用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學卷vs冇學卷
樓主: smallpeachbb
go

學卷vs冇學卷

家長們揀學券冇學券,或者衡量幼稚園深唔深,好多時都係睇佢個英文水平同語境,但回歸問題既起點,點解咁迫切需要小朋友學兩文三語?

我地生活响一個中文為主的地方,日日講中文,都唔會出口成文,落筆成詩。
同理,就算响一間英文好既學校,都只係TRAIN到小朋友聽講英文既能力,但理解同書寫唔一定TRAIN到的。
況且英文學得好好,但係中文唔得,响香港生活一樣好大問題。

我覺得課程深淺同語境真係唔重要,最重要係可以令小朋友喜愛學習同德育培訓。同埋唔好把教育既責任完全交俾學校同補習社,父母先係最重要既啟蒙。

所以揀有冇學券,純粹係睇經濟能力是否可負擔。學校既理念是否同父母一致先係最終考量。

karinawong1031 發表於 15-1-28 11:10
家長們揀學券冇學券,或者衡量幼稚園深唔深,好多時都係睇佢個英文水平同語境,但回歸問題既起點,點解咁迫切需要小朋友學兩文三語?

我地生活响一個中文為主的地方,日日講中文,都唔會出口成文,落筆成詩。
同理,就算响一間英文好既學校,都只係TRAIN到小朋友聽講英文既能力,但理解同書寫唔一定TRAIN到的。
況且英文學得好好,但係中文唔得,响香港生活一樣好大問題。

我覺得課程深淺同語境真係唔重要,最重要係可以令小朋友喜愛學習同德育培訓。同埋唔好把教育既責任完全交俾學校同補習社,父母先係最重要既啟蒙。

所以揀有冇學券,純粹係睇經濟能力是否可負擔。學校既理念是否同父母一致先係最終考量。
Agree !

popomama2012 發表於 15-1-7 09:50
學卷!
1)如果生多過1個,讀無學卷等於揹層樓;
2)這是交税的福利;

#4 有保留﹐
係個別學校的問題。

pizzaheidi 發表於 15-1-7 16:48
同意!唔係好易先捱到四五年級睇下有無轉機!加上打好個底,日後點差都總有個底!但如果無底,又懶,又蠢, ...
100% agree!!!相信你所提及既千字文正正係我個仔讀嗰間(PN now). 好記得學校簡介會時, d家長不斷問:咁細人個讀會唔會好辛苦..好催谷..佢地都唔明架啦..! 我一聽就知呢間學校唔啱佢地, 因為佢地係用緊大人既思想去判斷!! 試問大人點會對呢d經文有興趣,點會入腦? 小朋友個腦袋係最亁淨, 一張白紙, 我地填咩色佢就咩色..佢地根本就唔會覺得悶, 我個仔雖然講野都係渣, d音唔係好正, 但都可以背到出黎...仲要係好開心咁讀,好似rap緊咁, 好攪笑!

我留意到以上有幾位都話私校好谷, 唔知點解會有呢個想法?因為多野學就忍為小朋友會辛苦? 其實只要培養到佢地學習興趣, 就自然六去邊到讀都係happy school!! 而學習興趣係要由小培養, 這是家長的責任!

引用:Quote:pizzaheidi+發表於+15-1-7+16:48+同

原帖由 靚媽iris 於 15-01-28 發表
100% agree!!!相信你所提及既千字文正正係我個仔讀嗰間(PN now). 好記得學校簡介會時, d家長不斷問:咁細人 ...
想請教小朋友現在讀邊間?

靚媽iris 發表於 15-1-28 12:02
100% agree!!!相信你所提及既千字文正正係我個仔讀嗰間(PN now). 好記得學校簡介會時, d家長不斷問:咁細人 ...
小朋友係海綿,唔會識分深淺,教咩學咩,早教我都覺得冇問題。但係如果用小朋友識幾多嘢去grading一個小朋友既能力同價值就好大問題,而呢個正正係香港教育制度同好多家長既問題。
幼稚園教千字文,我覺得係好的,但如果因為個小朋友學極唔識,或者因為同同學仔有比較,而要夾硬催谷同補習,就真係好反對,因為背千字文係超出小朋友既能力範圍。又例如要小朋友學琴,為興趣彈下兒歌OK,但為咗要入名校,夾硬要個4歲小朋友勁練琴去考試就唔應該。

好明白家長都係為小朋友好,但有啲嘢一放咗入個制度入面就會適得其反,變成壓力同過度催谷。如果自問係怪獸家長,或者抱住人有我有心態,入到去谷既學校,就會不自覺咁催谷個小朋友。

無論讀谷定係HEA既學校,家長都要保持清醒,讀書唔係小朋友既全部。

有咁多家長支持, 好快幼稚園會唔只教早一兩年O既野喇~ 大家預備K1教小五課本啦~
家長係時候搵補習比自己......

打算同佢學定會考syllabus先

引用:我聽說學卷學校要跟指引,每天英文不能超過

原帖由 smallpeachbb 於 15-01-27 發表
我聽說學卷學校要跟指引,每天英文不能超過二十分鐘,對嗎
真的嗎?

回覆:學卷vs冇學卷

我好反對從小培養小朋友變成一台抄寫機器個思考模式穩固了,沒有創意,就是香港的所謂精英

noming    發表於 15-1-28 17:18

引用:我好反對從小培養小朋友變成一台抄寫機器個

原帖由 PCMW 於 15-01-28 發表
我好反對從小培養小朋友變成一台抄寫機器個思考模式穩固了,沒有創意,就是香港的所謂精英:igiveu ...
Agree

回覆 靚媽iris 的帖子

原來填到背到就係識? 咁就會有學習興趣?

靚媽iris 發表於 15-1-28 12:02
想請教小朋友現在讀邊間?x 2

引用:Quote:靚媽iris+發表於+15-1-28+12:02+100%

原帖由 karinawong1031 於 15-01-28 發表
小朋友係海綿,唔會識分深淺,教咩學咩,早教我都覺得冇問題。但係如果用小朋友識幾多嘢去grading一個小朋 ...
Support!

引用:有咁多家長支持,+好快幼稚園會唔只教早一兩

原帖由 choichoibb2011 於 15-01-28 發表
有咁多家長支持, 好快幼稚園會唔只教早一兩年O既野喇~ 大家預備K1教小五課本啦~
家長係時候搵補習比自己... ...
最大個問題我覺得唔係學卷同唔學卷嘅分別!對我而言,首要嘅係學校嘅教學方針同理念係咪適合小朋友同家長可唔可以配合。學卷嘅學校唔一定唔駛谷,亦唔一定係happy school!相反報得私校嘅並非一定係怪獸家長,亦唔代表小朋友返學會好辛苦!所以我覺得唔應該用學卷去標籤所有學校都係同一類!我自己都好buy部份學卷學校,好似崇真咁,佢明知因為學卷關係學術方面未必做到咁全面,所以設計咗好多不同種類嘅課外課程,但入唔到又有咩辦法?至於私校,亦唔係多野學就係好!我buy而家呢間私校並唔係什麼名氣,學術有幾勁!最主要原因係學校非常注重品德!所以先會咁細個就讀千字文,而學校嘅教法亦唔係死背形式,所以我個仔真係學到野之餘亦讀得好開心!唔明白點解你話咁多人支持,K1就要預備教小五課本!如果盲目跟隨學校名氣、人讀你又讀,無了解過學校就去揀,咁就真係要照你所講同佢學定會考syllabus先!

引用:回覆+靚媽iris+的帖子 原來填到背到就係識

原帖由 noming 於 15-01-28 發表
回覆 靚媽iris 的帖子

原來填到背到就係識? 咁就會有學習興趣?
唔知你係無留心我寫嘅野還是無思考過就覆!你要咁諗隨你!佢識背同學習興趣係兩件事!
如果你一心用迫嘅態度去令到個小朋友識背先會有呢種想法!可惜學校同我地嘅教法唔係你所諗!eg:我個仔唔應我嘅時候,我講一句「父母呼」佢就會即刻答「應勿緩」跟住就會過嚟我身邊,唔知咁樣算唔算係你所講嘅"背到就係識?",對我嚟講佢仲係學以至用!
至於我所講嘅學習興趣同識背係無關,我只係想講無論讀咩學校,只要培養到佢有個好嘅學習興趣,基本上你唔駛迫,佢都會自己發挖知識!所以家長點樣教都先係最重要!

引用:Quote:原帖由+noming+於+15-01-28+發表回覆

唔知你係無留心我寫嘅野還是無思考過就覆!你要咁諗隨你!佢識背同學習興趣係兩件事!
如果你一心用迫嘅態 ...
靚媽,小朋友現在讀邊間?比我參考一下

真的好掙扎,學卷vs冇學卷,樓主這個標題正中下懷

真的好掙扎,學卷vs冇學卷,樓主這個標題正中下懷

引用:Quote:原帖由+noming+於+15-01-28+發表回覆

如果你一心用迫嘅態 ...
支持你丫!呢個 post 開左無耐時,我都屬於少人認同的,但我覺得vs, 點解不能發表意見都會有甘多迴響呢?我和你一樣信早教!但就被人認為谷,其實好無奈!老實講,

靚媽iris 發表於 15-1-28 19:36
最大個問題我覺得唔係學卷同唔學卷嘅分別!對我而言,首要嘅係學校嘅教學方針同理念係咪適合小朋友同家長可 ...
想請教小朋友現在讀邊間?