...
可否説那間龍校?

引用:我贊成因才及財選校,看家中財政,因應孩子

原帖由 s.andp 於 15-01-30 發表
我贊成因才及財選校,看家中財政,因應孩子能力,不要人云亦云。
有學卷唔代表一定happy 同唔谷,不過我估為數唔多,冇學卷唔一定唔happy同谷,每個家長要求唔同,最緊要了解返間學校,我同意要諗才同財,因才施教,以財選校,好似我朋友個女,佢真係唔適合好活動教學嘅模式,所以即使身在名幼都唔開心,成日扭唔想返學,佢家姐就返得好地地!我覺得谷又好,唔谷都好,最緊要小朋友適應到個教學模式,開開心心就ok,如果唔係咁細個,唔開心地返三年學有乜謂呢?

引用:Quote:原帖由+YY_2011+於+15-01-30+發表我

原帖由 smallpeachbb 於 15-01-30 發表
可否説那間龍校?
港島女龍校。

引用:我贊成因才及財選校,看家中財政,因應孩子

原帖由 s.andp 於 15-01-30 發表
我贊成因才及財選校,看家中財政,因應孩子能力,不要人云亦云。
Can't agree more

引用:Quote:原帖由+s.andp+於+15-01-30+發表我贊

原帖由 feifei_baby 於 15-01-30 發表
有學卷唔代表一定happy 同唔谷,不過我估為數唔多,冇學卷唔一定唔happy同谷,每個家長要求唔同,最緊要了 ...
同意你講呀..
讀得開心自然鐘意返學..
鐘意返學就有心機學野...其實真係一個循環..
仲有..經濟方面..如果搵到就無所謂啦..如下下要就住洗就唔好喇..無謂影響正常生活..
小朋友都會feel到架

‹ 上一主題|下一主題