用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學卷vs冇學卷
樓主: smallpeachbb
go

學卷vs冇學卷

學券學校全部上小一都適應有問題?冇學券就全部冇問題?

我女讀學券happy school,冇外補,所以都冇考直資私校,感恩抽到地區一線尾小學 (已知足),小一適應冇問題,冇補習冇練習,功課自己做,有剩自由時間玩、睇書、睇電視,成績前20%,當年幼稚園冇教深提前學小學課程,但教佢地讀小學應有既吸收能力,小學知識上小學先學

當然,如果考直資私校我相信佢考唔到,因為呢d要先有小學知識先考到

機會留畀有準備既人係0岩,不過都要視乎你準備考小一定讀小一

lauwingtai  說得太好  發表於 15-1-9 23:48
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

有好多家長都話讀私幼實際上會比學卷平因為學卷學生要洗好多錢外補/課外活動, 雖然學卷係淺d但我覺得學校程度深淺唔係家長決定雖唔雖要外補主要原因, 而係家長對小朋友要求高低去決定。
私幼家長往往係對自己小朋友學術要求高的一群, 所以大部份都依然會搵好多野比小朋友學唔會比佢有空閒時間, 相對支出更多, 並唔係之前所想只比每月幼稚園學費。而且家長比較o既心態, 自己小朋友絕對唔可以輸, 就會人讀我讀, 最終都係苦了小朋友.....所以大家身邊會見到最"忙碌"的往往係私幼學生....

而學卷學校因為多數家長要求愉快童年, 所以外補一定較少, 小朋友學術程度一定比唔上
其實兩種學校識合唔同類型家長.要報之前一定要考慮自己想小朋友如何渡過幼稚園生活, 同埋考慮同校家長心態, 如果為左小學選擇幼稚園,大家可以有個心理準備同自己競爭o既都係同類家長, 所以天外有天, 大家又會增壓力比小朋友, 咁細個就要不斷面對咁多壓力...真係好慘..

試想下如果你幼稚園/一年班已經要開始補習, 你會唔會有興趣學習。當然有小朋友係完全接受私幼教育方式, 恭喜你, 那就繼續,因為佢可以配合家長/現代香港。

由於教育政策唔改, 我地只可盡量令小朋友開心成長, 愉快學習。 大家加油!

我一年級已經開始補習, 由細到大我都唔鍾意讀書, 幾難先挨到畢業...

引用:Quote:原帖由+ericsimone+於+15-01-08+發表

原帖由 pizzaheidi 於 15-01-09 發表
係呢間,沙田分校,我見d鄰居個個都比小朋友去考,畢業上小叩門可謂百發百中

...
我個女依家係度讀緊n班,但今年會轉去崇真

引用:+本帖最後由+MASAYA+於+15-1-9+12:17+編輯+

原帖由 MASAYA 於 15-01-09 發表

學券學校全部上小一都適應有問題?冇學券就全部冇問題?
好多人認為打好個底好重要,但上課時間只有三小時,教左小一野就教唔到同齢應懂的,miss 左就miss 左

唔好意思,其實大家講緊的私校係咪課程深D谷D的學校? 乜唔係私校都係HAPPY SCHOOL咩? 因我有次坐車時聽到2位EE的對話:「我小朋友讀左XXX (冇學券的),HAPPY SCHOOL,上傳統小學跟得好辛苦....」所以我仲唸住幫小朋友揀有學券KG添.

loverofpapa 發表於 15-1-9 14:50
唔好意思,其實大家講緊的私校係咪課程深D谷D的學校? 乜唔係私校都係HAPPY SCHOOL咩? 因我有次坐車時聽到2 ...
其實唔係好關有冇學券事,有d好多分校既幼稚園有部份有學券有部份冇學券,課程係接近一樣,不過資源有可能唔同,咁點計有學券深定冇學券深?
Learning to Read, Reading to Learn.

我覺得吾可以用有冇学卷去分別幼稚国学術深淺,每間学校有它的教學模式, 適合吾同類型的小朋友, 在港島区, 明我和蘇浙都有学卷, 但課程深, 上小學容易適應, 銅鑼灣靈糧堂冇学卷, 出名超 happy, K3 前吾 focus 寫同認字, 但上小一好吃力

mimibama 發表於 15-1-9 19:28
我覺得吾可以用有冇学卷去分別幼稚国学術深淺,每間学校有它的教學模式, 適合吾同類型的小朋友, 在港島区,  ...
靈糧係happy school,K3前冇寫字,但三年既「請讀給我聽」同「請聽我讀」除培養閱讀興趣 (其實係畀家長知應該要培養閱讀興趣) 都仲會認字 (另有字卡認字),我女同佢d同學上小一冇問題
你講得0岩,唔可以用有冇學券去評學術深淺,但happy school都唔係只係玩唔學野,只係學既野唔係針對學術上

引用:有位九龍塘的學卷幼稚園校長,在迎新講座時

原帖由 lauwingtai 於 15-01-06 發表
有位九龍塘的學卷幼稚園校長,在迎新講座時說過:「我們學校會一直使用學卷,或一直使用政府津貼,不會因學 ...
我唔知你指邊間。

但今年有間九龍塘學券,連自己N仔都唔收, 收哂出面更叻既學生! 家長失望又傷心!

一直以為學券比較有愛心, 但竟然都係以咁經既小朋友叻唔叻為準! 好功利。

所以,學唔學券好, 要睇邊間學校! 睇間學校值唔值, 有冇愛心,先可以預計到小朋友開唔開心。 唔可以一概而論有定無學券。

引用:Quote:原帖由+lauwingtai+於+15-01-06+發表

原帖由 moniko 於 15-01-10 發表
我唔知你指邊間。

但今年有間九龍塘學券,連自己N仔都唔收, 收哂出面更叻既學生! 家長失望又傷心!
自己N班學生都唔收?

MASAYA 發表於 15-1-9 20:21
靈糧係happy school,K3前冇寫字,但三年既「請讀給我聽」同「請聽我讀」除培養閱讀興趣 (其實係畀家長知應 ...
謝謝你的補充, 請問是銅鑼湾靈糧用家嗎? 小兒將入讀 K1, 我揀呢間系希望孩子快樂的學習, 我覺得品格, 自理, 培养學習興趣, 探索, 做中學, 愛發問, 独立思想, 一切比学術重要, 適應吾到小一吾緊要, 小一課程深系教育制度下的惡果, 為了迎合呢个不良的教育制度而去谷一個小朋友, 可以説是身不由己, 無奈, 但对小朋友的身心發展有負面的影響

mimibama 發表於 15-1-10 09:02
謝謝你的補充, 請問是銅鑼湾靈糧用家嗎? 小兒將入讀 K1, 我揀呢間系希望孩子快樂的學習, 我覺得品格, 自理, ...
係其它分校前用家, 你放心, 學校以外只要平時有陪讀故事書上小學適應冇問題, 如果你要考小一, 我相信都需要外補
至於, 品格和自理, 父母影響更大, 懂得自理, 上小學是有時間剩有時間玩的, 因為不用依賴大人

引用:Quote:原帖由+popomama2012+於+15-01-07+發

原帖由 suki.ywk 於 15-01-08 發表
完全同意你⋯所以我都係選擇有學卷既K, 放棄左原來N offer比我女既私幼, btw, 我本身都好唔捨得間私幼, 因 ...
Same here. 唔捨得間私幼,但同樣兩個負擔太重

引用:Quote:loverofpapa+發表於+15-1-9+14:50+唔

回覆:學卷vs冇學卷

我都好煩,因為自己冇得真正認識學校,全部野都係聽人講,不過應該會簡私幼先,因為係am offer , 學券嗰間pm offer , 到時真係唔好先再轉校

引用:有退休小學老師的親戚同我講+,+小朋友的知

原帖由 Kangaroojoey 於 15-01-06 發表
有退休小學老師的親戚同我講 , 小朋友的知識多與少, 唔係靠間幼稚園教得深唔深, 而係因為年齡的限制。所以 ...
非常同意

引用:我會揀有學券既幼稚園,唔想咁細個就迫佢le

原帖由 Rabe1013 於 15-01-07 發表
我會揀有學券既幼稚園,唔想咁細個就迫佢lee樣嗰樣,如果個小朋友係讀到書既,基本上唔係一定讀名校先有好 ...
冇錯,唔怕老實講,我細個讀York ,但後來唔中意讀書,最後會考得個位數,幼稚園最緊要開心,影響不太大,間學校唔太差就得

回覆:pizzaheidi 的帖子

👏好認同,所以我give up 學卷幼稚園了

引用:你睇ek+大部分人談論既學校都係私幼就知邊

原帖由 phoebewong123 於 15-01-07 發表
你睇ek 大部分人談論既學校都係私幼就知邊種學校受歡迎d。
如果afford 到,讀私幼又有何問題?有學券唔一定 ...
好老實講,如果有餘$的家長,是未必因為交了税而讀返学卷幼稚園,始終現在的政府教育好有问題,幼稚園又好像注定之後的路走小学中学,如果扣门去好的小学一定收D好的私幼生。

引用:有位九龍塘的學卷幼稚園校長,在迎新講座時

原帖由 lauwingtai 於 15-01-06 發表
有位九龍塘的學卷幼稚園校長,在迎新講座時說過:「我們學校會一直使用學卷,或一直使用政府津貼,不會因學 ...
好野,respect!