用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學卷vs冇學卷
樓主: smallpeachbb
go

學卷vs冇學卷 [複製鏈接]

引用:有退休小學老師的親戚同我講+,+小朋友的知

原帖由 Kangaroojoey 於 15-01-06 發表
有退休小學老師的親戚同我講 , 小朋友的知識多與少, 唔係靠間幼稚園教得深唔深, 而係因為年齡的限制。所以 ...
同意,所以都揀左學卷學校

引用:Quote:原帖由+smallpeachbb+於+15-01-05+發

原帖由 pizzaheidi 於 15-01-06 發表
原本我都打算讀間學劵,閒 $ 去學野!但諗深一層就改變左想法,因為私幼用英普教學,小朋友不知不覺在無壓 ...
我老公表姐第一個小朋友happy school, 很幸运抽入喇沙,跟住恶夢開始,大人小朋友都喊晒救命,尤其默書時候,要好耐才適應到,到2仔時,决定揀番谷同傳統,2仔上喇沙,讀得輕鬆,其实睇下你小學target 咩小學

引用:學卷! 1)如果生多過1個,讀無學卷等於揹層樓

原帖由 popomama2012 於 15-01-07 發表
學卷!
1)如果生多過1個,讀無學卷等於揹層樓;
2)這是交税的福利;
我都認同交左税應享用政府福利,但做阿媽就會想俾最好既兒女,eg多個外藉老師,資源多。。。。既學校???1516

回覆:學卷vs冇學卷

我會揀有學券既幼稚園,唔想咁細個就迫佢lee樣嗰樣,如果個小朋友係讀到書既,基本上唔係一定讀名校先有好成績㗎

引用:Quote:原帖由+popomama2012+於+15-01-07+發

原帖由 smallpeachbb 於 15-01-07 發表
我都認同交左税應享用政府福利,但做阿媽就會想俾最好既兒女,eg多個外藉老師,資源多。。。。既學校??? ...
我覺得這點非常重要: 3)有質素視學保證,唔會濫收費,師資有保證,唔會亂咁黎

很多私幼其實透明度唔高同埋比較着重以商業原則運作,好難確保師資及教學質素,但學券幼稚園反而有教局的視學報告公開參考,如果私幼都必須有這些報告供父母參考,便更加好了!

引用:Quote:原帖由+popomama2012+於+15-01-07+發

原帖由 smallpeachbb 於 15-01-07 發表
我都認同交左税應享用政府福利,但做阿媽就會想俾最好既兒女,eg多個外藉老師,資源多。。。。既學校??? ...
雖然各有各好!但我偏向私幼多 d ! 因為眼見身邊人綜合了以下結論:讀學券上小後覺得輕鬆及愉快的係極少!讀私幼上小後成績跟到而且愉快的佔大部分!所以我選擇打好個底早 d 適應填鴨式好過上小後因為成績落後而打沉自信

我會選擇冇學卷,打好個底,上小學冇咁辛苦

揀左有學券既幼稚園

引用:Quote:原帖由+smallpeachbb+於+15-01-07+發

原帖由 pizzaheidi 於 15-01-07 發表
雖然各有各好!但我偏向私幼多 d ! 因為眼見身邊人綜合了以下結論:讀學券上小後覺得輕鬆及愉快的係極少! ...
One point you have missed out.跟到是頭一兩年,四五年班高下立見!

引用:Quote:原帖由+pizzaheidi+於+15-01-07+發表

原帖由 lui 於 15-01-07 發表
One point you have missed out.跟到是頭一兩年,四五年班高下立見!
事實上個底唔好,每日放學要出外補,補完都係唔掂,到4,5年班仲難仲深,叔仔個仔現在小六都係跟唔到

回覆:MELODY430 的帖子

除非小朋友本身非常聪明或本身姿質好,否则都係根基好重要

引用:Quote:原帖由+lui+於+15-01-07+發表One+poi

原帖由 MELODY430 於 15-01-07 發表
事實上個底唔好,每日放學要出外補,補完都係唔掂,到4,5年班仲難仲深,叔仔個仔現在小六都係跟唔到

...
同意!唔係好易先捱到四五年級睇下有無轉機!加上打好個底,日後點差都總有個底!但如果無底,又懶,又蠢,必定無曬鬥心!其實我支持海綿理論多 d , 即係早教!你比乜小朋友,佢就學乜!在佢地立場係無深淺之分!有間私幼會教古詩三字經千字文,聽落有無搞錯丫?!有必要學到呢 d ma ?! 但背後其實要佢地訓練認字同朗朗上口將這些牢牢記著,培養德育人性品格!小朋友畢業時已經識背曬,而且很多小學也喜歡收該校之叩門生!小朋友潛能無限,你教佢牛或犀牛都係一樣,教 ship/yacht 都係無邊樣深 d 邊樣淺 d ! 佢地甘細,學習係自發性而且無壓力!反而大左就識揀,掛住玩無心向學!所以我會選擇喺現階段比佢吸收多 d !

你睇ek 大部分人談論既學校都係私幼就知邊種學校受歡迎d。
如果afford 到,讀私幼又有何問題?有學券唔一定係開心,冇學券亦唔一定冇快樂童年。只係咸魚青菜各有所愛姐。

引用:學卷! 1)如果生多過1個,讀無學卷等於揹層樓

原帖由 popomama2012 於 15-01-07 發表
學卷!
1)如果生多過1個,讀無學卷等於揹層樓;
2)這是交税的福利;
完全同意你⋯所以我都係選擇有學卷既K, 放棄左原來N offer比我女既私幼, btw, 我本身都好唔捨得間私幼, 因為我女實在返得太開心, 老師又有愛心又耐性! 我都爭扎左好耐才放棄, 因為我仲有個細, 2年後又讀, 如果2個都私幼, 真係負擔好重

Kangaroojoey 發表於 15-1-6 21:08
有退休小學老師的親戚同我講 , 小朋友的知識多與少, 唔係靠間幼稚園教得深唔深, 而係因為年齡的限制。所以 ...
就好似 baby 的時候, 有d 人會比較幾時識坐, 企, 行, 甚至出左幾多牙! 徐左真係小朋友有先天問題, 呢d 最終都識

lauwingtai    發表於 15-1-9 09:06

引用:Quote:原帖由+MELODY430+於+15-01-07+發表

原帖由 pizzaheidi 於 15-01-07 發表
同意!唔係好易先捱到四五年級睇下有無轉機!加上打好個底,日後點差都總有個底!但如果無底,又懶,又蠢, ...
你講的呢間係咪嘉德麗,因為我小朋友讀緊,真係要背呢d

引用:Quote:原帖由+pizzaheidi+於+15-01-07+發表

原帖由 ericsimone 於 15-01-08 發表
係呢間,沙田分校,我見d鄰居個個都比小朋友去考,畢業上小叩門可謂百發百中

原帖由 ericsimone 於 15-01-08 發表
不過我小朋友坐唔定(嚴重),那我反而無同佢考呢間,因為我感覺上老師唔太包容,聽講也是!所以我覺得唔適合佢!不過單談學術應該贏過學券幾個馬鼻

pizzaheidi 發表於 15-1-7 16:48
同意!唔係好易先捱到四五年級睇下有無轉機!加上打好個底,日後點差都總有個底!但如果無底,又懶,又蠢, ...

其實你明唔明「海綿理論」既意思架呢?你好似誤解左意思。

引用:+本帖最後由+lauwingtai+於+15-1-9+09:39+

原帖由 lauwingtai 於 15-01-09 發表
我知,唔應該單單著重學術,而係要全面甘鼓勵小朋友自由探索同嘗試丫嘛!不過好似已經離左題,我只係對學券vs非學券呢個題目反映我嘅睇法!同埋事實上見到好多學券上小嘅小朋友好挫敗,皆因大部分小學都係谷咖!其實支持學券嘅家長目的係想小朋友開心無愉快學習,支持非學券嘅家長目的都係為左小朋友上小無甘辛苦!其實都係為小朋友好!

‹ 上一主題|下一主題